UVÆR: Deler av fjøstak blåste av i uvær i Nordland i går, og har resultert i at 29 okser må slaktes. Foto: Politiet

Uvær skapte problemer med mobil- og nødnett i Nordland

Et er strømbrudd førte til bortfall av både mobil- og nødnett i Straumen, Ulsvåg, Drag, Kjerringøy og Beiarn i drøye ni timer.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Politiet i Nordland opplyste i en pressemelding fredag morgen at det er strømbrudd i deler av Salten, som har resultert i at både mobil- og nødnett var nede flere steder.

– Dette medfører at folk ikke har strøm eller mobildekning. I tillegg er nødnettet nede, sier Bent Are Eilertsen stabssjef i Nordland til VG fredag morgen.

Eilersten forteller at strømbruddet skjedde rundt klokken 03.00 natt til fredag, og at man har jobbet siden det med å rette opp i feilen.

Like før klokken 12 fredag ettermiddag opplyser Telenor at deres tjenester skal være oppe igjen.

– Vi har fått aggregatet på plass og i all hovedsak er alt oppe og går. Det er noen sporadiske feil fortsatt, med i de områdene som har vært hardt utsatt så har trafikken kommet inn igjen, sier kommunikasjonssjef i Telenor, Anders Krokan.

Politiet i Nordland informerer at også nødnettet er tilbake i Salten.

Ifølge Nordlandsnetts nettsider skyldtes strømbruddet at det har vært en brann i en stolpe og at en tråd ble liggende på bakken. «Personell vil arbeide med å skifte stolpen», opplyses det. Operatøren hos kraftselskapet Nordlandsnett har ikke tid til å opplyse VG om annet enn at de driver med å rette opp feilen.

Stabssjef i Nordland politidistrikt informerer at om lag 13 tunneler i område har dårlig lys i forbindelse med strømbruddet. Eilertsen opplyser at de ikke har fått inn noen meldinger om ulykker eller skader.

Trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen nord, Håvard Langmo sier til VG klokken 10.20 at de nettopp har fått melding om at strømmen skal være tilbake, men opplyser at det har vært mørkt i noen av tunnelene.

– Vi har batterier som slår til ved strømbrudd, men vi har hatt manglene kommunikasjon ved to tunneler, sier Langmo.

les også

Deler av fjøstak blåste av i uvær i Nordland – 29 okser må slaktes

– Utfall på alle tjenester

Kommunikasjonssjef i Telenor, Anders Krokan sier til VG at det er uværet i Nordland som har ført til utfall i Telenors nett.

– En høyspentledning har falt ned og ført til strømutfall, og vi har et betydelig utfall i alle tjenester i Gildeskål og Beiarn.

Krokan sier Telenor er i full gang med å jobbe med feildekking.

– Vi har satt inn nødaggregat for å avhjelpe situasjonen. Status per nå er at det er utfall av våre tjenester flere steder i Nordland. Situasjonen er verst i Saltstraumen til Sundsfjord, samt områdene fra Misvær til Beiarn og Moldjord. Vi prioriterer høyest på å avhjelpe situasjonen og jobbe med feilretting, sier Krokan i 09.30-tiden til VG.

En drøy time senere informerer Krokan at flere berørte områder i Sørfold har fått tilbake tjenestene sine, men.

– Når det gjelder Gildeskål og Beiarn, jobber vi nå for å få aggregat på plass og håper at strømmen skal være på om ikke lenge. Vi har god kontakt med e-verket som jobber kontinuerlig.

Klokken 11.54 fredag skal alle Telenors tjenester være oppe igjen, men Krokan forteller at det er dårlige værutsikter, og at Telenor igangsetter diverse tiltak dersom det skulle bli flere utfall i løpet av helgen.

– Reserveaggregat skal være tilgjengelig og vi har også økt bemanningen i operasjonssentralene våre i helgen.

MYE VIND: Den sterkeste stormen er ventet å treffe kysten lørdag morgen. Foto: StormGeo

Oransje farevarsel

Ifølge Meteorologisk institutt sine nettsider er det ventet svært tøft vær gjennom helgen med vindkast opp mot 40 meter per sekund langs flere steder av kysten.

Dette har ført til oransje farevarsel og en oppfordring om at folk må være på vakt.

les også

Deler av fjøstak blåste av i uvær i Nordland – 29 okser må slaktes

Det vil begynne å blåse allerede sent fredag kveld, forteller statsmeteorolog Magnus Haukeland ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

– I løpet av natten øker vinden til sørvestlig liten storm, og til full storm på morgenkvisten. Så mellom 6 og 9 om morgenen skal det blåse sterk storm.

Deretter dreier vinden mer mot vest og avtar gradvis, slik at det ved 13–14-tiden vil blåse vestlig liten storm. Det er sendt ut farevarsel på oransje nivå for området fra Helgeland til Vesterålen.

– Lavtrykket beveger seg raskt, og stormen ser ut til å være over i løpet av 15–20 timer, forklarer Haukeland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder