Støre om Odvar Nordli: Vil savne hans lavmælte klokskap

TANGEN (VG/NTB) Erna Solberg sier Norge med Odvar Nordlis bortgang har mistet én av sine største. Ap-leder Jonas Gahr Støre vil savne Nordlis kloke betraktninger og lune humor.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

En stillhet preger stemningen på Tangen kirke i Stange i Hedmark der Odvar Nordli bisettes klokken 13. Den tidligere Ap-statsministeren døde 9. januar, 90 år gammel.

I benkeradene i kirken satt bokstavelig talt både kong Salomo og Jørgen hattemaker. Vanlige arbeidsfolk fra Odvar Nordlis familie og bekjentskapskrets, og kong Harald og statsminister Erna Solberg (H).

– Det er slik Norge er. Det viser at helt vanlige mennesker har fått muligheter. I motsetning til mange andre land, har man fått muligheten ut fra hva du kan, og ikke hvem du er, sier statsminister Solberg til VG.

Under bisettelsen slår hun fast at den norske velferdsstaten er den fremste arven etter Odvar Nordli.

STATSMINISTER: Statsminister Odvar Nordli på toppen av Regjeringsbygget i et bilde som ble tatt i 1980. Foto: Aaserud, Ivar

Støre: – Vi fikk gleden av ham

I sitt minneord sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at han vil savne den lune humoren og de kloke betraktningene til Odvar Nordli.

– Vi var flere som ble tatt imot i den hverdagslige samtalen hjemme i stua på Tangen. Møte med refleksjonene, mellom drømmen og hverdagen og den lavmælte klokskapen:

– Han fikk gleden av en lang og god alderdom, og vi fikk gleden av ham. Han bød på seg selv, sier Støre like etter at bisettelsen startet.

Fylkesmann og tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) fortsetter:

– Jeg savner deg Odvar, men klokskapen din blir aldri borte:

– Tusen takk for følget Odvar. Jeg lyser fred over ditt minne, legger han til.

BISETTELSE: Tangen kirke i Stange i Hedmark der Odvar Nordli bisettes klokken 13 fredag. Nordli døde 9. januar, 90 år gammel. Foto: Solstad, Fredrik

MINNES NORDLI: Leder i arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre på vei inn til Tangen kirke i Hedmark der tidligere statsminister Odvar Nordli bisettes. Foto: Solstad, Fredrik

Solberg: Norge har mistet én av sine største politikere i etterkrigstiden

Statsministeren understreket at Ap-politikeren Nordli ble stilt overfor krevende oppgaver på sin vakt.

– Oppgaver som krevde en politiker som evnet å samarbeide bredt. Som fant kompromisser. Økonomisk uro skulle stagges, samtidig som den norske oljenasjonen skulle hjelpes fram. Kald krig skulle balanseres med et forutsigbart naboskap med Russland.

Nordli bygget den norske velferdsstaten stein for stein, sier hun:

– Det som har gjort Norge til et godt og trygt land å vokse opp og leve i. Og som vi i dag ser som den fremste arven etter Odvar Nordli, sier Solberg-

Hun avsluttet med å takke Nordli for hans engasjement for dem som har det vanskeligst, hans vilje til samarbeid og hans politiske gjerning.

Erna Solberg på vei inn til Tangen kirke i Hedmark der tidligere statsminister Odvar Nordli bisettes fredag. Foto: Solstad, Fredrik

Varme tanker og ord

Allerede før klokken 13 var det flere som mintes Nordli utenfor kirken. Han blir beskrevet som en varm og visjonær leder og en bauta i norsk politikk. Av mange blir han husket som en oppriktig, åpen, nøktern og jordnær mann.

Blant dem som snakket varmt om Nordli er Arbeiderparti-veteran Thorvald Stoltenberg:

– Han har betydd mye nasjonalt for et samlet folk. Internasjonalt bygde han bro mellom nord og sør, sier han.

Nestleder i Ap Hadja Tajik sier også at Nordli var en av kjempene i arbeiderbevegelsen.

– I hans tid som statsminister ble det laget flere viktige reformer, som en ny arbeidsmiljøvernlov og en ny abortlov, som var veldig viktig for kvinners likestilling, sier hun.

Martin Kolberg sier at Nordli var en jordnær person:

– Han var en jordnær person som hadde stor forståelse for folkets behov og han var en av de store sosialdemokratene.

Aps partisekretær Kjersti Stenseng forteller at hun aldri har møtt Nordli personlig, men at hun husker ham som en person med stor gjennomslagskraft.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mintes Nordli som en bauta.

– Han klarte overgangen med å overbringe sosialdemokratiet og Norge inn i en ny tid, sier Johansen.

Videre sier tidligere helseminister, Sylvia Brustad (Ap), at han var et fantastisk menneske som alltid var opptatt av dem som satt nederst ved bordet.

AUF-leder Mani Hussaini sier også at Nordli var en av pionerene bak den moderne velferdsstaten:

– Den dagen han døde slo det meg at en av arbeiderbevegelsens bautaer var borte, sier Hussaini.

En kjær far og bestefar

Sogneprest i Tangen kirke, Nina Bredsdorff forrettet under bisettelsen og fremfører minneord på vegne av familien.

– Han har vandret over heiene nå. Han sa til meg dagen før: hjelp meg nå, jeg orker ikke mer.

Hun forteller videre om Nordli som alltid ringte hjem til familien for å si god natt, og barnebarna som husker alle turene til hytta der naboene hegnet om Odvar.

– Norge har mistet en av sine største. Familien har mistet en kjær far og bestefar, sier Bredsdorff.

Odvar Nordli er død

Nordli var statsminister fra 1976 til 1981, men ble valgt inn på Stortinget første gang i 1961. Han var kommunal- og arbeidsminister i Trygve Brattelis første regjering fra 1971 til 1972 og parlamentarisk leder for Ap i Stortinget i årene 1973 til 1976. Han var på Stortinget frem til han ble fylkesmann i Hedmark i 1985, en jobb han hadde frem til han ble pensjonert i 1993.

les også

Odvar Nordlis liv i bilder

Odvar Nordli: En sentral politiker er gått bort

Kjente musikere som Sigmund Groven (munnspill), Kåre Nordstoga (orgel), Merete Trøan (vokal) og Bernt Ola Volungholen (vokal) står for de musikalske innslagene i kirken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder