MOTAKSJON: Den nye Facebook-aksjonen har engasjert mange. Pengene skal gå til Leger Uten Grenser, opplyser intiativtaker Camilla Ahamath.
MOTAKSJON: Den nye Facebook-aksjonen har engasjert mange. Pengene skal gå til Leger Uten Grenser, opplyser intiativtaker Camilla Ahamath. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix/Skjermdump Facebook

Svarer på blomsteraksjonen: Vil ha 1 krone per innbygger til Leger Uten Grenser

INNENRIKS

Innsamlingsaksjonen som ble startet som en reaksjon på Sylvi Listhaugs støtteaksjon har samlet inn over 3,5 millioner kroner. Men de gir seg ikke der: – Vi vil ha 1 krone per innbygger i Norge, sier initiativtakeren.

Publisert: Oppdatert: 17.03.18 22:48

– Jeg tror folk hadde et kjempestort behov for å samle seg om noe utenfor de sterke politiske meningene, sier Camilla Ahamath, som startet innsamlingsaksjonen til Leger Uten Grenser sammen med Sjur K. Almskår.

Facebook-aksjonen har ved 22.30-tiden lørdag kveld samlet inn over 3,6 millioner kroner og over 16.800 personer har bidratt.

Det var etter at Almskår i Facebook-gruppen «Soldier of Are og Odin» foreslo å tapesere huset til Rødt-leder Bjørnar Moxnes med blomster som et motsvar til blomster-kampanjen til støtte for Sylvi Listhaug, at hun kom på ideen.

«Soldiers of Are og Odin» presiserer på sin Facebook-side at navnet stammer fra NRK P1 radioprogrammet «Are og Odin», og ikke er en side som støtter det politiske borgervernet «Soldiers of Odin» - snarere tvert i mot.

– Jeg tenkte umiddelbart at det måtte være en bedre måte å bruke penger på enn på blomster som visner. Jeg valgte derfor å starte en innsamlingsaksjon der pengene går til noen som trenger det, sier Ahamath til VG.

Stadig mer hårete mål

Ahamath forteller at hun var veldig fornøyd og overveldet da det fredag kveld var kommet inn 80.000 kroner. Da hun våknet lørdag morgen var det steget til 100.000. Ved 16-tiden lørdag hadde innsamlingen nådd 1,5 millioner kroner.

– Det er jo nesten sånn at man går en tur på do, og så har det rullet inn enda en million, sier initiativtakeren. Hun forteller at de nå er veldig innstilt på å drive innsamlingen videre.

– Nå tenker jeg at vi får ha kjempehårete mål. Det er ingen grense for giverglede og positivitet. Vi har satt det hårete målet 5 millioner kroner, men det hadde vært gøy å få 1 krone per innbygger i Norge, slår hun fast.

Norges befolkning er for tiden på 5.295.619 personer, ifølge SSB.

Blomsteraksjon for Listhaug

Det har stormet rundt Sylvi Listhaug på Stortinget. Det har fått justisministerens mest lojale tilhengere til å sette i gang med en støtteaksjon på Facebook der de oppfordret folk til å sende Listhaug blomster. Oppfordringen om å sende blomster til ministeren er blant annet lagt ut på Facebook-siden Vi som støtter Sylvi Listhaug og flere andre innvandringskritiske grupper på Facebook.

Innsamlingsaksjonen kommer som en motprotest, forteller Ahamath, som selv er aktiv medlem i Sosialistisk Venstreparti.

– Kampanjen handler om å vise motstand til hat, intoleranse og diskriminering - holdninger som flere av Facebook-gruppene som sto bak blomster-aksjonen står for. Det er viktig å vise at vi er flere som er i mot enn for slike holdningene. En slik type retorikk ønsker vi ikke at skal få grobunn i Norge, sier hun.

– Noe positivt å samle seg om

– Folk trengte dette. Folk trengte noe positivt å samle seg om når det er så mye hat, sier Ahamath.

Etter innsamlingen startet har hun fått mange positive tilbakemeldinger fra folk rundt om.

– Alle slags mulige folk, fra småbarnsforeldre til besteforeldre har tatt kontakt. Jeg har fått telefoner fra Gran Canaria og de aller fleste partier er representert, sier hun.

Begeistrede Leger Uten Grenser

– Vi i Leger Uten Grenser er helt overveldet og veldig takknemlig over initiativet på Facebook, sier kommunikasjonssjef Nils Mørk til VG.

Overveldet er også Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Han sier følgende til VG:

– Jeg er overveldet over støtten. Det varmer og jeg er glad for at folk viser støtte på en måte som hjelper noen andre.

Sjur K. Almskår, aksjonens andre initiativtaker, oppfordrer folk som vil til å støtte den organisasjonen de selv ønsker og dele bidraget sitt på sosiale medier under hashtaggen «mox».

– Responsen er helt fantastisk, men på sin plass. Det nye målet vårt er å samle inn 1.500.000 kroner. At vi valgte å støtte akkurat Leger Uten Grenser, var tilfeldig, så folk må gjerne støtte den organisasjonen de selv ønsker. Det viktigste er at pengene går til et godt formål.

Her kan du lese mer om