«VESLEOFSEN 1995»: Slik så det ut under storflommen på Østlandet 1. juni 1995. Da var det om lag tilsvarende snømengde på Østlandet, og flommen ble utløst av sterk varme og mye nedbør.
«VESLEOFSEN 1995»: Slik så det ut under storflommen på Østlandet 1. juni 1995. Da var det om lag tilsvarende snømengde på Østlandet, og flommen ble utløst av sterk varme og mye nedbør. Foto: Nils Bjåland/VG

Kaldt i flere uker til- faren øker for ødeleggende vårflom

INNENRIKS

Den kalde værtypen kan vedvare til langt over påske. Det vil i så fall øke risikoen for at vårflommen blir brå og at det kan bli skadeflom.

Publisert: Oppdatert: 09.03.18 06:49

Seks-ukersvarselet fra Det europeiske værsenteret i England har i snart en måned bare gitt kalde signaler for Sør-Norge. Det siste varselet tirsdag var intet unntak – her er signalene svært kalde for de to første ukene etter påske.

Sjekk været på Pent.no!

Hvis dette slår til, vil det gi en stadig mer spent situasjon foran vårsmeltingen.

Værsystemet forstyrret

– Varer kuldeperioden så lenge, vil det øke risikoen for at vinteren avløses av en bråere vårflom, sier vakthavende flomvarsler Ann-Live Øye Leine ved Norges vassdrags- og energidirektorat NVE til VG.

Kulden over Sør-Norge skyldes en forstyrrelse av de store værsystemene rundet Nordpolen, som gjør at den milde vestavinden er borte, og erstattet med mer østlig og betydelig kjøligere vind.

– Det vi ser nå, er at de store lavtrykkene fra vest trekker langt sørover og går inn over Kontinentet. Det gjør at vi blir liggende i en litt kjølig sone. Usikkerheten ligger i hvor langt nord disse lavtrykkene går, og i neste uke ser vi signaler om at de kommer til å nå inn over Sør-Norge. I så fall vil det kunne gi nedbør, og mest trolig som snø i høyden, muligens perioder med regn. Men vi har et sterkt kaldt signal for de to første ukene av april, og dette forårsakes av vedvarende nordavind, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo.

Hydrolog Ann-Live Øye Leine i NVE presiserer det ikke er sendt ut noen advarsler til utsatte kommuner om fare for vårflom, og at slike vurderinger først blir foretatt uken før påske.

Regnvær gir vårflom

– Selv om det er mye snø på Østlandet, blir det ikke nødvendigvis en stor flom når dette smelter. Får vi en rolig oppvarming uten for mye nedbør, vil dette bli en normal vårsmelting. Dersom kulden holder seg til langt ut i april, vil risikoen øke for at vårsmeltingen blir brå, sier hun.

Hun er mest bekymret for situasjonen i lavereliggende områder av Agder og Telemark, hvor det allerede nå ligger tre ganger så mye snø som normalt.

– Her er det mye snø og her bor det mye folk, påpeker hun.

NVE la i slutten av februar ut en foreløpig vurdering av utsiktene til vårsmelting med flom på varsom.no.

Her vises det til at det oftest ikke er selve snømengden, men værforholdene under snøsmeltingen som er avgjørende for hvordan vårflommen utvikler seg.


Dette avgjør vårflommen

Rapporten sier:

* Hvis det blir en vår med moderat varme og lite nedbør, vil det bli en ganske normal vårflom, selv med uvanlig mye snø.

* Hvis det blir en vår med mye nedbør og høy temperatur, vil det bli en uvanlig stor flom. Storflommen i 1995 – Vesleofsen – er eksempel på det. Da var snøforholdene omtrent som i år.

* Mye nedbør kombinert med høy temperatur kan imidlertid gi skadeflom også når det er lite snø. Vårflommene i 2011 og 2013 var slike – med flom i flere store vassdrag østafjells. Vi så da blant annet at bygda Kvam i Nord-Fron kommune ble rasert to ganger.

Også på Vestlandet er det mer snø enn normalt, men vassdragene her er generelt mindre utsatt for skadeflom om våren, heter det i NVEs vårflomanalyse.

– Hvis vi utover våren finner grunn til å advare mot skadeflom, blir dette formidlet i form av situasjonsrapporter til fylkesmennene. Den første blir sendt nå like før påske, og herfra blir rapportene sendt videre til kommunene det gjelder, sier hydrolog Ann-Live Øye Leine.

Her kan du lese mer om