Knallhard pengeinnkrever

INNENRIKS

(VG NETT) Eivind Johansen (30) levde ved vold, og døde ved vold.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:22

Johansen, som i natt ble funnet drept i en varebil ved Roa stasjon, ble også benyttet til inkassooppdrag på bestilling fra en rekke seriøse næringslivstopper.

I sine yngre dager ble Torshov-gutten sett på som en litt unnselig og beskjeden kar, og var godt likt blant venner. Også i de senere årene har han hatt en vennekrets som har opplevd de lysere sidene hos mannen.

Samtidig har Johansen pådratt seg flere dommer for kriminelle handlinger.

Skjøt eks.venn

I 1996 ble Oslo-gutten på 191 cm og usedvanlig mange kilo muskler dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha skutt ned en annen kriminell med fire skudd.

Opptakten til det Indre Follo herredsrett karakteriserte som overlagt drapsforsøk var at offeret kalte Johansen et «bolehode».

På en øde veistrekning i Follo utenfor Oslo trakk Johansen våpen, og skjøt først et skudd i baken på sin tidligere venn, og deretter tre skudd i rask rekkefølge.

På dette tidspunkt hadde Eivind Johansen allerede et rykte som «kvalifisert farlig»: Det tvilsomme gjennombruddet som torpedo fikk han 28. november 1995, da han angivelig kidnappet og mishandlet en svenske som hadde stukket av med tyvgods.

Den norske torpedoen ble utlevert til Norge, men ble aldri dømt for den påståtte mishandlingen av svensken.

Ettersøkt av politiet

I februar 1999 var straffen for skyteepisoden i Akershus ferdigsonet etter opphold i flere norske fengsler og på frisoning ved Fretex i Oslo.

Det siste halvannet året har han opparbeidet seg ytterligere respekt og ry i Oslos underverden, og har blitt observert i kjendistorpedoen Jan Kvalens omgangskrets.

Siden 28. august i år har Eivind Johansen vært ettersøkt av politiet, siktet for trusler mot en person som angivelig skyldte penger til en kreditor i Oslos underverden.

I den interne etterlysningen ble politifolk i Norge og Danmark advart mot Johansen som «farlig, tidligere pågrepet med skytevåpen.

Eivind Johansen etterlater seg en mindreårig datter.