SØKER SVAR: Sintefs sakkyndige i «Scandinavian Star»-saken, Øystein Meland, har tro på at nye undersøkelser skal finne svar på gåtene som fremdeles hersker rundt mordbrannen på skipet. Foto: Tor Arne Dalsnes/Geir Otto Johansen

«Scandinavian Star»: Undersøkelse til en million kan løse gåten

Ved å benytte avansert datateknologi mener de tidligere brannsakkyndige i «Scandinavian Star»-saken at de kan avdekke om et mystisk oljerør ble sabotert etter at den mistenkte brannstifteren beviselig var død.

 • Øystein Larsen-Vonstett
 • Anne Stine Sæther
 • Sigrid Helene Svendsen
 • Tim Peters
 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over syv år gammel

- Vi har laget et forslag til hvordan vi forhåpentligvis kan klare å sette en strek i den saken her. Nå ble det jo gjort den gangen også men verden har gått fremover. I dag rår vi over hjelpemidler som er på et helt annet nivå, Man kan få mer ut av det samme regnestykket i dag enn vi kunne da, sier den tidligere Sintef forskeren Øystein Meland til VG.

Han har sammen med tidligere direktør ved Sintef, Kjell Schmidt Pedersen utformet tilbudet om en ny undersøkelse. Der anslår de forsøkene til å koste mellom 800 000 og en million kroner. Meland presiserer at beløpet er et anslag.

KNUST: Lugarvinduene i nederste del av bildet er de knuste vinduene i den korridoren der det knekte hydraulikkoljerøret er. Foto:Gøteborg Brannforsvar


Flere spørsmål

Tidligere i dag gikk de ut i VG og sa at de mente den 23 år gamle brannen må granskes på nytt. Etterlatte sier til VG at etterforskningen åpenbart har vært for dårlig.

Brannen som kan løse en del av de mysteriene som fremdeles lever rundt skipet er en hydraulikkoljebrann som oppstår utenfor lugar 315, hele 12 timer etter at den mistenkte brannstifteren, Erik Mørk Andersen, er død.

Et hydraulikkoljerør er knekt i koblingen og har fått en kraftig utbøyning. De langt tynnere rørene rundt er tilsynelatende uskadd.

# I denne korridoren raste dødsbrannen rundt klokken kl. 02.15 om natten. I og med at det kun er tynt laminat i vegger og tak i tillegg til et tynt gulvteppe er det ifølge de tidligere sakkyndige tvilsomt om dette i seg selv kan bidra til å holde brannen i gang i et halvt døgn.

BILDESERIE: Dødsskipets historie

# De vil undersøke om en ulmebrann i sengemadrassene i de tilstøtende korridorene kan være årsaken til den kraftige oppblussing av brannen flere timer senere da hydraulikkolje rant ut i korridoren.

# De vil også finne ut om lugarvinduene i korridoren kan ha blitt knust som følge av temperaturen. Dette kan i så fall være verdifull informasjon. I dag er teoriene enten at mannskapet selv knust rutene eller at det ble gjort av brannfolkene. Mannskapet skal ha ifølge stiftelsen ha gjort det for å gi næring til en brann de selv har påtent. Brannfolkene skal ha gjort det som et ledd i slokningsinnsatsen for å lufte ut branngasser og liknende.

KNEKT: Denne rørknekken i det kraftige hydraulikkoljerøret fremstår i dag som en av de største mysteriene på dødens skip. Foto: Dantest


Datasimulering

I sitt tilbud forskerne følgende modell for å finne ut av om forholdene for en ny oppblussing av brannen hele 12 timer senere kan ha vært til stede.

«Datasimulering kan anvendes for å gi svar på dette spørsmålet. Flere trinn i det foran beskrevne scenariet må kontrolleres og flere simuleringer må utføres med utgangspunkt i flere utgangstemperaturer etter slukkeinnsats. Er nedkjølingen så stor at en brann er umulig eller lite sannsynlig? Et annet spørsmål i neste omgang er om hydraulikkoljebrannen er av en slik karakter at glasset i koøyene ødelegges av temperaturspenninger.»

De åpner også for å utvide modellen for å kunne gi svar på andre spørsmål rundt den mystiske brannen.

- Utvider vi dette prosjektet noe vil forhåpentligvis gi svar på de fleste tekniske spørsmålene i forbindelse med den såkalte hydraulikkoljebrannen. Samtidig er det ikke snakk om noen voldsomme summer for dette. Jeg vil tro disse undersøkelsene vil holde seg rundt de rammene vi skisserer i vårt brev til Støttegruppen for Scandinavian Star, sier Meland til VG og legger til:

- Fra et faglig ståsted hadde det selvsagt vært interessant å gjøre det samme med de såkalte følgebrannene også.

KAMPEN MOT FLAMMENE: Her hviler svenske brannfolk ut på båtens akterdekk. I bakgrunnen sees de kraftige ødeleggelsene som kom etter dødsbrannen. Foto: Olle Wennström


Sendt til Justisdepartementet

Dette tilbudet ble videreformidlet til både Næringsdepartementet og Justisdepartementet i slutten av april i år.

«Departementet har innhentet bakgrunn for å komme frem til et svar. I og med at brevet også er stilet til de øvrige skandinaviske regjeringer gjenstår en konsultasjon med disse lands regjeringer før svaret kan avgis.» svarer kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard i justisdepartementet i en epost til VG.

- Positivt

Nestleder i Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen på Scandinavian Star, Terje Bergsvåg, er positiv til prosjektet.

- Det er selvsagt positivt at det kan bli gjort nå men samtidig er det svært kritikkverdig at dette ikke har blitt foretatt den gangen. Dette var jo nettopp den type undersøkelser som burde vært foretatt i 1990, ikke det en-sides notatet som de sakkyndige brukte på dette røret den gangen, sier han til VG.

Les også

 1. Etterlatte til VG: Etterforskningen har vært for dårlig

  TRØGSTAD/HØYBRÅTEN (VG) De har et stort ønske: Nå må alle steiner snus i Scandinavian Star-saken slik at de kan få ro.
 2. Tidligere sakkyndige: - «Scandinavian Star»-brannen må granskes på nytt

  KØBENHAVN/TRONDHEIM(VG) Et mystisk bøyd oljerør om bord på dødsskipet er aldri blitt gransket for å utelukke at det er…

Mer om

 1. Scandinavian Star

Flere artikler

 1. Tidligere sakkyndige: - «Scandinavian Star»-brannen må granskes på nytt

 2. Har kjempet for gjenopptakelse i 22 år: Helt elementær etterforskning er ikke gjennomført

 3. Ble helt som 14-åring: Vidar reddet tre fra flammene på dødsfergen

 4. Erik Andersen ble mistenkt for «Scandinavian Star»-brannen: Advokat til VG: Sikker på at han blir renvasket

 5. Bøhler åpner for gransking av «Scandinavian Star»

Fra andre aviser

 1. – «Scandinavian Star»-brannen var ikke bare en tragedie, den var et massedrap på uskyldige mennesker.

  Bergens Tidende
 2. Kan besvare kjernespørsmål om «Scandinavian Star»-brannen

  Aftenposten
 3. Dette er de nye «Scandinavian Star»-bevisene

  Bergens Tidende
 4. Politiet om Scandinavian Star: Ingen bevis for flere brannstiftere

  Aftenposten
 5. Politiet: Ikke grunnlag for siktelser etter Scandinavian Star-brann

  Bergens Tidende
 6. Hevder mordbrannen på «Scandinavian Star» var påsatt av profesjonelle

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no