SØRGER: Venner, familie og medelever la gjennom helgen ned blomster og lys ved stedet der 13-åringen døde. Foto: Niclas Hammarström/Aftonbladet

SØRGER: Venner, familie og medelever la gjennom helgen ned blomster og lys ved stedet der 13-åringen døde. Foto: Niclas Hammarström/Aftonbladet

13-åring død etter nettmobbing i Sverige: Ekspert: Tidsspørsmål før vi ser det i Norge

(VG Nett) Ekspertene mener foreldre rett og slett ikke klarer å forstå hvor brutal nettmobbingen er, og hvor vanskelig det er for barna å snakke om den.

Tim Peters
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Fredag omkom en 13 år gammel svensk jente etter å ha blitt påkjørt av et tog i byen Kumla. Politiet tror hun tok sitt eget liv, etter å ha blitt utsatt for grov nettmobbing over lengre tid.

I oktober tok kanadiske Amanda Todd (15) sitt eget liv, etter tre år med sjikane og trakassering.

- Jeg har snakket mye med ungdom om dette. De forteller at nettmobbingen og smerten blir så altomfattende og invaderende i livet at det er umulig å komme unna, sier Kristin Oudmayer i Unicef.

Hun har jobbet 17 år i psykiatrien og skrevet bok om mobbing. Hun er klar på at den bunnløse fortvilelsen etter nettmobbing langt fra er ukjent i Norge.

- Det blir så mye desperasjon, og de føler de ikke kan slippe unna. Det er unge mennesker som på det verste flørter med tanken på å ikke leve lenger, sier hun.

Mange mobber

I Sverige er en person, som politet så langt bare skal ha kallenavnet på, mistenkt for å ha stått bak mobbingen som kan ha drevet 13-åringen til å ta livet sitt.

I en undersøkelse fra 2010 oppga 37 prosent av jenter mellom 10 og 15 år at de selv eller noen de kjenner hadde mobbet. 31 prosent av guttene oppga det samme.

- Jeg tror mange ikke er helt klar over at det de gjør har samme effekt som mobbing. Man synes det er spennende og kult og

GIR RÅD: Kristin Oudmayer sier nettmobbing ødelegger unge mennesker. FOTO: MAGNAR KIRKNES / VG

så får man masse respons. Det gir en veldig god følelse å få oppmerksomhet. Det samme ser vi jo med voksne på nett, sier Oudmayer.

Ann-Kristin Fiskerud, som blant annet holder foredrag om nettmobbing på Barnevakten.no og har jobbet i Mental Helse, er enig.

- Det er en generasjonskløft nå. Barna er født online, og foreldrene tror at bare de kan folkeskikk, så oppfører de seg online også. Det er feil. Uansett hvordan man er, så blir alt annerledes på nett, sier hun.

«Så stygg. Ta livet av deg»

Hun administrerte tidligere nettsiden GoSuperModel.no, som hadde 200.000 medlemmer på det meste, og har sett hvordan mobbingen bryter ned både unge og voksne mennesker.

- All statistikk viser at den tøffeste måten å bli mobbet på er den digitale. Du vet ikke hvem du forholder deg til da, og de er styggere med deg når de sitter bak en skjerm. Alle kan være tøffe da. Det er også vanskeligere å oppdage for foreldre og lærere, og det kan være umulig å stoppe, sier Fiskerud.

13-åringenen som fredag døde i Sverige har tidligere fortalt om mobbingen. Blant annet i et videoklipp på nettstedet Youtube, som Nyheter24 har fått tilgang til.

- «Så stygg. Ta livet av deg», siterer hun fra netthetsen i videoklippet.

- Det handler om liv og død, legger hun til.

Ifølge ekspertene er det alt for mange unge mennesker som føler det akkurat slik.

- Jeg har selv opplevd at unge jenter vil gjøre slutt på det, fordi det rett og slett blir alt for mye. Det gjør meg kvalm å tenke på en 13-åring som er så ensom og har det så vondt at hun vil dø, men jeg mener det bare er et tidsspørsmål før vi opplever en tragedie som dette i Norge, sier Fiskerud.

HENNES HISTORIE: I denne videoen publisert på Youtube forteller 15 år gamle Amanda Todd om Internett-mobbingen hun ble utsatt for. FOTO: YOUTUBE

Ber foreldre skjerpe seg

I undersøkelsen fra 2010 oppga tre av ti foreldre at de ikke engang vet hva digital mobbing er, og bare 56 prosent trodde slik mobbing var et problem. 21 prosent opplevde denne typen mobbing som et problem i sine barns omgangskrets.

- Paradokset med mobbing på nett er at det ofte er skjult for voksne, samtidig som det er fryktelig synlig for den som blir mobbet og miljøet deres. En handling på nett kan ha samme effekt som langvarig mobbing. Det spres, andre henger seg på, og så er spiralen i gang.

- Ett bilde blir lastet opp, og så mobber mennesker fra hele verden deg. Det er viktig at voksne snakker om dette, og at de gjør det klart for barna at det kan skje, og at det ikke er noen skam i å bli mobbet eller i å ha det vanskelig, sier Kristin Oudmayer i Unicef.

- Det er viktig å ha et klima hjemme der det er åpenhet rundt dette. Når barn og unge opplever noe vanskelig på nettet, så vil det være lettere å si fra om det også. Vi må være på deres arena og vise interesse.

Også Fiskerud er krystallklare på at alle foreldre, uansett hvor flinke de er med data, må komme seg på banen umiddelbart.

- Foreldre er nødt til å ta tak i dette. Det er bare foreldrene som kan gjøre noe med grunnlaget og med å skape holdninger. Når barna våre ute fysisk, så spør vi hvor de skal, hvor lenge de

FRYKTER FREMTIDEN: Ann Kristin Fiskerud har ledet gosupmodel.no, jobbet med prosjekter i Mental Helse og jobber i dag med barnevakten.no. FOTO: ROBERT S. EIK

blir og hvem de skal være med. Når de sitter på nettet spør vi ikke om noe. Begynn å spørre med en eneste gang, sier hun.

Oudmayer oppfordrer også til voksne mennesker til å tenke over hvordan de selv fremstår på nett, og hvor raskt man selv kan bli del av å mobbe noen:

- Når man ser hva slags diskusjonsteknikker voksne mennesker bruker på nett, og hvordan de henger ut enkeltpersoner, så synes jeg ikke at de er i nærheten av forbildene de bør være. Vi sier barna ikke får oppføre seg slik, men de gjør som vi gjør - ikke som vi sier.

- Voksne handler under dekke av ytringsfriheten, og at vi kan si hva vi vil og at ingen er fredet, men summen av det trykket kan oppleves som trakassering og uthenging.

Medietilsynets tips mot nettmobbing:

  • 1. Ikke svar på meldinger som er ment for å trakassere deg eller gjøre deg opprørt. Det vil sannsynligvis oppmuntre til mer mobbing.
  • 2. Behold meldingen; du trenger ikke å lese den, men behold den som bevis på trakasseringen. Er det et bilde eller en nettside - ta et skjermbilde(Ctrl+PrintScrn). Det er avgjørende å ha bevis for hendelsen når du søker hjelp eller vil rapportere det.
  • 3. Fortell det til noen du stoler på. Snakk med foreldrene dine, venner, en lærer, ungdomsarbeider eller en hjelpetelefon. Det er det første du bør gjøre når du får et problem. På nettsiden korspahalsen.no ser du hvordan du kan komme i kontakt med voksne som ønsker å hjelpe deg.
  • 4. Blokkér avsenderen. Du trenger ikke å finne deg i at noen trakasserer deg - blokkér uønskede avsendere!
  • 5. Rapportér problemer til dem som kan gjøre noe med det. Du kan ta kontrollen ved å ikke finne deg i støtende innhold. Du kan for eksempel rapportere det til dem som eier nettsiden, Datatilsynets tjenesteslettmeg.no kan hjelpe deg til å fjerne innhold du ønsker å slette. Episoder som kan være ulovlige bør rapporteres til KRIPOS på www.tips.kripos.no
  • 6. Respektér deg selv og respektér andre - å være online er veldig offentlig og veldig virkelig, selv om det ikke alltid føles sånn.
  • Tre tips mot digital mobbing
  • 1. Bare tulla? Når du sitter foran tastaturet kan du ikke se reaksjonen til personen i den andre enden. Husk at meldinger på nett og mobil kan såre i virkeligheten også.
  • 2. Tenk deg om før du trykker send eller publiser. Du har ingen kontroll over hva andre gjør med innholdet og det kan være vanskelig å fjerne.
  • 3. Når du videresender en mobbemelding eller et bilde, er du selv med på mobbingen. Det er du som bestemmer om du skal være passiv deltaker eller sette en stopper for digital mobbing.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder