Ødegaard: Dette er en verdenssensasjon!

Kan ligge meteoritterbiter over hele Østlandet

JUBEL: Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard og kona Anne-Mette beundrer meteoritten som traff hytta i kolonihagen på Rodeløkka i Oslo. Foto: Tim Peters, VG Nett / Scanpix

Fikk meteorittstein gjennom taket i kolonihagen

(VG Nett) Med enorm fart kom denne ekstremt sjeldne meteorittsteinen susende gjennom takmønet til en familie midt i Oslo. Ekspertene feirer.

 • Øystein Larsen-Vonstett
 • Tim Peters
 • Sissel Kruse Larsen

Artikkelen er over åtte år gammel

Steinen traff familien Thomassens hytte, som ligger i en kolonihage på Rodeløkka midt i Oslo.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard var mandag formiddag sammen med kona Anne Mette Sannes på Rodeløkka for å selv undersøke steinen som dalte ned gjennom taket til familien. Han er fra seg av begeistring over det som han er sikker på er en meteoritt.

Se store bilder av meteorittsensasjon i Oslo!

VGTV: Se ildkulen fare over Oslo

- Dette er et helt utrolig funn. Jeg kan nesten ikke tro det. Dette er unikt. Dette er dobbeltunikt. Dette vil bli en verdensnyhet, sier Ødegaard til VG Nett.

Meteoritter som treffer jorden har vanligvis en hastighet på mellom 360 og 1000 kilometer i timen. Ødegaard mener farten på denne steinen var minst 300 kilometer i timen, da den braste inn i taket på hytten i kolonihagen.

TRAFF TAKET: Med en fart på 3-400 kilometer i timen knuste meteoritten taket. Foto: Tim Peters, VG Nett

- Alle må ut og lete

Hytten har vært stengt en stund, så når meteorittbiten, som er omtrent like stor som en snøball og like tung som en vanlig stein, falt ned fra himmelen, er usikkert.

- Vi kom opp hit og så hullet i taket. Jeg kunne ikke fatte hva som hadde skjedd. Så fant vi halve steinen liggende i hagen, og etter det har vi jo håpet at dette kunne være en meteoritt, sier eieren, Anne Margrethe Thomassen, til VG Nett.

Etter å han undersøkt steinen er ikke Røed Ødegaard i tvil om at den er ekte. Han tror steinen kommer fra meteoren som ble observert flere steder over Sør-Norge den 1. mars i år.

- Vi har fått hundrevis av tips, og har lett landet rundt etter deler, også finner vi den her i Oslo! Du ser med en gang at den er ekte på den brente skorpa, og så kjenner man det på hvor ru og rar den er. Jeg får gåsehud, jubler han.

Røed Ødegaards kone, Anne Mette Sannes, sier nordmenn må skynde seg ut og lete etter biter av meteorittreget 1. mars nå.

- Sist vi så noe lignende, i Moss i 2006, så hev folk seg på flyet fra hele verden. Dette er enda mer unikt, mener hun.

- Jeg tror vi vil se en flom av meteoritt-turister. Det er nå folk må lete, for nå ser du de svarte og rare steinene mot snøen. Til våren synker oddsene for å finne flere drastisk, sier astrofysikeren.

Meget sjelden

Ekspert på astrobiologi og geofysiker Hans Amundsen mener også at steinen som falt ned i Oslo sentrum vil påkalle seg hele verdens oppmerksomhet.

Saken fortsetter under bildet ...

SPENT: Det var Rune Thomassen som fant steinen. Nå er han spent på om det er en ekte meteoritt. Foto: Privat

- Dette er en svært sjelden meteoritt, fordi ser du på snittet i den at den inneholder biter av mange forskjellige bergarter som er kittet sammen, en såkalt breksje. Brekasjen er dannet ved at et større meteorittnedslag har knust bergartene på en annen planet før et nytt nedslag har slynget biter av dette ut i verdensrommet. Dette funnet vil påkalle seg oppmerksomhet verden rundt, sier han til VG.

Amundsen er medlem av NASA Astrobiology Institute og jobber blant annet med å utvikle og teste instrumenter for fremtidige Mars-ferder.

- Du kan sammenligne dette funnet med å finne en puslespillbrikke når du legger et puslespill med flere tusen brikker. Bildet vi forsøker å få frem er å forstå planetene og systemene utenfor jorden. De aller fleste funn av meteorittbiter er som å finne himmelen i et vanlig puslespill. Det er blå brikker. Dette funnet er som å finne en brikke med litt himmel, hjørnet av et hus og litt tre. Det er de brikkene som er de viktigste når puslespillet skal legges.

Saken fortsetter under bildet ...

STEINHARD: Den mulige meteoritten er knapt større enn et nøkkelknippe, men skal altså ha knust takmønet på en hytte i kolonihagen. Foto: Rune Thomassen.

Det er relativt uvanlig at vi finner meteorittbiter som treffer jorden. I Norge er det registrert fjorten slike funn siden 1848. Sist det skjedde var i Moss i 2006.

- Det har faktisk også skjedd ved et par anledninger at folk har blitt truffet av små meteorittpartikler, men det skjer svært sjelden, sier Amundsen til VG.

Uvurderlig

- Det finnes jo private samlere på dette feltet. Hvor mye kan en slik stein være verdt?

HUSEIER: Anne Margrethe Thomassen med meteoritten som slo hull i taket på huset hennes på Rodeløkka kolonihage i Oslo. Øverst på bildet sees hullet i taket. Foto: Scanpix


- Vanskelig å si. Man må først fastslå eksakt hva slags meteoritt det dreier seg om. Mars-meteoritter har gått for rundt 5000 kroner grammet. Denne er neppe like sjelden, men har sikkert en hyggelig verdi. For forskningsmiljøet vil meteoritten være uvurderlig. Geologisk museum har Norges eneste meteorittsamling og de er de rette til å fastslå hva slags meteoritt dette er, sier Hans Amundsen til VG.

- Ikke sur for at den knuste taket

Siden 1. mars har de lett østlandet rundt etter biter av meteoritten. De har fått inn over 800 tips fra folk som så det spektakulære skuet.

- Det er helt villt at vi finner den her i Oslo. Denne steinen har reist i millioner og milliarder av år for å ødelegge taket til Anne Margrethe. Forskere fra hele verden vil hungre etter å analysere hva den består av. Det kan gi oss nye svar om hele universet, mener Røed Ødegaard.

Hytteeier Anne Margrethe Thomassen er også grepet av meteorittfeberen.

- Det er jo historisk at dette skjer. Det er hellt vilt med folk og oppmerksomhet, men jeg koser meg. Nå skal jeg lete ekstra nøye gjennom hagen til våren, sier hun.

- Så du er ikke surfor at den ødela taket ditt?

- Nei, men jeg er jo veldig glad for at jeg ikke satt på terassen, da.

Får gåsehud

Den ene halvparten av stenen havnet i hagen til Thomassen, den andre halvparten satt fortsatt fast i taket da ekteparet Ødegaard ankom hytten i dag.

DELER: Her viser Anne-Mette Sannes hvordan steinen hang sammen da den traff taket. Foto: Tim Peters, VG Nett


De mener Norge ikke har opplevd maken til sensasjon siden 1800-tallet.

- Hender det at folk får disse i hodet?

- Det var en gang en dame i utlandet som fikk en meteoritt gjennom taket på soverommet. Den traff henne i hofta. Jeg husker også at en ung mann opplevde å få en i bilen sin. Den ble plutselig mer verdt, for å si det sånn, sier Anne Mette.

- Det er sjeldent steinene treffer noe spesielt. Det gjør dette funnet enda met historisk, legger Knut Jørgen til.

- Amerikanerne er misunnelige

Også meteoritt-entusiast og forfatter Morten Bilet feirer i dag.

- Dette er jo helt rått. Jeg skal ut og lete etter andre deler nå selv, forteller han til VG Nett.

Bilet mener steinen er en Chondritt.

- Denne må på laboratrium og bli analysert nå, og da skal vi få mange spennende svar. Jeg gleder meg. Etter det får vi håpe at finneren gir størsteparten av steinen til museet på Tøyen. Det er der den hører hjemme.

Han forteller at han allerede har fått misunnelige eposter fra entusiaster i utlandet.

- Jeg har noen amerikanske venner som lurte på hvilken magnet det var vi hadde satt opp her. De blir helt grønne nå.

Les også

 1. Politiet rykket ut til kjærlighetssorg

  (VG Nett) Jentas skrik var så høye, så hjerteskjærende og så smertefulle at bekymrede bergensere slo alarm.
 2. Tyv besvimte under innbrudd i bank i Bærum

  (VG Nett) Da bevæpnet politi rykket ut til et bankinnbrudd i Bærum, fant de innbruddstyven bevisstløs på gulvet.
 3. Zanto (6) er en hund etter ski

  BERGEN (VG) Vinteren er på hell, men storpuddelen Zanto (6) har ikke lagt bort skiene.
 4. Carmen (25) farget håret - ble midlertidig blind

  (VG Nett) Carmen (25) skulle farge håret. Det endte med midlertidig blindhet, og et hode på størrelse med en fotball.
 5. Babyer født samtidig i går - like tunge - like lange

  (VG Nett) Du tror det ikke før du får se det. Isak og Johan er født vegg i vegg med helt identiske mål.
 6. Finner klokker, bankkort og smykker i kloakken

  (VG Nett) Avløpssjef Arne Haarr fikk seg en stor overraskelse da han fant bankkortet til en slektning i kloakken.

Mer om

 1. Utrolige historier

Flere artikler

 1. Fant meteoritt i Valle

 2. AP: Over 500 skadet da meteoritt traff Russland

 3. Ødegaard om Venus-passasjen: Jeg fikk gåsehud!

 4. Til helgen kan du oppleve dette månefenomenet

 5. Russland-meteor var kraftigste på hundre år

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder