ROLLS ROYCE: Her poserer Umar Farooq Zahoor foran en Rolls Royce som Sonia Rashid hevder han kjøpte etter bedrageriet mot Nordea i 2010. Foto: PRIVAT

Oslo-politiet til utpekt svindelbakmann:- Ta kontakt!

Umar Farooq Zahoor (37) er blitt utpekt som mottaker av 62 millioner kroner fra et av de største bankbedrageriene i Norge. Nå oppfordrer politiet i Oslo ham om å kontakte dem.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


- Hvis han ønsker å få overbevist oss om sin uskyld skal vi høre på han vi, sier førstebetjent Thor Erling Mikkelsen ved Finans og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt.

Han opplyser at det for politiet er veldig interessant å avhøre Umar Farooq Zahoor.

- Hvis han ønsker å la seg avhøre er det bare for han å ta kontakt. Men vi har ikke hørt noe fra han, sier Mikkelsen.

- Har kontaktet norsk politi
Zahoor opplyser derimot at han han allerede har vært i kontakt med norsk politi.

- Jeg har kontaktet norsk politi tre ganger allerede, og så langt er det ingenting som tyder på at det er satt noen tid for et møte med dem, skriver Zahoor først i en epost til VG.
I en senere epost skriver han at både han selv og hans advokat har vært i kontakt med Oslo-politiet.
- Jeg skal ta kontakt med dem igjen, skriver Zahoor.

UTPEKT BAKMANN: Umar Farooq Zahoor (37) nekter for å ha noe med Nordea-svindelen i 2010 å gjøre. Foto: PRIVAT

Umar Farooq Zahoor er født og oppvokst i Oslo, men flyttet etter hvert til utlandet. De siste årene har Zahoor som er pakistansk statsborger bodd i Dubai.

- Norske myndigheter har mulighet til å etterlyse han og eventuelt anmode om utlevering, men Norge har ingen utleveringsavtale med De forente arabiske emirater, sier Mikkelsen.

Zahoor har tidligere vært siktet i forbindelse med gigantsvindelen mot Nordea, men saken mot han ble i fjor sommer henlagt. Han nekter på det mest bestemte å ha noen befatning med det rekordstore bedgareriet.

- Fra bank til bank
I et intervju med VG 25. juni fortalte den norske kvinnen Sonia Rashid (44) i Dubai at hun ga 62 millioner kronene til Umar Farooq Zahoor. Hun er selv tiltalt for heleri i forbindelse med bedrageriet, men hun har unnlatt å møte i en norsk rettssal.

AVHØRT: Sonia Rashid ble nylig avhørt av norsk politi via videolink fra Dubai. Foto: PRIVAT

- Umar var med meg og hentet pengene. Vi kjørte fra bank til bank i Dubai i min bil. Han satt i bilen mens jeg kjørte fra bank til bank. Jeg var inne i bankene og tok ut pengene som var blitt overført til mine konti i Dubai. Da jeg kom ut i bilen ga jeg pengene til ham, sier Rashid.

Uttalelsen støtter opp under politiets oppfatning og en tingrettsdom som sier at det er all grunn til å tro at Zahoor er blant dem som forvalter pengene etter svindelen. Zahoor nekter å ha hatt noe som helst med kontotappingen å gjøre. Han mener Rashid ikke snakker sant.

- Høyinteressant
Noen dager etter VG-intervjuet gjennomførte Oslo-politiet et sekstimers videoavhør av Sonia Rashid via videolink fra Dubai.

- Det er høyinteressant for oss å snakke med han etter dette, sier Mikkelsen.

Sonia Rashid har bodd i flere år i Dubai og har to firmaer i det arabiske emiratet. Ifølge 44-åringen lever Zahoor et liv i luksus i Dubais dyreste strøk.

- Han bor i en villa som ligger i Emirates Hills. Dette er det dyreste området i Dubai, sier Rashid.

Ifølge den Dubai-bosatte forretningskvinnen eier 37-åringen seks biler og har egen sjåfør. Som dokumentasjon har hun sendt flere fotografier av det som skal være Zahoors biler.

STRØKET: Umar Farooq Zahoor har i flere år vært etterlyst gjennom Interpol av pakistansk politi. For to uker siden ble han tatt av listen. Foto: INTERPOL

Yngre bror sentral
Sentral i den rekordstore svindelsaken står Umar sin ett år yngre bror Usman Zahoor. Han er utpekt som organisatoren av bedrageriet bi Norge og soner i dag en dom på fem år og ni måneders fengsel.

I løpet av 13 dager klarte lillebroren sammen med flere medhjelpere i Norge å overføre over 62 millioner kroner fra kontoen til den styrtrike Block Watne-arvingen, Randi Nilsen, til flere banker i Dubai.

Strøket fra liste

Zahoor har i flere år vært etterlyst av pakistanske myndigheter via Interpol. For to uker siden ble han fjernet fra listen.
Bakgrunnen for etterlysningen har vært en rekke påstander fremsatt etter konflikt om to barn han har med sin tidligere ektefelle i Pakistan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder