STERKE BEVIS: Monika Sviglinskaja (8) som ble kvalt og drept 14. november 2011, her sammen med mamma Kristina Sviglinskaja (32) på tur i Bergen sentrum.

STERKE BEVIS: Monika Sviglinskaja (8) som ble kvalt og drept 14. november 2011, her sammen med mamma Kristina Sviglinskaja (32) på tur i Bergen sentrum. Foto:Privat,Privat

Politiet undersøker: DNA-spor funnet på Monikas hals

Flere DNA-funn på Monikas kropp kan stamme fra siktede

Nye avhør av den drapssiktede 32-åringen i kveld

De nye analysene av biologiske spor fra Monika Sviglinskaja (8), viser at DNA som kan stamme fra drapssiktede er funnet blant annet på den kvalte jentas hals.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dette får VG opplyst fra uavhengige kilder. Som politiet har opplyst helt innledningsvis i saken, skal det ikke bare være ett biologisk spor som de mener knytter den drapssiktede 32-åringen til en mulig drapshandling på åtte år gamle Monika.

Politiet har hele tiden snakket om DNA-funn i flertall.

Politiet: Ble kvalt

Tidligere har VG meldt at et slik DNA-spor er gjort i håndflaten til den avdøde 8-åringen. Men det skal også være gjort funn av flere tilsvarende spor. Funnene er gjort ulike steder på den avdøde jentas kropp, både i håndflaten, på armen og – på halsen.

Spesielt funnet på halsen er meget vesentlig i politiets etterforskning mot 32-åringen. Dette betyr at politiet sitter på et mer detaljert bevisbilde mot 32-åringen enn tidligere kjent.

Det var 14. november for tre år siden at fiskeriarbeider Kristina Sviglinskaja kom hjem og fant sin åtte år gamle datter død. Hun ble funnet hengende fra et dørhåndtak i et belte. En større politietterforskning konkluderte ni måneder senere med at jenta hadde forårsaket kvelningen selv, enten ved en ulykke eller selvmord.

Nekter straffskyld

Det store spørsmålet er: Hvorfor hadde Monika DNA på halsen og andre steder på kroppen, som kan knyttes til 32-åringen, eller noen i hans slekt?

Politiets anklage mot 32-åringen er at han kvalte henne om morgenen den 14. november 2011, men 32-åringen nekter all straffskyld.

– Det er politiet som må kommentere dette med de delvise DNA-profilene. Dette gikk politiet ut med helt i starten av saken, sier forsvarer Fredrik Verling.

Verling har tidligere sagt at klienten klart har gitt tilkjenne overfor politiet at han ikke har noe med Monikas dødsfall å gjøre.

PÅ ÅSTEDET: Politiet satte i gang en bred etterforskning da åtte år gamle Monika ble funnet død, men konkluderte med at skadene var selvpåførte. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Politiadvokat Asbjørn Onarheim sier til VG at han ikke ønsker å gå i detaljer om hvor DNA-funnene er gjort, eller hvordan de selv ser på DNA-bevisene politiet sitter på.

– Det er en delvis DNA-profil, men jeg kan ikke bekrefte hva profilen viser, sier Onarheim.

Kjent med DNA

Mamma Kristina Sviglinskaja sto i august fram i VG Helg og fortalte om datterens død og den mangelfulle etterforskningen (VG+).

Saken ble gjenopptatt i vår, etter at en erfaren drapsetterforskerer i Bergen ved en tilfeldighet leste gjennom den henlagte saken, og slo alarm om sterkt mangelfull etterforskning. 21. oktober i år ble så morens tidligere samboer pågrepet og siktet for drapet.

Tidligere har politiadvokaten sagt at det er politiets DNA-funn som utgjør tyngden i påstanden deres om at 32-åringen skal ha drept Monika.

Han bekrefter at den siktede 32-åringen er kjent med detaljene i politiets DNA-funn og har forklart seg om dem.

– Han er kjent med DNA-analysen, og har tilgang til de dokumentene, fordi de er det bærende element i mistanken mot ham, sier Onarheim.

Onarheim kan ikke si til VG hvor omfattende bevisvekt som kan legges på disse delvise DNA-profilene som er gjort.

Kan ikke være skråsikker

Siktelsen mot 32-åringen bygger hovedsakelig på ufullstendige DNA-treff. Slike DNA-treff gir ikke nødvendigvis hundre prosent sikkerhet for at det er han som har avgitt det biologiske sporet.

– En delvis DNA-profil gir ingen garanti for at profilen tilhører personen man sjekker mot, har professor Eivind Almaas ved Institutt for bioteknologi ved NTNU tidligere sagt til VG.

32-åringen ble fengslet for nye fire uker i fengslingsmøte i Bergen 19. november. Han holdes ikke lenger i isolasjon, og får nå adgang til aviser og TV. Mannen sitter onsdag kveld i nye avhør hos politiet.

Politiet arbeider nå med å kartlegge drapssiktedes bevegelser i tiden kort før og etter drapet på Monika. De prøver også å få innsyn i en mistenkelig Facebook-melding som ble sendt på litauisk til mamma Kristina, av en person som kan ha hatt god kjennskap til drapet og tyveri fra kjellerleiligheten i forbindelse med drapet.

Forsvarer Fredrik Verling har tidligere sagt at det er intet ved bevissituasjonen som tilsier at 32-åringen er skyldig i drap.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder