AKTIV: Bente Berg er så aktiv som sykdommen tillater det. Landskapsarkitekten jobber på sitt eget tegnekontor i Egersund når hun er i form til det. Terrieren Buddy har vært en god følgesvenn gjennom sykdomsperioden.

AKTIV: Bente Berg er så aktiv som sykdommen tillater det. Landskapsarkitekten jobber på sitt eget tegnekontor i Egersund når hun er i form til det. Terrieren Buddy har vært en god følgesvenn gjennom sykdomsperioden. Foto:Privat,

Bente får medisinen norske brystkreftrammede nektes

Norske helsetopper mente ny medisin var for dyr

Bente Bergs lege var ikke i tvil da brystkreften kom tilbake: I to år har Egersund-kvinnen (43) fått Perjeta, legemiddelet norske helsetopper sa nei til fordi det var for dyrt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi visste ikke hva vi skulle gjøre. Vi så ingen utvei. Da kom medikamentet Perjeta inn som et alternativ. Det har gjort at hun er i live i dag og har det godt, sier overlege Ingvil Mjaaland ved Stavanger Universitetssykehus.

Norske helsemyndigheter og legemiddelgiganten Roche forhandler nå intenst om en avtale som skal gi brystkreftpasienter med spredning tilgang til en ny, revolusjonerende behandling.

Økt levetid

En studie der 808 pasienter deltok, viste betydelig økt levetid for alvorlig kreftsyke kvinner. Direktørene for de fire helseregionene sa i mai nei til å ta det i bruk fordi tilbudet fra produsenten Roche var altfor dyrt.

Legemiddelet er tatt i bruk i store deler av Europa og USA. For norske Jeanine Esberg (29) har behandlingen ved Karolinske Sjukhuset i Stockholm vært vellykket. Hun fikk brystkreftdiagnosen da hun var gravid i 26. uke, og det var aldri tvil om at hun skulle behandles med det nye medikamentet. Her kan du lese Jeanines blogg.

Bente S. Berg fikk brystkreft som 38-åring i 2010. Etter cellegift, stråling og fjerning av bryst, var hun tilbake i jobb i august 2011. Et halvt år senere ble det oppdaget spredning i det andre brystet og i lymfene. Etter en ny runde med cellegift og fjerning av bryst, ble det konstatert spredning til huden.

-Stort fremskritt

Det var da overlege Ingvil Mjaaland tok i bruk det helt nye medikamentet Perjeta.

KJEMPET FOR BENTE: - Hun er helt rå, sier kreftpasient Bente S. Berg om seksjonsoverlege Ingvil Mjaaland ved Stavanger Universitetssykehus. Da Bentes brystkreft spredte seg, tok hun det helt nye medikamentet Perjeta i bruk. Det har fungert svært godt for Bente. Foto:Svein Lunde, Helse Stavanger,

– Vi hadde hørt og lest om det. Det var helt nytt legemiddel for brystkreftpasienter med spredning. Vi kunne ikke ha hjulpet Bente på samme måte med noen annen behandling, sier Mjaaland.

Hun og overlegekollega Bjørnar Gilje ved Stavanger Universitetssykehus er svært klare på at den beste behandlingen de kan tilby i dag, er mye dårligere enn behandlingen med det nye medikamentet.

– Pasientene dør mer enn ett år tidligere hvis de ikke får det. Så enkelt er det. Perjeta er et av de største og beste fremskrittene vi har sett på dette feltet. Behandlingen er veldig effektiv og gir en betydelig overlevelsesgevinst. 15,6 måneder økt overlevelse er et sensasjonelt godt resultat og alle er klare til å bruke, sier Mjaaland.

Hverken hun eller kollega Gilje har noen form for binding til legemiddelprodusenten Roche.

Sterkt ønsket

Det er sykehuset som betaler for Bentes behandling og avdelingslederen var informert fra første dag. Hun får Perjeta intravenøst sammen med medikamentet Herceptin hver tredje uke. Hun får også cellegift jevnlig.

– Onkologmiljøet ønsker sterkt at dette middelet skal tas i bruk. Det brukes i de fleste europeiske land og i USA, og det er vanskelig å tenke seg at andre land har fått så mye bedre pris enn det som tilbys i Norge. Normalt ligger vi bra an og ikke spesielt høyt i pris sammenlignet med andre vestlige land, sier overlege Bjørnar Gilje.

– Målet mitt med å stå frem er at jeg ønsker at alle skal kunne få tilgang til denne medisinen. Den har gjort at vår familie har kunnet fungert bra. Fra starten av har vi vært opptatt av å leve mest mulig normalt tross sykdommen. Vi har fokusert på det vi kan gjøre og ikke det som ble vanskelig. Jeg kjører ungene til treninger og fotballkamper, lager middag, hjelper til med lekser og andre ting slik som alle andre foreldre, sier Bente Berg som har barn på 13 og 15 år.

På de dårlige dagene får hun hjelp av familie og venner.

VIL BEHANDLE: Den beste behandlingen vi kan tilby er mye dårligere enn Perjeta, sier overlege Bjørnar Gilje ved Stavanger Universitetssykehus. Foto:Privat,

– Å planlegge en ferie er vanskelig. Derfor har vi lært å ta korte turer mer på sparket. Så tross i at jeg har en alvorlig sykdom har jeg og vår familie en god livskvalitet. Dette er noe jeg unner alle de andre kvinnene og deres familier også, sier Bente.

Todeling

– Ingen hindrer oss i å bruke Perjeta hvis vi er villige til å betale for det. At Perjeta-behandling kan kjøpes, sjenerer en todeling av helsevesenet som vi ikke vil ha. Det er veldig problematisk å sitte på et legekontor og argumentere for at dette legemiddelet er mye bedre enn alt annet, men at vi ikke kan ta det i bruk. Vi kan ikke gi det til nye pasienter. Det legger et sterkt press på pasienten i forhold til å kjøpe behandlingen. Har pasienten lån til over pipa, er det vanskelig. Er det en oljemillionær vi snakker med, bryr de seg ikke om pris. Det er problematisk for meg som kreftlege, sier overlege Bjørnar Gilje.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder