OMSTRIDT: Frps Oslo-leder på fylkesårsmøtet i 2011. Nå går Christian Tybring-Gjedde av som leder i fylkeslaget. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG.

Tybring-Gjedde trekker seg som Frp-leder

- Det er tøft å være leder av Oslo Frp

Frps omstridte politiker Christian Tybring-Gjedde trekker seg som leder i Oslo Frp.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det bekrefter lederen i valgkomiteen, Beate Holland, til VG.

- Han har sendt en mail hvor han sier at han ikke tar gjenvalg. Det er synd at han trekker seg, for han har mye støtte i Oslo. Nå må vi i gang med å finne en ny leder, sier Holland til VG.

Tybring-gjedde har ledet Oslo Frp siden 2010. Nå blir jobben til Beate Holland en større utfordring enn forventet.

- Ja, det stemmer. Vi må begynne på nytt, og har gitt lokallagene en utvidet frist for å komme med forslag på ny leder, sier Holland.

Christian Tybring-Gjedde har vært en frittalende, men omstridt, leder i Oslo Frp. I de to siste valgene har Oslo Frp også sett kraftig nedgang i oppslutning. I 2013-valget fikk partiet 11,7 prosent av stemmene i hovedstaden, en nedgang på 6,1 prosentpoeng fra 2009.

I kommunevalget i 2011 fikk Oslo Frp bare 7,0 prosent av stemmene, mer enn en halvering fra fire år tidligere, de de fikk 14,4 prosent.

Selv om Tybring-Gjedde går av som Oslo-leder fortsetter han på Stortinget. Han sitter i denne perioden i utenriks- og forsvarskomiteen, og frontet senest i dag Frps krav om å beholde tremila som kondisjonstest for soldater i Forsvaret.

I regjeringsforhandlingene sist høst ble innvandringsutspillene til Tybring-Gjedde trukket frem som noe av det mest problematiske for lederne i KrF og Venstre.

Han har blant annet støttet bruken av ordet snikislamisering, og skrevet den omstridte kommentaren «Drøm fra Disneyland», der han skrev:

«Hva var galt med norsk kultur, siden dere er fast bestemt på å erstatte den med noe dere kaller flerkultur? Hva er målet med å dolke vår egen kultur i ryggen? Hvilket land bruker dere som rollemodell for det flerkulturelle eksperimentet?»

Han fortsatte med samme retorikk:

«Det er Ap som sørger for at norskkulturelle rømmer flere av Oslos bydeler, og etterlater seg enklaver hvor muslimsk enfold, dogmatisme og intoleranse får stadig sterkere grobunn.»

Ett år senere angret Tybring-Gjedde kronikken på ordbruken i kronikken fordi den var for krass, men sto fast på innholdet.

Hovedpersonen selv er taus overfor VG.

- Jeg har ingen kommentar til VG, og du trenger ikke skrive at jeg har ingen kommentar, dere behøver ikke ringe meg igjen, sier Tybring-Gjedde til VG.

Til Aftenposten har Tybring-Gjedde en lengre kommentar:

- Det er tøft å være leder av Oslo Frp, og da er det naturlig at noen andre tar over stafettpinnen og kjører løpet videre.

Han sier til Aftenposten at han har hatt flere tøffe runder:

- Det er mange episoder som har vært slitsomme. Jeg har stått på barrikadene for Fremskrittspartiet og det jeg tror på, nå får noen andre ta over, og så får de kjøre det de kan. Jeg står med begge bena trygt plantet i Frps ideologi, og har forsøkt å fronte det så godt jeg har kunnet, sier Tybring-Gjedde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder