SLETTET: Are Blomhoff hilser her på kong Harald under en mottakelse på Slottet i 2013. Han har levert tilbake kongens fortjenstmedalje han mottok i 2012. Foto:HÅKON MOSVOLD LARSEN,NTB SCANPIX

Tiltalt prest leverte Kongens fortjenstmedalje tilbake i fjor

Are Blomhoff (61), som har tilstått millionunderslag, fikk kongens fortjenstmedalje i 2012. Nå er han slettet som mottaker.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Are Blomhoff har på eget initiativ levert medaljen tilbake, og den er blitt slettet.

Det opplyser assisterende kommunikasjonssjef ved slottet, Sven Gjeruldsen til VG.

– Det skjedde for en tid siden. Han leverte den tilbake i fjor, fortsetter Gjeruldsen.

Det var avisen Vårt Land som først meldte om tilbakeleveringen torsdag.

Rettssaken mot 61 år gamle Are Blomhoff pågår i disse dager i Drammen tingrett. Han erkjenner å ha underslått rundt 15 millioner kroner fra Stiftelsen Betanien Bergen, hvor han hadde en lederstilling. Pengene brukte han blant annet på fester med prostituerte i Spania.

Den tidligere presten og direktøren innrømmet underslag for arbeidsgiveren 11 måneder før saken ble anmeldt til politiet. Han ble pågrepet av politiet uten dramatikk i november 2013.

Året før, i 2012, ble han hedret med Kongens fortjenstmedalje, og var i audiens på Slottet for å bli hedret bare én måned etter at han erkjente forholdene overfor sin arbeidsgiver.

Da presten ble pågrepet i november 2013, opplyste slottet at de ville vurdere om medaljen skulle trekkes tilbake. Torsdag kom det frem at Blomhoff i fjor ble slettet som mottager av prisen, og at medaljen er levert tilbake.

Dermed er Blomhoff den andre som blir slettet som mottager av Kongens fortjenstmedalje. I november 2012 ble Trond Ali Linstads medalje slettet etter en rekke kontroversielle uttalelser om blant annet jøder og homofile.

Venner og kolleger i Norge beskriver Are Blomhoff (61) som en kjærlig familiefar og dedikert kristen. Opplysningene om hans hemmelige liv i Spania har kommet som et sjokk på styreleder i Betanien, Christian Hysing-Dahl.

– Vi har vært en del sammen på familiemiddager og ferieturer. Jeg regnet han absolutt som en venn. Dette illustrerer at han har holdt livet han levde i Spania skjult for alle rundt seg. Jeg kjenner hans kone godt og jeg er overbevist om at hun ikke har visst noe om dette heller før saken ble kjent for politiet, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder