Økonomi-guru: - Norge bør la oljen ligge

TRONDHEIM (VG) Kjendisøkonomen Jermey Rifkin har en klar melding til Erna Solberg: La oljereservene ligge!

 • Linn K. Yttervik
 • Øyvind Nordahl Næss

Artikkelen er over fem år gammel

– Verdens står foran en ny æra. Og Norge bør slutte med fossilt brensel for ikke å havne bakpå.

Det mener økonomisk tenker og forfatter, Jermey Rifkin. Både EU og Angela Merkel lytter til Rifkins synspunkter. Selv den nye kinesiske statsministeren, Li Keqiang, har erklært seg som fan av Rifkins refleksjoner om teknologiens endring av verdensøkonomien.

Rifkin er denne uken i Trondheim for å holde foredrag under den årlige Lerkendalkonferansen.

Han vil fortelle norske politikere og næringslivstopper at han savner klare målsettinger for en alternativ kurs – vekk fra fossilt brensel.

– Norge er et av verdens største oljeproduserende land, og dere ser etter olje over hele verden. Dere har blitt veldig rik på grunn av oljen, men nå må dere bestemme dere for en ny retning slik som alle andre land er tvunget til å gjøre.

Tyskland leder an

Han minner om at Tyskland gjorde dette etter Fukushima-katastrofen.

– De avvikler sine kjernekraftverk. Allerede nå er 27 prosent av Tysklands energiforbruk fornybar. Og syv prosent av denne energien kommer fra småskalaprodusenter. Det er grønn energi som ikke koster noe utover startprisen. Hverken solen eller vinden sender regning til forbrukerne, sier Rifkin.

Han har skrevet bestselgeren «The third industrial revolution» og ga i fjor ut boken «The zero marginal cost society».

Rifkin drar en historisk oppsummering av de to foregående industrielle revolusjonene og sier tiden er inne for et paradigmeskifte.

Det han mener venter oss, er en tilværelse hvor hver husstand produserer sin egen energi og en fremtid hvor det blir vanligere å dele på miljøvennlig transport.

Det nye samfunnet er drevet av nye kommunikasjonsformer, fornybar energi og nye teknologier hvor blant annet roboter, 3D-printere og nanoteknologi er komponenter.

– Nå må Norge bestemme seg for hvor dere ønsker å være om 20 år, sier Rifkin.

– Norge bør stoppe å produsere olje. Jeg sier ikke at det skal skjer i morgen, men vi må ha en realistisk diskusjon om vi vil fortsette som vi gjør i dag. Tyskland, Danmark og Kina er allerede på vei, sier Rifkin.

– Det kommer til å være vanskelig å avvikle oljeindustrien, men det kommer til å bli vanskelig for alle land. Det er på tide å tenke på de fremtidige generasjonen, sier han.

Allerede diskusjon

Rifkin har allerede vært i samtale med Statoil og sier han har forhåpninger på vegne av Norge.

– Dere trenger ikke meg til å si dette en gang. Dere sier det selv allerede, og det foregår en stor diskusjon om dette i Norge. Jeg mener Norge kan bli et av flaggskipene for hvordan man går gjennom dette skiftet. For dere er et lite land med stor økologisk bevissthet, sier Rifkin.

Han mener Norge som en av verdens største oljenasjoner bør lede veien.

– Dra inn næringslivet på en reflektert måte og inkluder sivile aktører til en grundig diskusjon om hvordan dette skiftet vi står ovenfor skal foregå.

– Lykkes det, vil ettermælet være at Norge gjorde de riktige tingene og den riktige forandringen som var nødvendig for den fremtidige generasjonen. Og alt som kommer ut av denne endringen vil være mer velstand, en mer demokratisk levemåte og et renere samfunn, sier Rifkin.

ALTERNATIV: Forfatter Jeremy Rifkin mener det er på tide at Norge staker ut en ny kurs vekk fra bruken av fossilt brensel. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

Tingenes internett

Han mener det er muligheten til å kommunisere med internett som er den store drivkraften bak den kommende endringen.

Han kaller det «tingenes internett», hvor alt er åpent og transparent. Ryggraden i det han kaller «tingenes internett» er skjermer og enheter – i dag omtrent 11 milliarder i tallet som er anslått å vokse til 50 milliarder i løpet av de neste fem årene. Disse fôrer informasjon til Internett, slik at vi kan overvåke alt fra temperaturer på våre kjøleskap til utgangen av solcellepaneler i hjemmene våre, og dermed drive alt dette på den mest optimale måten.

For første gang i historien kan vi tilegne oss den samme informasjonen om økonomiske aktiviteter som bare utvalgte selskaper kunne tidligere.

For i tradisjonell kapitalisme har selgeren ofte hatt kunnskap som kjøperen ikke har hatt. I dag er dette bildet endret. Alle kan bruke en smarttelefon eller en datamaskin til å kjøpe algoritmer for å øke produktiviteten, redusere marginalkostnadene og produsere sine egne produkter eller tjenester.

Kapitalismen er i ferd med å grave sin egen grav.

Dette fordi det bare er ved hjelp av monopoler at bedrifter kan holde en kunstig høy pris. I en monopolfri tilstand vil kapitalismen frembringe en situasjon hvor produksjonsomkostningene nærmer seg null, og da har kapitalismen avskaffet sitt eget grunnlag fordi det ikke lenger er grunnlag for noen profitt.

Den teknologiske revolusjonen av produktivitet har vært så ekstrem at den faktisk kan redusere marginalkostnadene for noen varer til omtrent null og gjøre dem potensielt gratis, mener Rifkin.

– Yngre mennesker er ikke lenger så opptatt av eierskap men satser på deling av filer, biler og sosiale profiler. Gratis deling er naturlig for den yngre generasjonen, sier Rifkin.

Og i stadig større grad klarer moderne teknologi å integrerer kommunikasjon, energi og transportnettverk også. Kommunikasjonsnettverket er i ferd med å transformere seg til tingenes superinternett.

Et kappløp

– Utfordringen for store eksisterende selskaper er å finne en måte å tjene penger på dette, sier Rifkin.

Han mener løsningen for disse er å hjelpe folk å drive og optimalisere bruken av informasjon. For i det en investering er gjort i et produkt, er informasjonen eller energien nesten gratis. Han bruker Airbnb og bildelingsselskaper som Uber, som eksempel.

Det kan virke som en utopisk idé, men ifølge Rifkin er det ikke bare akademisk prat: Utviklingen er i gang og tingene skjer mens vi snakker om dem.

Nå gjelder det ifølge Rifkin å posisjonere seg i det nye kappløpet.

Og det er liten tid å miste ifølge professoren. Klarer vi ikke å gjennomføre de forandringen vi står over fra fossilt brensel til grønn energi, vil det få katastrofale følger med tanke på klimaendringer.

– Klimaendringene brøler på døren. Virkelig. Og det er skremmende. Jeg vet ikke om jeg får oppleve denne forandringen, men jeg håper det.

Ansvarlig for Lerkendalkonferansen, Hans Kåre Flø, sier at det er slike forandringer Lerkendalkonferansen er designet til å bringe folk sammen for å muliggjøre.

– Dette er kjernen bak konferansen. Vi ønsker å samle sammen mennesker i et rom som kan forandre Norge, sier han.

BORT FRA OLJE: Forfatter Jeremy Rifkin mener Norge bør la oljen ligge og finne en alternativ kurs for framtiden - vekk fra fossilt brensel. Foto:Øyvind Nordahl Næss,

Les også

 1. Det lønner seg å se sunn ut for ledere

  Sunnhet ser ut til å slå ut intelligens når ledere skal ansettes. Psykolog advarer mot å bruke magefølelse ved…
 2. - Klimaendringer forverret ekstremvær i fjor

  Flere tilfeller av ekstremvær forskjellige steder i verden i fjor ble forverret av klimaendringene, ifølge en ny studie.
 3. Kronikk: Hysj, klimapolitikken jubilerer i år

  2014 har vært de store jubileers år. 200-årsjubileet for Grunnloven har vært aller størst.
 4. Audi vil lage fremtidens fossilfrie drivstoff

  Det er ikke bare oljeselskapene som utvikler fremtidig drivstoff. Nå vil Audi lage drivstoff av vann.
 5. Gro Harlem Brundtland tror på klimavtale: Nå sprer hun igjen miljøglede

  Etter mange år uten forhandlingsløsninger er igjen verdens første «miljøvernminister» Gro Harlem Brundtland, optimist.
 6. Stoltenberg: Bo tett og reis kollektivt

  Bo tett. Reis kollektivt. og still krav til bygningene. Ifølge Jens Stoltenberg vil klodens byplanleggerne være…

Flere artikler

 1. Borgerlig feide om Paris-avtalen: Venstre: Ikke ny oljevirksomhet i nord

 2. USA vil reklamere for kull på FNs klimakonferanse

 3. Derfor lønner det seg å investere i fornybar energi

 4. Pluss content

  Grønne mineraler for framtiden

 5. Ulltveit-Moe hyller Obamas energiplan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder