INNLAGT HER: Gunhild Stordalen blir behandlet ved sykehuset UMC Utrecht i Nederland. Foto:Camilla Huuse,VG

Gunhild Stordalen behandles av spesialister i Nederland: – Sykehuset har et fantastisk omdømme

UTRECHT (VG) Sykehuset UMC i Utrecht er kjent for å være best på sitt felt i Nederland. Nå får Gunhild Stordalen (35) behandling for sin dødelige diagnose her.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Sykehuset er kjent for sin stamcelleforskning, og et toppsykehus innen avansert stamcelletransplantasjon.

Slik skal Gunhild bekjempe sykdommen

For en måned siden ble den norske legen og miljøforkjemperen Gunhild Stordalen (35) diagnostisert med en aggressiv variant av den revmatiske lidelsen systemisk sklerodermi.

Sammen med ektemannen Petter Stordalen fortalte hun i et større intervju med Dagens Næringslivs lørdagsmagasin denne helgen om den dødelige diagnosen, og at hun har valgt en risikabel behandling.

ALVORLIG SYK: Gunhild Stordalen er diagnostisert med den alvorlige revmatiske sykdommen systemisk sklerodermi. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

Eksperimentell behandling

Ekteparet har reist til Nederland, der Stordalen fredag begynte på en eksperimentell behandling: Hun skal behandles med cellegift og få transplantert egne stamceller.

I sommer ble det publisert en større studie som viste at pasienter med systemisk sklerodermi kan ha god effekt av stamcelletransplantasjon. Men behandlingen, som vanligvis tilbys kreftpasienter, er brutal – og ti prosent av pasientene i undersøkelsen døde av den.

Gunhild Stordalen er imidlertid i de aller beste hender, uttrykker de nederlandske kildene VG har snakket med om sykehuset UMC Utrecht, der Gunhild og Petter Stordalen skal tilbringe de neste fire månedene.

– UMC har et fantastisk omdømme, spesielt innen stamcelletransplantasjon. Mange av de andre sykehusene i området sender sine pasienter hit, sier den nederlandske helsejournalisten Janine Budding til VG.

Hun er grunnlegger av Medicalfacts, et stort nettsted for helsenyheter i Nederland.

UMC står for University Medical Center, og består av et universitet og et sykehus som ligger vegg i vegg i Nederlands fjerde største by.

– Det at forskning og pasientbehandling forgår vegg i vegg skaper et nytenkende miljø hvor legene nærmest hopper fra forskningslaboratoriet til sykesengen, forteller Budding til VG.

Kjent for forskningen

Doktor Anton Martens jobber i dag ved avdelingen for celleforskning på universitetet tilknyttet UMC. Han har tidligere jobbet på hematologiavdelingen, avdelingen for blodsykdommer, i 15 år.

Han sier at avdelingen er en av de to viktigste i landet.

– UMC Utrecht er kjent for sin stamcelleforskning. Det er enten hit eller til Vumc, et gratis sykehus i Amsterdam, pasienter som trenger en avansert stamcelletransplantasjon blir anbefalt å reise, forteller han til VG.

Ved UMC utføres rundt 100 stamcelletransplantasjoner i året.

Til sammen jobber 10.000 mennesker på UMC. De behandler mange tusen pasienter i uken, og forsker på tre medisinske hovedområder. Biomedisin og stamcellebehandling er blant de vektlagte forskningsområdene, og på dette feltet omtales sykehuset som en pionér.

Ifølge Budding, som har jobbet som helsejournalist i 10 år, tilbyr UMC Utrecht den beste behandlingen av denne sorten i Nederland.

Forsker på behandlingen

Legen som leder behandlingen av Gunhild Stordalen, Jürgen Kuball, er leder av sykehusets stamcelletransplantasjonsprogram og hematologiavdelingen på sykehuset.

– Kuball er godt kjent innen det helsefaglige forskningsmiljøet i Nederland, sier Budding.

Overlegen jobber for tiden med et forskningsprosjekt om behandlingen Stordalen får ved sykehuset. Siden 2009 har han ledet en forskergruppe som frem til 2018 skal forske på nye behandlingsmåter med høydose cellegift.

Kuball tok utdannelsen sin i Tyskland. Han har også forsket på stamcelletransplantasjon ved det anerkjente Fred Hutchinson-senteret for kreftforskning i Seattle, Washington. Han begynte ved hematologiavdelingen på sykehuset i 2007, og ble sjef for den i fjor.

Den nye hematologiavdelingen ved UMC Utrecht sto klar i juli 2007. Etter oppussingen får alle pasienter ved avdelingen egne rom, slik at behandlingen skjer mest mulig isolert. Det vil hindre eventuelle infeksjoner, skriver sykehuset på sin nettside.

– En av tingene UMC får skryt for er at hver pasient blir vurdert individuelt. Sykehuset designer hvert opphold ut fra pasientens fysiske og mentale helse, sier helsejournalist Janine Budding.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder