VGs Espen Rasmussen er årets beste fotojournalist

Se årets beste bilder her!

INNENRIKS

For første gang ble prisen Årets fotojournalist delt ut fredag – og vinneren er VG Helgs fotograf Espen Rasmussen.

  • Sverre Holm-Nilsen
Publisert: Oppdatert: 13.03.15 23:38

Fredag ettermiddag arrangerte Norges Pressefotografer kåringen av de beste nyhets- og sportsbildene fra 2014.

Espen Rasmussen ble av juryen

kåret til årets fotojournalist. Det er første gangen prisen kåres, og i juryens begrunnelse trekker de frem Rasmussens oppfinnsomhet og allsidighet.

I kåringen vurderte juryen fem bilder tatt i 2014. I tillegg til å vinne den gjeve prisen, kom Rasmussens portrettserie «Den siste bygdeoriginal» på førsteplass i kategorien «portrett».

– Hver historie blir unik og ulik, uttalte juryen. De mente at fotografen var en utømmelig kilde for fotografering, og at han er en «besatt» fotograf.

– Det er hyggelig og alltid veldig stas, sier Rasmussen til VG.

Fotografen sier at han til daglig jobber mer som fotosjef på kontoret enn ute i feltet, så han er veldig fornøyd med uttellingen under årets kåring.

– Det var et veldig godt selskap og høyt nivå, så det var det ekstra godt å nå opp, sier han til VG.

Årets bilde

Årets bilde 2014 heter «Utsikt» og ble tatt av frilansfotografen Kyrre Lien. Barna i Harara-familien i Gaza henger opp tepper for å skjule ruinene utenfor soverommet sitt. Familien har flyttet tilbake i leiligheten siden de ikke har noe annet sted å bo. Nabolaget deres ble svært ødelagt av krigen i sommer.

– Mens vi oftest ser krig på TV, viser bildet oss krigen gjennom et hull i veggen. Bildet sier mye om menneskets universelle tilpasningsevne. Hva gjør vi etter at bombe har falt? Jo, vi fortsetter med livet så godt vi kan. I sin stillferdige handling dekker barna over et åpent sår slik at hverdagen kan gå videre, slik at de kan se TV, sove, slippe å ha krigen inn i stua. Vi skulle ønske det var så enkelt. Bildet er symbolsk uten å være det: Dette er virkeligheten, dette er deres virkelighet. Fotografiet berører og ryster oss. Et utrolig godt nyhetsbilde, konkluderer juryen.

24 år gamle Lien sier til VG sier at bildet er viktig, og at det viser et viktig tema.

– Det er beskrivende for situasjonen der, sier han.

Fotografen og journalisten overnattet hos familien for å komme tett innpå. Da mørket senket seg og familien skulle legge seg på soverommet, fanget han bildet.

– De henger opp gardinene hver natt for at det skal bli mørkt nok, sier han. Fotografen sier at han fortsatt har kontakt med noen av familiemedlemmene via Facebook.

– Jeg får sende en melding og gratulere, sier han til VG.

Her kan du lese mer om