Trine Skei Grande om Frp: – Fokuset er på å gjøre det verre for flyktninger

HAR EN JOBB Å GJØRE: Venstre-leder Trine Skei Grande mener den voldsomme tilstrømningen av asylsøkere gjør det nødvendig med en ny diskusjon om mildertidige arbeidstillatelser for asylsøkere. Men hun skal slite med å få overtalt Frp. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Venstre-Trine vil sette Syria-flyktningene i arbeid

Strømmen av asylsøkere til Norge koster dyrt. La flyktningen jobbe mens de venter på svar, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Dagens mottakssystem er laget for en «helt annen virkelighet», konstaterer Trine Skei Grande, og vedgår at enighet om inndekning av utgiftene blir tøft.

– De økonomiske utfordringene er store, men da bør man se på muligheten for å senke kostnadene ved å la asylsøkerne få midlertidige arbeidstillatelser, så de kan jobbe mens de venter, sier Trine Skei Grande til VG.

Grande sier hun mener forslaget også skal gjelde for asylsøkere som fortsatt ikke har fått svar på søknaden sin, i tillegg til dem som venter på bosettingskommune, men ikke for asylsøkere på transittmottak som venter å registrere søknaden sin.

Bakgrunn: Syria-flyktningene kan skape nytt budsjettkaos

Grande arrangerte mandag et møte om flyktninger på Stortinget. Asyl- og flyktningpolitikk har vært den største kranglesaken mellom den blå-blå regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF.

Nå står de foran en ny runde med heftige diskusjoner for å bli enige om flyktningvedlegget til statsbudsjettet – der de voldsomme kostnadene skal dekkes inn.

Står lang fra hverandre

Tirsdag skal statsminister Erna Solberg (H) informere Stortinget om arbeidet med hvordan Norge skal håndtere flyktningkrisen, og på ettermiddagen blir det ett av temaene når parti- og nestlederne hos de borgerlige samles til nye runder med samtaler i Nydalen.

KAOTISK: Det har vært lange køer ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo. Foto: Trond Solberg , VG

Og allerede før de har satt seg ved forhandlingsbordet fastslår Grande at avstanden til Frp ikke er blitt mindre de siste månedene.

– Frp ønsker innstramminger som har hovedfokus på å gjøre det verre for dem som kommer. Vi har som mål og gjøre mottaksprosessen både bedre og billigere. At asylsøkere ikke får jobbe er både dyrt for samfunnet og det hindrer integrering, sier Grande.

Les også: Venstre-Raja varsler «stormende kamp» mot asylinnstramming

Venstre, som har forslaget forankret i sitt partiprogram, mener situasjonen med asylstrømmen, som kan overgå 30.000 bare i år og har sprengt kapasiteten hos norske utlendingsmyndigheter, er så krevende at midlertidige arbeidstillatelser bør vurderes på nytt.

Feil virkemiddel

Frps nestleder Per Sandberg er negativ til Venstre-forslaget:

– Venstre skal vel vedta arbeidsplasser også da? I en tid med stigende arbeidsledighet og lavere sysselsetting anbefaler jeg Venstre og andre til å lese ledighetstallene for allerede ankomne og bosatte innvandrere, sier Sandberg.

SKEPTISK: Nestleder i Frp, Per Sandberg. Foto: Frode Hansen , VG

– Man har allerede tusener som har fått opphold, som har meget lav sysselsettingsgrad. Ledigheten er enorm allerede blant innvandrere. Gi midlertidig arbeidstillatelse, og tro på sysselsetting er vel noe optimistisk, forsiktig uttalt, fortsetter han.

– Siste ankomsttall var nesten 2000 i uke 42. Hvis man ikke får regulert dette, tilsvarer det over 100.000 bare i 2016, dette kommer altså i tillegg til ca 30000 i 2015. Det står nå registrerte 130.000 ledige allerede, sier Sandberg.

Frp-nestlederen ønsker i stedet å redusere støtten asylsøkerne får underveis i asylprosessen, og erstatte kontantutbetalinger med «service og naturalia». Slik svarer han på Grandes påstand om at hans forslag vil gjøre det verre for flyktningene:

– Frps forslag er ansvarlige, seriøse og tiltak som vil ivareta bærekraften i velferdsstaten. Det handler bare om tid før alle, foruten KrF og Venstre forstår dette.

Les også: Syria-flyktningenes guide til Norge

Høyre: Må tenke nytt

Høyre har tidligere vært mot å gi midlertidige arbeidstillatelser, men nå åpner partiet for å ta en ny vurdering.

NYTENKING: Ingjerd Schou i Høyre. Foto: Kristian Helgesen , VG

– Situasjonen med den voldsomme økningen i antallet asylsøkere betyr at vi må tenke nytt. Dersom asylsøkere med uavklart søknad kommer i arbeid og klarer seg selv mens de er i Norge, så kan det bidra til kommuneøkonomien, sier innvandringspolitisk talskvinne i Høyre, Ingjerd Schou til VG.

– Vi skal ikke forskuttere forhandlinger med Venstre, men jeg mener alle muligheter må vurderes nå. I så fall bør det sees i sammenheng med tiltak for å korte ned ventetiden, som raskere utsendelse av asylsøkere med endelig avslag, sier Schou.

Innvandringspolitisk talsmann i KrF, Geir Toskedal, synes forslaget fra Venstre høres fornuftig ut.

– Man bør jo utnytte ressursene så godt man kan, så vi skal snakke med Venstre om dette, sier Toskedal til VG.

Får støtte av Flyktninghjelpen

Og Grande får også støtte hos de to største organisasjonene som jobber med asylsøkere og flyktninger i Norge, Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) og Flyktninghjelpen.

STØTTER TRINE: Pål Nesse i Flyktningehjelpen og Ann-Magrit Austenå i NOAS støtter Trine Skei Grande (V). Foto: Trond Solberg , VG

– Asylsøkere bør integreres i den norske økonomien, og kan ikke leve på naturalia, så kutt i kontantstøtten slik Frp foreslår vil ikke fungere. Å gi dem midlertidige arbeidstillatelser vil derimot styrke integreringen, sier generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå.

Pål Nesse i Flyktninghjelpen sier muligheten til å få jobbe mens de søker asyl vil være ett av de beste virkemidlene for integrering.

– Muligheten for å jobbe mens de er asylsøkere er en hovedmotivasjon til at så mange ønsker seg til Tyskland. Det er uklokt å holde asylsøkere utenfor arbeidslivet, sier Nesse.

Krangel om bistandsmidler

KrF varsler en annen uenighet med Frp – som i Aftenposten har foreslått at deler av utgiftene til Syria-flyktningene skal hentes fra bistandsbudsjettet.

– I så fall må det ikke tas fra pengene som skal til langsiktige bistandsprosjekter. Frp snakker jo om å «hjelpe i nærområdene», og ingenting er bedre hjelp i nærområdene enn nettopp langsiktige bistandsprosjekter, sier Geir Toskedal.

Les også

 1. Rekordmange asylsøkere kommer over russer-grensen

  Over 200 asylsøkere har kommet syklende over grensen fra Russland bare denne i helgen.
 2. Syriske Moayed (27) drømmer om opphold i Norge

  TRANDUM (VG) Moayed (27) flyktet gjennom Europa…
 3. Statsbudsjettet 2016: Børge Brende refser bistandsorganisasjoner

  Utenriksministeren hyller Syria-satsingen, og langer ut mot norske bistandsorganisasjoner som klager på statsbudsjettet.
 4. Flyktningene har fått mottaksplass i fjellheimen

  HEMSEDAL (VG) I fjellbygda Hemsedal er skihotellet blitt asylmottak. Nå er hver femte innbygger i kommunen en flyktning.
 5. Flyktningkvinnene som kommer alene til Norge: – Vi er blitt som en familie

  LILLESTRØM (VG) De fleste som flykter over Middelhavet er menn. Kvinnene Rojin (18), Zilola (27) og Hamest (46) forlot…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring

Flere artikler

 1. Derfor vil Venstre la asylsøkere i mottak jobbe

 2. Keshvari tror ikke på å gi asylsøkere arbeidstillatelser

 3. Flyktninghjelpen om asyl-forslagene: - Et kappløp mot bunnen

 4. Norsk Folkehjelp: Asylsøkere må få jobbe fra dag én

 5. Venstre lanserer 40 egne asylforslag

Fra andre aviser

 1. Flertall på Stortinget for å la asylsøkere få jobbe

  Fædrelandsvennen
 2. Grande til landsmøtet: - Den vanskeligste beslutningen jeg har tatt

  Aftenposten
 3. Frykter sjokkregning på Syria-flyktningene

  Aftenposten
 4. Venstre vil ha omkamp om asylinstruks

  Aftenposten
 5. Skei Grande: Mange asylbarn har mistet alt. De kan ikke dra med "Tore på sporet" og finne igjen sine.

  Aftenposten
 6. Skei Grande: Vi har aldri innsatt Listhaug. Hun er ikke min statsråd

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no