BISTANDSSTRID: Leder i KrF, Knut Arild Hareide, føler seg lurt av samarbeidspartiene Høyre og Frp. Foto: , NTB scanpix

Hareide anklager regjeringen for avtalebrudd

Regjeringen har kuttet i bistandsmidlene bak KrFs rygg, mener Knut Arild Hareide.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

I den siste revideringen av statsbudsjettet vil regjeringen bruke 1,1 milliard kroner av det inneværende bistandsbudsjettet på asylkrisen i Norge. Pengene skal altså gå til tiltak innad i landet, i stedet for langsiktige bistandsprosjekter i utlandet.

Summen er over dobbelt så mye som støttepartiet KrF fikk gjennomslag for i ekstra bistand i fjor høst.

Sier han ikke er informert

– Vi har en avtale om budsjett, så kommer regjeringen og hindrer iverksettelse av avtalen, nesten et kvartal før året er omme. Dette skjer uten at vi blir informert eller konsultert. De holder igjen utbetaling og aktivitet, uttaler Hareide til Dagens Næringsliv (DN).

Den såkalte nysalderingen av statsbudsjettet 2015 som ble annonsert fredag, er den siste revideringen av årets budsjett og de største endringene skyldes altså flyktningkrisen. Regjeringen har allerede lagt frem neste års statsbudsjett.

Bakgrunn: KrF stiller bistands-ultimatum

Hareide sier til DN at det kan se ut som om at KrF «er blitt lurt», og at partiet opplever kuttet som et «klart tillitsbrudd». Han er blant annet bekymret for at Norad, direktoratet for utviklingssamarbeid, ikke skal kunne klare å endre de allerede planlagte prosjektene for hvordan de statlige bistandsmidlene skal forvaltes.

Bistand ute kontra hjemme

– For det første så kutter vi ikke i bistand, vi øker bistanden i salderingen med 700 millioner kroner. KrF forsøker å skape et bilde av at det å hjelpe flyktninger i Norge ikke er bistand, mens det å hjelpe flyktninger i andre land er bistand, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Hareide mener Norge etter kuttene blir en uforutsigbar bistandsgiver overfor andre land, og understreker at bistand også kan brukes til å minske flyktningstrømmen.

Les også

Mer om

  1. Solberg-regjeringen
  2. Politikk
  3. Statsbudsjettet
  4. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

  1. Venstre-Trine tror ikke på Ernas asyl-regnestykke

  2. Rekordhøyt bistandsbudsjett: Organisasjonene vil ha mer

  3. I megakrisenes tid

  4. Kutter milliarder i u-hjelp for å betale asylregningene hjemme

  5. KrF stiller bistands-ultimatum

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder