LITE AKTIVITET: Tålmodighet er en slags lettere fortvilelse forkledd som dyd, sies det. Og det norske folk må nok smøre seg godt inn, for Mannen gir ikke etter. Ennå. Foto: ODIN JÆGER / VG Foto: ,

Rauma-ordfører: – Mannen lever sitt eget liv. Det er han som bestemmer.

Mannen holder stand

RAUMA (VG) Vil fjellet rase? Det vil det, men når vet ingen. Siste nytt er at bevegelsene i Mannen holder seg på et par centimeter i døgnet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Tålamod, tålamod, tålamod, sier Lars Olav Hustad, ordfører i Rauma kommune til VGs Siri Eggen.

Han sikter til ubåtjakten i Sverige og forteller at de gjør det de kan for å finne ut av når fjellet vil rase. Men at det ikke ser ut til å bli med det første.

Videre sier han at de evakuerte er preget av ventingen, men at de etter forholdene har det bra.

– Vi skal ha et møte i ettermiddag for å diskutere fremtiden til de evakuerte. Vi må finne løsninger som er best mulig for dem, sier ordfører Hustad.

- Hva har du å si til Mannen, Hustad?

– Mannen lever sitt eget liv. Det er han som bestemmer, avslutter ordføreren humoristisk.

Også Norges vassdrags- og energidirektorat følger Mannen tett. Og de siste prognosene melder om økte bevegelser i helgen:

– Det er meldt mildere til helgen og som vi vet beveger fjellet seg mer når det er funktigere i luften. Vi regner da med at bevegelsene vil øke lørdag og søndag, før det blir kaldere igjen til uka, sier Kari Øvrelid i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til VG.

Vurderer vannbombing

Over én uke etter at de elleve innbyggerne som bor under Mannen i Rauma ble evakuert fra hjemmene sine, lar raset altså fortsatt vente på seg.

Til tross for at deler av fjellet er i stor bevegelse, har minusgrader og lite nedbør satt en foreløpig stopper for det varslede raset.

I håp om at opp mot 120.000 kubikkmeter med stein skal rase ned den bratte fjellsiden, har Rauma-ordføreren derfor bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å vurdere muligheten til å bruke såkalt vannbombing.

I praksis betyr dette at man sender opp et brannhelikopter som slipper en stor vannmengde over den rasutsatte delen av fjellet, i håp om å starte raset.

– Det skal vurderes i løpet av noen dager, men vi er helt i startfasen. Kommunen hverken kan eller vil ta ansvar for dette, da det er svært komplisert, sier ordfører Lars Olav Hustad til VG.

Aldri blitt brukt tidligere

Dersom man kommer frem til av vannbombing bør prøves på det seiglivede fjellet, så vil det bli historisk.

– Det har aldri blitt brukt før i Norge, og heller ikke internasjonalt. I hvert fall ikke i denne målestokken eller over så ustabile områder som den såkalte «lille Mannen». Dermed eksisterer det heller ingen empirisk data å basere en eventuell vannbombing på, sier leder for skredlaget Reginald Hermanns ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) til VG.

Han mener den største utfordringen er å sørge for at vannet som bli sluppet ned på fjellet når inn i de ustabile områdene, og at det ikke bare renner på overflaten.

– Det er ingen garanti for at en vannbombing vil virke, og det kan også bli svært kostbart. Men det er ikke sannsynlig at det vil utløse noe større skred i området så lenge selve fjellet, den såkalte «store Mannen», ikke er i bevegelse, forklarer geologen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder