FLYKTER PÅ SYKKEL: Her ved grenseovergangen på Storskog kommer asylsøkere i hopetall, mange av dem på sykkel. Her avdelingsleder Stein Hansen ved Storskog grense. Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

Vil sende syriske flyktninger tilbake til Russland

Børge Brende til VG: – Russland må svare på hvorfor så mange kommer over grensen til Norge

Norge krever svar fra Russland på hvorfor så mange syriske flyktninger med opphold i landet krysser grensen til Norge. UDI bes om å droppe asylsøknadene og sende flertallet tilbake.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Under et møte i Barentsrådet onsdag kveld tok uteniksminister Børge Brende saken opp direkte med sin russiske kollega Sergei Lavrov. Der ba han Lavrov om en redegjørelse på hvorfor så mange asylsøkerne kommer over Storskog fra Russland til Norge.

Brende gjorde også Lavrov klar over det norske synet, som er at disse flyktningene i alle hovedsak kan sendes tilbake til Russland.

– Vi opplever en kraftig økning i antallet som kommer over vår grense, mens det nesten ikke kommer noen over grensen mellom Russland og Finland. Lavrov innser at det er et paradoks, og har sagt at vi skal få en redegjørelse, sier Brende til VG torsdag morgen.

– Det vi lurer på er om det er en forskjell i praksis på russisk side. Vi har også spørsmål rundt russisk visumpraksis til syriske flyktninger, som reiser gjennom landet, og det faktum at mange av dem som nå kommer har hatt opphold i Russland over lengre tid. Lavrov er også kjent med den norske regjeringens syn på disse flyktningene, sier Brende.

Den nye flyktningeruten gjennom Russland og over grensen til Sør-Varanger var også tema da Brende møtte den russiske viseutenriksministeren Vladimir Titov i Oslo mandag. Så langt i år har over 1100 asylsøkere kommet til Norge over Storskog.

UTENRIKSMINISTRE: Russlands utenriksminister Sergej Lavror og Norges utenriksminister Børge Brende (H), her under 70-årsmarkeringen for frigjøringen av Øst-Finnmark i oktober i fjor. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Mange kommer over grensen: Flyktningene må vente i telt

Retur ved grensen

Statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet sier til VG at regjeringen nå jobber med å utarbeide en instruks til UDI om at flyktninger og asylsøkere som kommer over Russland-grensen skal returneres uten at søknadene behandles.

– Den økte asyltilstrømmingen til Norge er en utfordring, og i Finnmark har vi hatt problemer med å gi alle husly, så der har vi hatt en stor jobb, sier statssekretær i Justisdepartementet Jøran Kallmyr til VG.

– Mange av dem som kommer har fått oppholdstillatelse i Russland, eller vi mener at de kan få det. Da kan vi la være og realitetsbehandle de søknadene, og sende dem tilbake, etter prinsippet om første ankomstland, sier Kallmyr.

– Noen av dem har til og med dobbelt statsborgerskap, og har bodd flere år i Russland. Andre har nylig kommet, men er ikke forfulgt i Russland. Det er heller ikke en pågående krig eller annen sikkerhetssituasjon i Russland som tilsier at disse flyktningene ikke kan returneres til Russland, sier Kallmyr.

Til NRK onsdag kveld sier justisminister Anders Anundsen (Frp) at mange av russerne som har kommet over grensen, ikke har flyktet fra nød og elendighet.

– Flere kom til Russland mange år før krigen startet i Syria, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NRK.

Les også: Her sykler Syria-flyktningene inni Norge og friheten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder