Politiet: - Ofre fra Nepal og Pakistan

Storstilt politirazzia mot Lime-kjeden på Østlandet: 18 pågrepet i Lime-saken

LILLESTRØM (VG) I dag aksjonerte politiet mot flere av de 24 butikkene i matvarekjeden Lime etter mistanke om menneskehandel. Så langt er 18 personer pågrepet.

  • Jenny-Linn Lohne
  • Siri Eggen

Artikkelen er over fem år gammel

På en pressekonferansen tirsdag opplyste politiet i Romerike at 18 personer er pågrepet etter en storstilt razzia mot butikkjeden Lime.

- Frem til i dag er det pågrepet 18 personer. En av dem er svensk statsborger, resten er norske, sier Åsmund Yli, politiinspektør i Romerike politidistrikt.

Advokat siktet

En etablert advokat som driver et advokatfirma i Oslo skal være blant de siktede.

Ti av de som er pågrepet er siktet for menneskehandel ved tvangsarbeid. Fire av de pågrepne er siktet for grovt heleri. De øvrige fire er siktet for grovt bedrageri.

VGTV:Her aksjonerer politiet mot Lime-butikk

I tillegg er det mistanke om store skatteundragelser og momsbedrageri, organisert konkursvirksomhet, omfattende og systematisk NAV-bedrageri, lånebedrageri, butikkarbeidere uten lovlig opphold, falsk identitet og skimming.

Aksjonen er ikke avsluttet og politiet utelukker ikke flere pågripelser.

– Saken har et stort omfang og vi vil i dag og fremover foreta en rekke pågripelse og ransakinger, sier politimester Bjørn Vandvik.

- Ofre fra Nepal og Pakistan

Politiet mener de har oversikt over hvor mange mennesker som er ofre for menneskehandel, men dette tallet vil de ikke gå ut med nå.

- I dette tilfellet mener vi ofrene har reist til Norge finansiert ved lån, som må nedbetales ved trekk i lønn. Det er blitt gjort låneopptak i deres navn og id-papirer er holdt tilbake av bakmenn, sier Vandvik.

Ofrene skal i all hovedsak komme fra Nepal og Pakistan.

NAV opplyser på den samme pressekonferansen at de mistenker at utnyttingen er organisert av arbeidsgiver.

- Det er grov utnytting av enkeltmennesker, sier May Snedsbøi, avdelingsdirektør i NAV kontroll.

Siktet for menneskehandel

I dag aksjonerte politiet mot 20 butikker i matvarekjeden Lime i kommunene Rælingen, Oslo, Asker, Bærum, Sandefjord, Larvik og Ski. Sjefen er allerede varetektsfengslet, siktet for menneskehandel.

- Alle butikkene er omfattet av aksjonen. I 20 av butikkene gjennomfører vi ransakelse. Ni butikker får besøk av andre offentlige etater, sier politiinspektør Yli.

Lime-sjef Sajjad Hussain (37) ble pågrepet av politiet på Gardermoen lørdag 16. august. Politiet pågrep ham i det han forsøkte å gå om bord et fly som skulle ta av til Portugal, skrev Dagbladet som først omtalte siktelsen for menneskehandel.

- Han har drevet et strukturert nettverk med profittbasert utnyttelse, sier politimester Bjørn Vandvik i Romerike politidistrikt.

Over 280 deltok

I lengre tid har politiet i all hemmelighet planlagt en storstilt razzia mot kjeden som består av nærmere 30 butikker.

Til sammen rundt 280 personer fra politiet og andre etater var involvert i den omfattende razziaen. NAV, Tollvesenet og Skatt Øst var involvert i aksjonen.

På pressekonferansen opplyste Jan Egil Kristiansen, som er skattekrimsjef i Skatt Øst, at dette er den største aksjonen skattekrim i Skatt Øst har vært med på.

- Vi mistenker at det har vært manipulasjon av kassesystemene, sier han.

Flere artikler

  1. Ytterligere to personer pågrepet i Lime-saken

  2. Advokat pågrepet i razzia mot Lime

  3. Disse 11 vil politiet fengsle

  4. Tre nære familiemedlemmer av Lime-sjefen pågrepet

  5. Ny Lime-razzia på Ammerud

  6. Politiutdannet pågrepet i rekord-razzia mot Lime

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder