INN I SHILAN-SAKEN: Hva skjedde med Shilan Shorsh? Advokat Mette Yvonne Larsen skal nå sette seg inn i  mysteriet i Bergen - som familiens bistandsadvokat.

INN I SHILAN-SAKEN: Hva skjedde med Shilan Shorsh? Advokat Mette Yvonne Larsen skal nå sette seg inn i mysteriet i Bergen - som familiens bistandsadvokat. Foto:Roger Neumann,

Mette Yvonne Larsen krever alle steiner snudd: Skal bistå Shilans familie

Advokat Mette Yvonne Larsen skal bistå familien til Shilan Shorsh i etterforskningen.

Guro Hoftun Gjestad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg har fått informasjon av søsteren til Shilan Shorsh og folk rundt familien, og jeg skal nå gå i gang med å se på hva politiet har gjort i sitt arbeid, og hva de bør gjøre videre, sier Mette Yvonne Larsen.

VG Helg skrev 25. oktober historien om Shilan Shorsh` liv og tragiske død. Den kurdiske kvinneaktivisten ble funnet død etter en påtent brann i sin egen seng i Bergen 18. mai i fjor. En måned etter brannen ga politiet beskjed til familien om at saken var ferdig etterforsket. De kunne utelukke ulykke, og mente det ikke var noe som tydet på at det var en straffbar handling.

Mange som kjente Shilan, og som visste om truslene hun ble utsatt for, reagerte på at politiet så raskt landet på teorien om at Shilan Shorsh høyst sannsynlig hadde begått selvdrap.

Les hele historien på VG+

Snu steiner

– Det er åpenbart mange detaljer i saken. For meg kan det se ut som politiet har sett på én og én detalj hver for seg, og vurdert disse som ikke interessante. Men setter du alle detaljene inn i det store bildet, ja, da forstår jeg at de har satt i gang etterforskningen igjen.

– Hva mener du om at det var en artikkel i VG Helg som fikk politiet til å gjenoppta Shilan-saken?

– Det er synd at det må være sånn, men dessverre er det ikke veldig uvanlig. Det finnes mange eksempler på at journalisters gravearbeid har vært nyttig og har ført til at en sak har snudd. Eksempler er Liland-saken og Moen-saken der Sten Ekroth og Tore Sandbergs innsats medførte at sakene skulle gjenopptas. Det var bra at noen tok den jobben i Shilan-saken, men etterforskningen av slike saker skal jo ikke foregå i avisredaksjonen. Det er ikke riktig.

– Hvorfor ble det ikke utnevnt en bistandsadvokat i første etterforskningsrunde?

– Shilan Shorshs død ble etterforsket som et mistenkelig dødsfall, uten at det ble slått fast at det var et straffbart forhold som lå bak. Dermed var det ikke grunnlag for å få bistandsadvokat. Jeg kan ikke si om den vurderingen var riktig eller feil, selv om det var mye som tydet på at det var større grunnlag for å mistenke at det var en straffbar handling. Det er i alle fall naturlig at familien får utnevnt en bistandsadvokat nå, sier Mette Yvonne Larsen.

– Har du møtt familien ennå?

– Vi skal møtes om kort tid.

BESLAGLAGT: Arkivskapene på kontorfelleskapet Batteriets kontor er nå undersøkt av politiet. Kvinneaktivisten Shilan Shorsh fryktet at det skulle falle i feil hender. Foto:Annemor Larsen,Arkivskapene er undersøkt

Politiet har siden saken ble gjenopptatt avhørt blant andre Cathrine Waaler Halstensen, som jobbet sammen med Shilan Shorsh på kontorfellesskapet Batteriet. Etter at Shilan døde ønsket hun og andre at politiet skulle undersøke Shilans to arkivskap som sto i de åpne kontorlokalene.

– I begynnelsen av forrige uke kom politiet og hentet ut dokumenter fra skapene. Da de kom, hadde de nøkkel både til det grå Ikea-skapet og til det store blå skapet i metall, for ingen av de to skapene er brutt opp, sier Halstensen.

Politistasjonssjef i Bergen vest politistasjon, Tore Salvesen, ønsker ikke å si om de fant noe av interesse i arkivskapene.

– Vi etterforsker fremdeles saken, og kommenterer ikke hva vi eventuelt har kommet frem til.

Av sikkerhetsmessige grunner ble skapene flyttet da VG Helg omtalte Shilan-saken 25. oktober. Cathrine Waaler Halstensen synes det er greit at det nå blir kjent at innholdet i skapene, som Shilan Shorsh var svært engstelig for, endelig er tatt hånd om av politiet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder