KRITISK: Pål Fredrik Mannsverk er usikker på om Fremskrittspartiet fremdeles er partiet for folk flest. Foto: PRIVAT

Fylkesleder-frafall i Fremskrittspartiet

Tre fylkesledere "forsvant" på tre dager

Fylkesleder Pål Fredrik Mannsverk i Finnmark Frp tar ikke gjenvalg i protest mot maktsentralisering i partiet. Fra før er det kjent at hverken Oslo Frps leder Christian Tybring-Gjedde eller Geir Tjugum i Hedmark Frp tar gjenvalg.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Er Frp fortsatt partiet for folk flest? Kommer dette til uttrykk i Frps mannskap i regjeringen? Jeg ønsker å svare ja, men jeg vet ikke om jeg kan det, sier Mannsverk til Dagbladet.

Lederen i Finnmark-partiet bekrefter sine uttalelser overfor VG onsdag morgen, men vil ikke utdype sin beslutning.

VG skrev mandag at leder for det største fylkeslaget i landet, Christian Tybring-Gjedde, ikke tok gjenvalg. Tirsdag tok han et oppgjør med det han mener er gratispassasjerer i Frp, personer han mener har fått sentrale stillinger i regjeringen uten å ha gitt noe av sin fritid for partiet.

Mannsverk i Finnmark forstår partikollegaen.

- Jeg registrerer det han sier, og jeg ser problemet. Dessverre gjør jeg det. Alle tillitsvalgte gir av sin fritid, men jeg vil føye til at jeg ser en sentraliseringstendens i partiet som jeg ikke liker. Det Christian kanskje er inne på, er at det sentralt har blitt en vennegjeng som gir hverandre makt og posisjoner, og at man kanskje har sluttet å lytte så nøye til resten av partiorganisasjonen, sier Mannsverk til Dagbladet.

Ingen samordning

Han understreker overfor VG at det ikke er noen samordnet aksjon at tre fylkesledere trekker seg omtrent samtidig.

- Nei, det er det ikke. Dette med at fylkeslederen i Hedmark også trekker seg, kjente jeg ikke til, sier Mannsverk.

Frp-leder Siv Jensen har foreløpig ikke villet la seg intervjue om kritikken fra fylkeslederen i Finnmark, men i en e-post viser hun til at partiets regjeringsptrosjekt har forankring i partiet.

- Regjeringsprosjektet har vært drøftet i alle interne fora gjennom flere år og landsstyret har vært enstemmig i sine beslutninger. Nå er det tid for fylkesårsmøter i partiet og da er alle fylkespartiene invitert til å komme med blant annet innspill til neste års statsbudsjett. Alle som er med i regjeringsapparatet jobber hardt for å gjennomføre regjeringens politiske plattform og FrPs interesser, skriver partileder Siv Jensen i sin e-post.

I et brev til styret i Hedmark Frp skrev fylkesleder Geir Tjugum at han ville melde seg ut av partiet.

Overfor Østlendingen opplyste Tjugum tirsdag kveld at han har ombestemt seg. Han blir fortsatt værende som partimedlem uten å ville utdype snuoperasjonen, men står fast ved at han trekker seg som fylkesleder i Hedmark.

- Fylkesstyrets behandling av ungdomspartiets vedtak om å tillate flerkoneri gjør det helt umulig å fortsette som fylkesleder, opplyser Geir Tjugum på telefonen fra Thailand der han ferierer med sin kone.

Blir likevel i partiet

Tjugum bestemte seg for å trekke som fylkesleder etter fylkesstyremøtet 19. desember. I et brev til fylkesstyret den 28. desember er Tjugum «overbevist om at det beste er at han melder seg ut av Frp».

- Jeg har fått det hele litt på avstand, og har bestemt meg for å fortsette i partiet og skjøtte mitt verv som kommunestyrerepresentant for Frp i Kongsvinger, sier Tjugum.

Mot sunn fornuft

Som fylkesleder reagerte Geir Tjugum kraftig på vedtaket fra ungdomsorganisasjonen Hedmark FpU om å tillate polygami eller flerkoneri.

- Forslaget strider mot all sunn fornuft, alle prinsipper i Fremskrittspartiet og viser en total, manglende respekt for norske velgere.

Flerkoneri er helt uaktuelt i vår kultur, slår Tjugum nok en gang fast.

Det er nettopp denne maktsentraliseringen som er årsaken til at han nå varsler at han trekker seg som fylkesleder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder