KRITISERER LEDELSEN: Forfatter Stein Morten Lier foran politihuset i Oslo. Foto: HELGE MIKALSEN

Krever at politisjefer går av

For mange ubrukelige politiledere **Mener Norge er et drømmeland for mafia

Forfatter av dokumentarbok om organisert kriminalitet, Stein Morten Lier, mener sentrale ledere i Politi-Norge ikke makter å henge med i kampen mot organiserte kriminelle.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Nå krever Lier, som er aktuell med en ny dokumentarbok om organisert kriminalitet, at flere politiledere må ta sin hatt å gå.

«Mange av de som innehar disse posisjonene i dag, har gjennom de siste ti årene, vist at de ikke er i stand til å gjøre den jobben de er satt til, fordi de rett og slett ikke har klart å henge med i tiden», skriver Lier i boken «Mafia i Norge» med undertittelen «Det nye kriminelle landskapet»

- Hvem er disse personene og hvordan er de ubrukelige?

- Det er naturlig å peke på Oslo politidistrikt fordi mange av de kriminelle nettverkene først etablerer seg her. For å si det rett ut: Oslo politidistrikt har til dels mislykkes i kampen mot organisert kriminalitet, sier han.

Ubrukelig toppledelse

- Det er mange dyktige mellomledere i organisasjonen, men toppledelsen har i mange år vært nærmest ubrukelig, sier Lier til VG.

- Tidligere politimester Anstein Gjengedal var en hyggelig mann, men en meget svak leder, og ble til slutt skiftet ut. Under seg hadde han tre visepolitimestere som fortsatt er i jobben. Ingen av disse er gode ledere, sier Lier.

De tre visepolitimesterne Lier viser til er Hans Halvorsen, Roger Andresen og Sveinung Sponheim.

Det er en kjensgjerning at viktige beslutninger tar flere år å iverksette, og i mange tilfeller skjer det aldri. Dette er en sterkt medvirkende årsak til at rene mafiaorganisasjoner har fått fotfeste i Norge, sier Lier til VG.

Om den nye politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, sier Lier at det vil ta tid å vurdere om han kan skape endring, men da må han i så fall erstatte de lederne som ikke har fungert.
Det samme gjelder for politidirektør Odd Reidar Humlegård.

- Det har også utviklet seg en kultur i politiet, hvor det ikke er så lett å si i fra uten at det kan få konsekvenser for karrieren, sier Lier.

Han baserer uttalelsene sine på samtaler han har hatt med en rekke politifolk i forbindelser med boken.

Mafia i Norge

I boken går forfatteren gjennom det han mener er de største farene når det gjelder etableringen av mafiaorganisasjoner i Norge.

Han går systematisk gjennom kjente grupperinger som Hells Angels til beskrivelser av russisk mafia, som på europeisk nivå er oppgitt til å være så omfattende at den har klart å konkurrere ut den italienske mafiaen i sitt eget hjemland.

«Det ville være naivt å tro at denne mafiaen ikke også vil se til Norden og Norge»,skriver Lier.

Han beskriver Norge som et drømmeland for organiserte kriminelle.

«Et velorganisert samfunn med høy rettssikkerhet, rause trygdeordninger og høy levestandard er paradoksalt nok et drømmescenario for mafiaorganisasjoner», skriver Lier.

I tillegg til at Lier mener hoder må rulle i Politi-Norge, mener han at løsningen i kampen mot organisert kriminalitet ligger i at politikere bevilger penger til ordentlig utstyr i politiet.

Spesielt gjelder dette tunge investeringer i nye datasystemer, slik at politiet kan holde tritt med organiserte kriminelle som mange av dem er kløppere på teknologi.

«Jeg mener også det vil bli nødvendig å gjeninnføre passkontrollen på norske grenser, slik at myndighetene vet hvem som befinner seg i landet til en hver tid. Hvis ikke, er jeg redd mafiavirksomheten vil få et så godt fotfeste i Norge at det vil få alvorlige konsekvenser for landets borgere», skriver Lier avslutningsvis.

- Useriøst

Tidligere politimester Anstein Gjengedal tar ikke kritikken seriøst.

- Det han sier om at jeg ble skiftet ut er feil. Jeg satt to hele åremålsperioder, to ganger seks år, og da kunne jeg uansett ikke sitte lenger, sier Gjengedal.

- Hvis Lier baserer seg på denne typen kunnskap, så sier det litt om sannhetsgehalten, legger han til.

Gjengedal avviser også at han var en svak leder og at han ikke gjorde nok i kampen mot mafiavirksomhet.

- I min tid som politimester slo vi sammen flere ulike seksjoner og laget en egen enhet mot organisert kriminalitet. Denne seksjonen har gjort en god jobb med flere store saker, sier Gjengedal.

Dette er den største seksjonen mot organisert kriminalitet som er etablert i Norge, med ca 250 ansatte.

Gjengedal understreker at han står for det han gjorde i sin tid som leder.

- Jeg mener han mangler kunnskap om hva som skjer i Oslo politidistrikt. Jeg har personlig aldri snakket med han, så denne kritikken tar jeg ikke seriøst, sier Gjengedal.

De andre navngitte politilederne som er blir kritisert av Lier ønsker ikke å kommentere saken, sier pressesjef ved Oslo politidistrikt, Unni Grøndal.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder