Forsker: - Informasjon om hvordan bruke stemmeretten er fraværende

Fire av ti unge velgere bruker ikke stemmeretten sin

Da Tina Stenshjemmet skulle stemme ved valget i 2009, forstod hun ikke hvordan stemmeseddelen skulle fylles ut. Forsker mener informasjon om valgordningen er fraværende for unge.

  • Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Hvis unge mennesker opplever at de ikke forstår stemmeseddelen, så er det jo åpenbart at det kan gjøres mer for å informere, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til VG.

Valget 2009. Tina Stenshjemmet (24) har brukt lang tid på å avgjøre hvilket politisk parti som skal få hennes stemme ved Stortingsvalget. Hun synes det er vanskelig å forstå hva politikerne snakker om, og hva de ulike partiene står for.

Når valgdagen endelig kommer, har den da 20 år gamle jenta fra Skedsmo likevel klart å bestemme seg for hva hun skal stemme.
Men et problem dukker imidlertid opp når hun står inne i valgavlukket: Hun forstår ikke stemmeseddelen.

Måtte få hjelp fra faren

- Jeg trodde man bare skulle stemme på et parti, ikke mennesker. Det visste ikke jeg, sier Tina fortvilet til en venninne.

Tina, som ikke var klar over at stortingsvalg også er et personvalg, blir så forvirret at hun må få hjelp fra faren sin. Det er kun ved hans hjelp at Tinas stemme blir registrert ved valget dette året.

Les Hans Petter Sjølis kommentar: Om ungdommen

Tinas opplevelse av valget for fire år siden kan du se i VGTV-dokumentaren «Hva faen skal jeg stemme?». Her rettes søkelyset mot de unges møte med valgsystemet, og det å avgi sin stemme.

Forsker støtter Tina

Ungdommene vi ofte møter i media, er brennende engasjerte i politikk. Derfor representerer Tina en annen gruppe unge velgere som opplever at politikken preges av tåkeprat, og at det er vanskelig å finne god informasjon om det praktiske ved valg.

Hele 40 prosent av unge under 30 år bruker ikke stemmeretten sin, og valgdeltakelsen både ved kommunevalg og stortingsvalg har vært lavere enn ønskelig de siste årene. Forsker og sosiolog Guro Ødegård har stor forståelse for at Tina og andre unge vegrer seg for å bruke stemmeretten.

- Jeg kan kjenne meg igjen i Tina i aller høyeste grad fra da jeg var førstegangsvelger, sier Ødegård til VG.

- Fraværende informasjon

Hun mener informasjonen i valglokalene er for dårlig, og at politikerne ikke klarer å tilpasse budskapet sitt til yngre velgere.

- Mye av den politiske debatten forutsetter av velgere har mye forkunnskap. Politikerspråket skaper distanse mellom politikkens innhold og unge velgere, sier hun.

-Informasjon om valgordningen og hvordan bruke stemmeretten er fraværende.

Stoltenberg: - Prøve å bli mer konkrete

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det er flott at Tina stiller opp i dokumentaren.

- Det synes jeg er veldig bra. Det er flott at hun bidrar til å sette søkelyset på hvordan vi kan få flere unge personer til å bruke stemmeretten sin, sier han.

Statsministeren mener politikere må være enda tydeligere i sakene de snakker om, for å inkludere unge velgere som Tina.

-Vi kan prøve å bli enda mer konkrete og kanskje illustrere med gode eksempler. Slik at det på den måten blir lettere å relatere det til hverdagslivet for unge velgere, sier han.

Etterlyser tiltak

Tina Stenshjemmet er i dag 24 år gammel, har fått to barn, og har flyttet til ny bolig sammen med samboeren. Hun mener konkrete tiltak må til for at unge velgere skal bli ivaretatt når det er valg.

- Det burde ha ligget en brosjyre eller et eksempel på hvordan stemmeseddelen skal fylles ut i valgavlukket, sier hun til VG.

Det mener hun kan bidra til å gjøre valgprosessen langt enklere for ungdom som aldri har stemt før.

- Det var ingen informasjon om hvordan jeg skulle gjøre det. Hadde ikke faren min vært til stede, hadde jeg nok bare gått derifra og ikke stemt i det hele tatt, sier hun videre.

- Ikke enkelt

Selv har endringene i livet gjort at hennes syn på politikk er annerledes. Likevel mener hun politikerne snakker over hodet på unge velgere.

- Det er ikke enkelt å bare hoppe rett inn i et TV-debatt og forstå hva de snakker om. Det er gjerne saker som har blitt diskutert over lengre tid, og da klarer du ikke å forstå hele sammenhengen på en kort halvtime, forteller Stenshjemmet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder