NYTER NAV-LIVET: NRKs chatvert DJ Charlie fra Trondheim har gode råd etter et liv med Nav. FOTO: Hans H. Bjørstad
NYTER NAV-LIVET: NRKs chatvert DJ Charlie fra Trondheim har gode råd etter et liv med Nav. FOTO: Hans H. Bjørstad

DJ Charlies ti tips til trygdebilførere

INNENRIKS

Jukeboks-DJ Charlie takker Nav for sin gode livskvalitet, og deler sine råd.

Publisert:


- For meg er Nav en ressurs, og gir meg et lykkeligere liv, sier 48-åringen for å motivere andre.

Etter å ha lest om Nina fra Nøtterøy som knapt har kunnet bruke sin trygdebil på tre år, og hørt historiene om flere trygdebilførere som har møtt ulike utfordringer på grunn av problembiler, har discjockeyen fra Trondheim behov for å melde:

- Det er lys i tunnelen. Og ofte hjelper det å flytte seg bare bittelitt for å se det.

Les også: Lover å endre trygdebilreglene

Per Ove Alsethaug (48) fra Trondheim er heltids discjockey med cerebral parese (CP). Han er chat-vert på NRKs Jukeboks, han har spillejobber på festivaler og firmafester i inn- og utland, han har spilt i bryllup og bursdager til kjente personer som Åge Aleksandersen, Roar Strand, Åge Hareide og Torstein Flakne fra Stage Dolls.

- Jeg har også vært lei meg for at jeg ikke kunne bli hverken politi, brannmann eller RBK-spiller. Men jeg innså tidlig at det var viktig å fokusere på mulighetene, ikke begrensningene.

I Paralympics i New York i 1984 vant han OL-sølv i svømming.

Holdning

Alsethaug er ikke i tvil om at denne holdningen har hjulpet ham i kontakten med Nav.

- Jeg har også fått avslag på søknader. Jeg har også hatt bil som ikke har fungert for meg, sier 48-åringen som ved hjelp av advokat til slutt fikk stønad til en bil med plass til musikkutstyret han var avhengig av for å kunne jobbe.

- Bilen betyr alt for meg. Den gjør at jeg føler meg som alle andre, sier han åpenhjertig.


VGs lesere har engasjert seg i debatten om trygdebilreglene etter artikkelen om Nina. Mange deler samme frustrasjon, og deler sine erfaringer - les tolv historier her

Les også: Slik svarer Nav

Trønderen er overbevist om at enkle råd og en holdningsendring er alt som skal til for å heve manges livskvalitet og motivasjon i byråkratiet man er avhengig av som handikappet.

Ti råd

- Ikke gi opp, du har mer påvirkningskraft enn du tror. Vær saklig. Søk hjelp, finn ut av dine rettigheter. Tenk langsiktig. Still i møter med åpent sinn. Vær forberedt. Innse dine begrensninger, og dine styrker. Vær hyggelig. Skill sak og person. Vis respekt for at saksbehandlerne jobber etter politiske beslutninger.

- Uten Nav kunne jeg ikke jobbet som DJ. Jeg er helt avhengig av bilen de tilrettelegger. Det gir meg selvtillit, stolthet og lykke. Og dermed bedre livskvalitet, sier Alsethaug, som har hatt over 6000 spillejobber.

I tillegg jobber han i sommer som ekstrahjelp på Rema 1000 Byåsen, og én dag i uken er han fengselsbetjent i Trondheim fengsel, Tunga, avdeling Leira.

Han ber folk trekke pusten og se på situasjonen med litt andre briller når alt føles håpløst.

- Å møte motgang er en del av livet. De færreste kommer til dekket bord, det er opp til deg hvordan du håndterer det, handikap eller ikke. På barneskolen løp alle fra meg. Nå er det ikke alle som stiller til start engang.

Tolv trygdebilførere har opplevd ulik motstand hos Nav - les mer

Her kan du lese mer om