VILLIG TIL Å SNU: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) kommer fagbevegelsen litt i møte. FOTO: PETTER EMIL WIKØREN Foto: ,

Åpner for å snu om midlertidige

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) sier han ikke er mer katolsk enn paven: Han er villig til å snu vedrørende midlertidighet, hvis hans forslag ikke gir ønsket effekt.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

En tilnærmet samlet fagbevegelse, med LO, YS og Unio i spissen har protestert kraftig mot arbeids- og sosialminister Robert Erikssons (Frp) forslag til endring av arbeidsmiljøloven, som vil gi adgang til midlertidig ansettelse i ett år.

Svært uenige

Det spesielle er at partene har totalt ulikt syn på konsekvensene:

Eriksson sier omleggingen vil gi flere i jobb.

Fagbevegelsen mener konsekvensen blir det stikk motsatte: Det vil gi flere i midlertidige stillinger.

– Jeg skjønner at en del reagerer på at vi ser så forskjellig på konsekvensene. Jeg er overbevist om at vi har rett og at det å åpne for mer midlertidighet, vil gjøre at flere som i dag står utenfor arbeidslivet kommer inn og får seg jobb. Flere undersøkelser viser nettopp det at midlertidige stillinger kan være et springbrett inn i arbeidslivet, og da spesielt for ungdom.

– Hvis fagbevegelsen får rett; snur du?

– Ja, i den grad det mot formodning skulle skje – og jeg tror altså ikke at det vil skje – men hvis det skulle bli utfallet, er jeg villig til å reversere lovendringen. Jeg er verken full av meg selv eller mer katolsk enn paven: Virker ikke våre virkemidler, er jeg villig til å finne nye virkemidler. Det viktigste for meg er å få flere som i dag står utenfor arbeidslivet, inn i arbeidslivet, samt å gi virksomhetene bedre tilgang til arbeidskraft.

NHO

Han sier de trolig trenger fem år på å evaluere ordningen og konsekvensene, men erkjenner at resultatene vil bli målt lenge før det.

– Ett år er for kort tid, fordi ordningen vil gi åpning for å ansette folk midlertidig i ett år. Men hvis konsekvensene er klare og entydige etter to år vil vi vurdere veien videre, sier han.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund foretok det samme grepet i et intervju med Klassekampen i forrige uke:

Dersom man ender opp med å erstatte de som nå har fast jobb med midlertidige, bør lovendringen reverseres, sa hun.

– Jeg er glad for at NHO er enige med oss i at det å gi adgang til midlertidige ansettelser i ett år, vil føre til at flere kommer i jobb. Hvis det viser seg ikke å bli utfallet og at det i stedet blir flere midlertidige stillinger og ingen økning av folk som kommer inn i jobb, er jeg villig til å snu.

Her er ordningen

Han er opptatt av at regjeringen, når de nå foreslår en «generell adgang til midlertidig ansettelse uten vilkår i inntil 12 måneder», har lagt inn tre begrensninger som han mener vil bidra til å hindre misbruk av ordningen.

1. Karantene: Får arbeidstaker ikke videre ansettelse i virksomheten, foreslås en karanteneperiode på 12 måneder før samme eller en annen arbeidstaker kan ansettes for å utføre arbeidsoppgaver av samme art.

2. Kvote: Det foreslås at arbeidstakere ansatt på det generelle grunnlaget ikke kan omfatte mer enn 15 prosent av arbeidstakerne i virksomheten.

3. Arbeidstid: Det foreslås også at det ikke skal være adgang til individuelle avtaler om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden for personer som er midlertidig ansatt på generelt grunnlag.

– Omlag 31 prosent i yrkesaktiv alder står i dag utenfor arbeidslivet. Jeg ønsker at flere av dem skal innenfor og tror sterkt på at disse omleggingene vil bidra til det, samtidig som begrensningene vil bidra til å hindre at midlertidigheten vil øke, sier Eriksson.

Les også

 1. To nye på vei inn i LO-topppen

  En gullsmed seiler opp som ny lønnsoppgjør-general i…
 2. Eriksson la frem endringer i arbeidsmiljøloven: Regjeringen vil øke straffen på brudd på arbeidsmiljøloven

  Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil i tillegg til å øke strafferammene for grove brudd på arbeidsmiljøloven til…

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Lønn
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Nå realiserer han sin omstridte omlegging i arbeidslivet: Frp-Eriksson vil ta fra fagforeningene vetorett

 2. Forslaget om midlertige ansettelser: To Frp-statsråder i strid

 3. Kvinneopprør mot Frp-Eriksson

 4. Eriksson: Mange demonstrerer uten å vite mot hva

 5. Vandrer rett inn i løvens hule: Eriksson skal tale på demonstrasjon mot egen politikk

 6. Kristin Skogen Lund sjokkert over LO-trussel

Fra andre aviser

 1. Arbeidsministeren møtt med buing fra streikende

  Aftenposten
 2. Hverken sjefene eller de ansatte lar seg imponere

  Aftenposten
 3. Samlet fagbevegelse sabler ned regjeringens forslag

  Aftenposten
 4. Hverken sjefene eller de ansatte lar seg imponere

  Fædrelandsvennen
 5. Nye regler i arbeidslivet

  Bergens Tidende
 6. Eriksson ypper til mer bråk med fagbevegelsen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder