AVVISER KOMMUNIKASJON: Direktør Jan-Gunnar Winther, Norsk Polarinstitutt. Foto:TERJE MORTENSEN,

Avviser norsk kommunikasjon om «Berserk» før forliset

TROMSØ (VG) Norsk Polarinstitutt går nå for første gang ut og kommenterer sin befatning med hendelsene i forkant av forliset i 2011.

 • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over fem år gammel

Jarle Andhøy har sagt at han ønsker svar på hvilken kontakt Norsk Polarinstitutt hadde med newzealandske myndigheter før «Berserk» la fra kai før skipet forliste i februar 2011.

- Det har kommet påstander om at Norsk Polarinstitutt har hatt kontakt med newzealandske myndigheter om «Berserk» like før ulykken. Det er ikke riktig. Vi har ikke vært en del av en eventuell kommunikasjon som kan ha endt med at fartøyet gikk fra havnen det lå fortøyd i, sier direktør Jan-Gunnar Winther til VG.

Under sin forklaring i Nord-Troms tingrett onsdag, forklarte Andhøy at det ikke finnes noen logisk forklaring på hvorfor mannskapet skulle forlate en trygg havn like før et varslet uvær.

- Skipet lå i havn og i beskyttelse mot et varslet uvær. Etter kontakt med marineskipet Wellington og etter at newzealandske myndigheter har gjort det klart at de er der ulovlig, forlater Berserk en trygg havn og går inn i stormen. Det er et fullstendig brudd på ekspedisjonsplanen og brudd på sjømenns fornuft, sa Andhøy i sin forklaring.

Hevder å ha dokumentasjon

Seksjonsleder Birgit Njåstad ved Norsk Polarinstitutt ble spurt om dette av forsvarer Brynjar Østgård etter hennes vitneforklaring.

- Vi hadde ikke kjennskap til kontakt mellom marinefartøyet «Wellington» og «Berserk» mens dette pågikk. I etterkant har vi blitt kjent med den gjennom at vi har sett at det har blitt stilt spørsmål om kontakten, sa Njåstad i retten.

Andhøy hevder å ha dokumentasjon på «Berserk»s kommunikasjon med omverdenen.

- Den vil vi vise i retten torsdag, sier Andhøy til VG, som før rettsaken varslet at han vil bruke den til å skaffe seg mer informasjon om forliset der han mistet tre kamerater mens han selv var inne på isen i Antarktis.

Jarle Andhøy i retten sammen med forsvarerne Gunnar Nerdrum Aagaard (t.v.) og Brynjar Østgård (t.h.). Foto:Terje Mortensen,VG

- Ville vært tjenesteforsømmelse å ikke anmelde

Jarle Andhøy (36) seilte i 2012 tilbake til farvannene ved Antarktis for å forsøke å finne svar på hva som skjedde da «Berserk» forliste i 2011 med tre av hans kamerater om bord; Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32).

Eventyreren og TV-kjendisen møtte onsdag morgen i retten tiltalt for å ikke ha hatt godkjenning og forsikring for å reise tilbake til Antarktis. Tiltalen kommer etter at han nektet å vedta et forelegg på 40 000 kroner.

Norsk Polarinstitutts direktør ønsker å understreke hvorfor instituttet anmeldte Andhøy etter hans reise til Antarktisk for å søke etter kameratene som forsvant.

- Vi er satt til å forvalte norsk lov. Det ville vært tjenesteforsømmelse av oss å ikke anmelde Andhøy for dette forholdet, sier Winther.

- Ikke fokus på ulykkesårsakene

Andhøy sa i retten onsdag at det var et kaldt klima mellom ham og Norsk Polarinstitutt i forkant av reisen.

- Jeg var nære venner med de som ble borte. Da jeg opplevde at alt fokuset var på manglende papirarbeid, mens det ikke var fokus på de reelle ulykkesårsakene som en slik dødstragedie fortjener, ble avgjørelsen tatt om å reise tilbake til Antarktis, sa Andhøy i retten.

Han hevder at han ikke trengte godkjennelse fra Norsk Polarinstitutt, fordi ekspedisjonen seilte i internasjonalt farvann. Dette avvises av instituttet.

- Den norske miljøforskriften om Antarktis bygger på Antarktis-traktaten, som er ratifisert og implementert av rundt 35 land. Den legger føringer på hva Norsk Polarinstitutt skal sjekke er ivaretatt før en ekspedisjon godkjennes, sa Njåstad i retten.

Les også

 1. Jarle Andhøy vurderer ny ekspedisjon

  Jarle Andhøy (34) er ikke fornøyd med resultatet av leteaksjonen etter Berserk, og ser på en ny ekspedisjon som ett av…
 2. Andhøy gjør siste søk etter spor fra de savnede

  (VG Nett) Jarle Andhøy har sakte fart mot området hvor hans tre savnede kamerater sendte opp nødsignaler i Antarktis for…
 3. Jarle Andhøy må møte i rettten: - Vil få ut informasjon om «Berserk-forliset»

  TROMSØ (VG) Jarle Andøy sier han vil bruke rettsaken mot ham til å få informasjon som kan hjelpe ham i å finne svar…
 4. Andhøy har kostet New Zealand titusener

  Jarle Andhøys ekspedisjon i Antarktis i vinter kostet New Zealands skattebetalere om lag 9.
 5. Andhøy-rettssak utsatt - selv har han dratt til havs

  Rettsaken mot Jarle Andhøy er utsatt i to måneder. Selv befinner hovedpersonen seg på seiltur i sydlige farvann.
 6. Jarle Andhøy (36) i retten: - Fokuset var på manglende papirarbeid, ikke ulykken

  TROMSØ (VG) Jarle Andhøy mener han ikke kan straffes for å ha seilt tilbake til Antarktis for å finne svar…
 7. Andhøy nekter å la seg avhøre av politiet

  (VG Nett) Troms politidistrikt mener det er naturlig å innkalle Jarle Andhøy til avhør om Nilaya-ekspedisjonen.
 8. Andhøy: Vi har fått mange svar

  Jarle Andhøy (34) er glad for at han reiste tilbake til Antarktis. Han mener han har fått bekreftet at myndighetene…
 9. Jarle Andhøy er tilbake i Norge

  GARDERMOEN (VG Nett) Jarle Andhøy landet onsdag kveld på Gardermoen etter en fem måneder lang ekspedisjon.
 10. «Berserk»-etterlatte: - Savner dem hver dag

  (VG Nett) Venner og familie minnet de tre som forsvant med «Berserk» for ett år siden.
 11. Polarinstituttet anmelder lederen av Nilaya-ekspedisjonen

  (VG Nett) Norsk polarinstitutt har i dag overlevert en anmeldelse mot ekspedisjonslederen av Nilaya til Troms…
 12. Andhøy kan ha funnet spor av Berserk

  Jarle Andhøy har funnet noe han tror kan være et oljefat fra Berserk. Han vil nå brøyte seg gjennom isen for å finne ut…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder