MIDNATTSTUR: Kjæresteparet skal ha gått til fots fra Svartisvatnet i Rana kommune og skulle videre opp på Svartisen, Norges nest største isbre, da gutten falt. Foto: Illustrasjonsfoto:Thor Nielsen,VG

Gutt alvorlig skadet på Svartisen

På vei opp Svartisen, falt den 17-årige gutten og slo seg
bevisstløs. Kjæresten løp to kilometer for å få mobildekning slik at hun kunne slå alarm.

  • Martine Haug Nysether
  • Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I den dampende sommernatten var kjæresteparet fra Rana på tur opp på Svartisen, da ulykken skjedde like før midnatt søndag.

­- Ungdommene hadde tatt seg med båt over Svartisvatnet, og var i ferd med å gå inn på selve isbreen i svært bratt terreng da ulykken skjedde. Gutten skal ha falt over 20 meter ned, forteller operasjonsleder i Helgeland Politidistrikt, Knut Tverå.

- I området der dette skjedde – like nord for Austerdalsvatnet, er det ikke mobildekning. Melder hadde derfor løpt omtrent 2 kilometer for å komme i kontakt med oss. Vi fikk varsel om ulykken klokken 00.12 mandag, sier Tverås.

Omtrent en time senere var et Sea King redningshelikopter fra Bodø på ulykkesstedet, og de fikk brakt den skadde til Nordlandsykehuset.

- Vi vet at 17-åringen har fått alvorlige hodeskader. Han er i løpet av morgentimene overført fra sykehuset i Bodø til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø, men vi har ikke fått noen ny oppdatering av tilstanden til den skadde fra UNN, sier Tverå.

Like før klokken ti mandag formiddag er tilstanden til 17-åringen fremdeles alvorlig.

- Tilstanden til gutten er alvorlig, men stabil, opplyser kommunikasjonsrådgiver Marit Einejord ved Universitetssykehuset i Tromsø til VG.

Svartisen er Norges nest største isbre på hele 370 kvadratkilometer. Det er den isbreen på det europeiske fastland som har lavest beliggenhet, omtrent 20 meter over havet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder