DUSJ: Her skal elevene på Ørmelen skole dusje etter gym-timer. Såpe får de ikke bruke, da blir gulvet for glatt. Foto: Marius Langfjord, Trønder-Avisa.

Elever nekter å dusje i anlegg fra 1974

Slik er dusjene til elevene på Ørmelen skole i Verdal.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Ingen av elevene vil dusje på Ørmelen skole. Det går ut over både gymtimene og de sosiale relasjonene mellom elevene, forteller elevrådsleder Kristoffer Pettersen(12) til Trønder-Avisa.

Både elever og foreldre reagerer på forholdene i de 40 år gamle dusjfasilitetene på skolen,som er en 1-7-skole.

Send oss bilde av sanitæranlegene på din skole

- Dusjene er ekle. Det er egentlig ingen av elevene som vil dusje her og da blir det ikke like gøy med gym heller, sier Pettersen. Han forteller at elevene snakker mye om de dårlige hygieneforholdene.

Ikke såpe

Mor til to av dagens elever, Nina McKellar, sier at forholdene minner henne om en konsentrasjonsleir.

- På det meste hadde jeg tre barn på Ørmelen skole samtidig. I dag to, og alle synes det er ille. Det er ikke bare dusjene som er dårlige, men også toalettene. Det hender at barna kommer hjem i friminuttene for å gå på toalettet. De unngår å benytte de som var på skolen.

TOALETT: Kun papir og kaldt vann etter toalettbesøk. Foto: Marius Langfjord, Trønder-Avisa

For de ser lite innbydende ut. Og det er kun kaldt vann i servantene på toalettene, og det finnes ikke såpe der. I dusjene får barna ikke lov til å bruke såpe, for da blir gulvet for glatt.

- Jeg har jo selv gått på den skolen, og siden dusjene ble bygget er det gjort minimalt med vedlikehold. Vi har flere ganger blitt lovt at det skulle bygges nye dusjer og toaletter, men så langt er det blitt med lovnadene, sier McKellar.

Leder for foreldrerådets arbeidsutvalg ved Ørmelen skole, Vivi-Ann Svensen Rotmo, sier til Trønder-Avisa at kvaliteten på garderobene og dusjene også går ut over den sosiale interaksjonen elevene har.

- Det er selvfølgelig et helseaspekt her, men det er også viktig at det er trivelig i garderoben så man snakker sammen og tuller litt rundt, sier Rotmo.

Nye dusjer

Rektor på Ørmelen skole, Jannike Strugstad, er enig i at skolen tilbyr sine elever svært dårlige dusjfasiliteter.

- De er bygget i 1974, og holder ikke dagens krav.

Men nå er det håp om at det vil bli bedre. Det er vedtatt at det skal bygges nytt dusjanlegg i tilknytning til gymsalen.

Arbeidet er akkurat startet, ved at arkitekt er engasjert for å lage tegninger. Vi håper at de nye dusjene skal være klar i løpet av ett til to år, sier Strugstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder