Dagene i Sør-Norge fra 3 til over 4 timer lengre

Tromsø har fått 8 timer lenger dag på en måned

FAGER KVELDSOL SMILER: Her sender solen sine siste stråler over snødekte graner på Sjusjøen mandag klokken 17 denne uken. Foto: LINE MØLLER, VG

Det lysner i Norge!

Puuh - det lysner i kongeriket! Du kan se rundt deg når du drar på jobb om morgenen - og når du drar hjem igjen. Ikke rart - når dagene er blitt over tre timer lenger!

 • Harald Vikøyr

Artikkelen er over seks år gammel

- Det er jo dette som gjør årstidene våre, og det merkes jo godt på denne tiden. Vi får lenger og lysere dager, men samtidig kommer det mer varme per kvadratmeter - fordi sola skinner inn med en brattere vinkel, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk Institutt.

Mens sola først sto opp i Oslo 18 minutter over klokken ni om morgenen midtvinters, gløtter den nå fram allerede klokken 07.44. Og den er oppe i over ni og en halv time. Det er mer ennn tre timer lenger enn i vinter.

Luresol i nord

I Trondheim er tallene enda klarere: Her hadde vi 4 timer og 30 minutter offisiell dag midtvinters, mens den i dag er det dobbelte!

Tromsø hadde mørketid offisielt fram til 15 januar, da byen snek seg til en halvtime. I dag, bare en drøy måned senere, er solen oppe i mer enn åtte timer!

- Vi kan jo merke oss at sola fortsatt er under horisonten 15. januar i Tromsø, men strålene brytes slik at vi får inn litt sol likevel, sier klimaforsker Tilley Tajet.

Lunsj i det fri

Overlege i Arbeidstilsynet, Jan Vilhelm Bakke, mener folk gjerne kan ta på seg litt klær og ta lunsjen ute når solen skinner nå på senvinteren:

- Særlig viktig er jo dette for folk som ikke har naturlig tilgang på dagslys og utsyn i løpet av arbeidsdagen. Behovet for dagslys ble jo fastslått ganske tidlig av folk som arbeider med helse og arbeidsliv, sier han:

Allerede i 1860 krevde «Sundhetsloven» at Helserådet skulle overvåke blant annet behovet for dagslys. I 1874 ble det i Storbritannia foreslått krav til at bygg skulle ha vinduer tilsvarende 20 prosent av gulvarealet.

- Dette er langt høyere enn dagens krav til dagslys i nye bygg, påpeker han.

Kan ikke erstattes

- Vi vet i dag at dagslys påvirker kroppens døgnrytme, og at det er bare en liten del av dagslysets spekter som har denne effekten. Kunstig belysning kan ikke erstatte dagslys godt nok.
Mangel på dagslys har en rekke negative effekter i følge overlegen:

- Det kan gi forskjøvet døgnrytme - såkalt sosial jetlag - det kan svekke helsen og øke risiko for depresjon, fedme, diabetes og dårlig tannhelse.

Lærer bedre

En undersøkelse i USA har vist at elever utviklet seg målbart bedre fra høst til vår i rom som hadde best tilgang på daglys.

- Studier bekrefter da også at både kontoransatte, elever og andre foretrekker å sitte nær vinduer med dagslys og utsyn framfor å høre bedre eller ha bedre arbeidsforhold lenger inne i lokalene, poengterer han.

Han mener at folk naturlig trekkes mot lyset:
- Mangelfull belysning kan bidra til en del av de samme symptomene som er knyttet til «syke hus» - som såre øyne, hodepine og trøtthet, sier Bakke.

Les også

Mer om

 1. Vær

Flere artikler

 1. Kontor med vindu gir bedre søvn

 2. Pluss content

  Søvn-eksperter advarer: Det skadelige lyset

 3. Fem ting A-mennesker gjør annerledes

 4. Pluss content

  Søvneksperter: Slik blir du et A-menneske

 5. Pluss content

  Slik kan du unngå vinterdepresjon

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder