MOBILGLAD: Victor viser pappa hvordan han har handlet blant annet virtuelle kister i et spill på mobiltelefonen. Han trodde det dreide seg om lekepenger. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Victor (10) brukte 58 000 i et spill: Nå får de pengene tilbake

Familien Kristiansen får tilbake 52 000 kroner fra Apple, etter Victors feilkjøp. Tiåringen får beholde telefonen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På mandag skrev VG om Victor (10), som ved en feil handlet digitale skattekister for 58 000 ekte kroner - og ikke «spillpenger» slik han selv trodde.

Familiens klage til Apple har båret frukter, og de får mesteparten av pengene tilbake.

– Victor er vel den som er mest lettet. Han tok dette kjempetungt, sier pappa Pål Henrik Kristiansen til VG.

Tiåringen var så innstilt på å gjøre opp for spillkjøpene at han ville selge både telefonen og nettbrettet sitt, og arrangere loppemarked og trylleshow, blant annet.

Nå slipper han det.

– Han er veldig fornøyd med å beholde telefon og nettbrett, selv om det nok er en del av den spillingen han ikke får lov til lenger. Det synes han egentlig er greit i etterpåklokskapens lys, sier faren til Victor.

Nesten alt

Pål Henrik har vært i hyppig kontakt med Apple siden han oppdaget at sønnen hadde brukt store summer i spillet «Clash of clans.» Etter en rekke mailer fram og tilbake med en kundekonsulent i USA har han nå fått beskjeden om at 52 000 kroner kommer tilbake på konto.

Apple har så langt ikke forklart hvorfor de har fått medhold i klagen eller hvorfor de ikke har fått tilbake alt, men Pål Henrik tror det siste dreier seg om at noen av kjøpene ble gjort i mai, mer enn 90 dager før de sendte klagen.

– De har holdt kortene veldig tett til brystet, men vi er uansett veldig fornøyde, sier han.

Les også:Nå kan du angre på app-kjøp

Husk å klage

Victor skulle i utgangspunktet ikke være kunne handle i iTunes på sin splitter nye iPhone 6. Farens bankkort var knyttet til sønnens iTunes-konto, men passordet for å handle kjente ikke Victor. Teorien er at en av foreldrene på et tidspunkt har tastet inn passordet for et kjøp, og at det deretter var mulig med nye kjøp eller utføre passordkrevede handlinger i 15 minutter. I løpet av denne tiden har Victor klart å aktivere fingeravtrykksensoren på telefonen. Dermed har han i ettertid kunne handle fritt med fingeravtrykket sitt. Dette til tross for at telefonen, ifølge faren, var innstilt slik at det ikke skulle være mulig å utføre kjøp i apper eller programmer. Dette skulle være vanskelig å bevise, men nå har Apple tatt familiens side.

Pappa Pål Henrik Kristiansen råder nå andre til å ha tålmodighet til å gjennomføre klageprosessen, hvis de skulle havne i samme situasjon.

– Det var snakk om masse penger, for oss i hvert fall. Hvis det har skjedd en feil har du faktisk krav på pengene tilbake. Bare husk å klage innen 90 dager så du får alt igjen, sier Pål Henrik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder