POLITIAKSJON: Politiets rutinekontroll stoppet Air Baltic-flyet, etter at fire av besetningen blåste rødt på promillekontrollen på Gardermoen lørdag morgen. Foto:2200 Leserbilde,

Forsvarer om Air Baltic-kaptein: – Min klient er ikke en kriminell

Varetektsfengsles i to uker

Flyselskapet forbereder oppsigelse av besetningen

LILLESTRØM (VG) De fire ansatte fra Air Baltic som blåste rødt under politikontroll lørdag morgen, har erkjent at de drakk sprit sammen dagen i forveien.

  • Øyvind Gustavsen
  • Ingrid Tinmannsvik
  • Eivind Lindkvist Johansen
  • Bjørn-Martin Nordby
  • Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Grytidlig lørdag morgen rykket politiet ut til Gardermoen etter mistanke om promille. Kaptein, styrmann og to flyvertinner blåste på rødt under kontrollen, og den planlagte Kreta-flygningen ble dermed stoppet.

Nå har de fire overnevnte, som alle er latviske statsborgere, erkjent staffskyld i avhør.

Mandag ettermiddag opplyser Air Baltic at de forbereder oppsigelse av mannskapet på grunn av skaden de har påført selskapet, melder NTB.

– Sprikende forklaringer

I forbindelse med fengslingsmøtet i Nedre Romerike tingrett mandag ettermiddag, opplyser politiadvokat Kari Karlsen Aas at alle fire har innrømmet å ha drukket sprit sammen dagen før de ble stanset i en kontroll.

– De erkjenner å ha drukket sammen fra ettermiddagen og utover kvelden, men utover det har de veldig sprikende forklaringer, sier Karlsen Aas til VG.

Like før klokken 16 var det klart at kapteinen varetektsfengsles i to uker, mens begge flyvertinnene fengsles i én uke. Førstnevnte anket på stedet og flyvertinnene har tatt betenkningstid.

Dommeren besluttet å oppheve referatforbudet fra flykapteinens fengslingsmøte, med unntak av personopplysninger om ham. I retten fortalte Air Baltic-kapteinen kort om hva han tenkte om hendelsen i helgen.

– Det var et feiltrinn som ødelegger min families fremtid, sa han.

Også i fengslingsmøtet for styrmannen valgte dommeren å delvis oppheve referatforbudet.

– Luftfarten er fortid for meg. Med denne hendelsen, vil jeg ikke kunne få meg ny jobb i luftfarten, sa styrmannen.

For ham besluttet retten varetektsfengsling i to uker. I likhet med kapteinen anket styrmannen på stedet.

Frykter de vil forlate Norge

– Alle de fire har erkjent straffskyld, helt eller delvis, uttalte politiadvokat Camilla Ek Sørensen i forkant av fengslingsmøtene i Nedre Romerike tingrett.

– Det er unndragelsesfaren som gjør at vi ønsker de varetektsfengslet. Vi tar sikte på en tilståelsessak, sier hun.

Politiet frykter at dersom de forlater Norge, vil de ikke vende tilbake for å gjennomføre straff dersom de blir dømt.

– Frykter for inntektsgrunnlaget til familien

FORSVARER: Advokat Jørund Lægland representerer de fire latviske flyansatte. Foto:ØYVIND GUSTAVSEN,VG

VG fikk en kort prat med kapteinens forsvarer, Jørund Lægland, etter fengslingsmøtet.

– Min klient er ikke en kriminell, som vil gå under jorda for å unndra seg dom. Derfor mener vi det er rimelig at han ikke varetektsfengsles.
– Drakk de fire sammen eller hver for seg?
– Jeg er usikker på om de alle var samlet og hvordan det var.
– Hvor nær opp til avgangen drakk de?
– De drakk lenger enn åtte timer før avgang, som er lovens begrensning. De var jo beruset i det de gikk på flyet.
– Hvordan har kapteinen det nå?
– Dette er en vond situasjon. Straffen er en ting, men han frykter ikke minst for inntektsgrunnlaget for familien. Han er klar over at dette er en alvorlig sak.

– Svært vanskelig situasjon

Flyvertinnenes forsvarer, Runa Kosberg, sier til VG at de siktede tar situasjonen tungt.

– Hva er viktig for de siktede nå?

– Det å få komme hjem selvfølgelig. De har både familie, ektemenn og barn. De siktede ønsker å komme seg tilbake, sier Kosberg.

– Det er en svært vanskelig situasjon å være i.

– Den ene flyvertinnen blåste 1,04 på alkometeret da hun ble pågrepet. Hvordan forklarer den siktede det?

– Det får vi se. De har forklart seg til politiet. Utover det vil jeg ikke gå inn på detaljer.

Legger frem resultater

De endelige resultatene fra blodprøvene er ikke klare, men midlertidige resultater vil politiet legge frem for retten i dag. Politiadvokat Ek Sørensen opplyser at medlemmene i flycrewet ikke hadde samme promille, men at styrmannen hadde den høyeste blant de fire.

Politiadvokat Kari Karlsen Aas forteller imidlertid at den ene flyvertinnen hadde en promille på 1,04 da besetningen først ble stoppet av politiet.
– Blodprøven som ble tatt like etterpå, har et foreløpig resultat på 0,8 – men erfaringsmessig vil promillen være høyere når det endelige resultatet er klart, sier hun til VG – og opplyser at flyvertinnen erkjenner straffskyld.

Promille på 1,2

De foreløpige resultatene av blodprøvene fra Folkehelseinstituttet, som ble avlagt på et senere tidspunkt enn blåsetestene, viser at de to i cockpiten på Air Baltic-flyet hadde en promille på 1,2 og 0,4. De to ansatte i kabinen har hatt henholdsvis 0,4 og 0,8.

Sikkerhetsmarginen som er lagt inn er god, så de endelige resultatene vil kunne være noe høyere, blir det opplyst.

– Vi ser fortsatt meget alvorlig på saken. Fire av totalt fem besetningsmedlemmer var alle klart påvirket da de gikk i tjeneste. De har et felles ansvar for sikkerheten om bord, og den blir betydelig svekket her, sier Karlsen Aas etter at de foreløpige resultatene ble lagt frem.

Suspendert besetning

Ek Sørensen forteller at det var en mannlig hotellansatt som først sendte en bekymringsmelding til politiet 02.40 natt til lørdag. Vedkommende har ikke blitt avhørt ennå, som følge av nattevakter ved det aktuelle hotellet.

05.17 observerte politiet de siktede gå om bord i Air Baltic-flyet. Kort tid senere ble alle fire pågrepet.

Lørdag ettermiddag var VG i kontakt med Air Baltic, som opplyste at de så meget alvorlig på saken – og at de fire involverte fra besetningen var suspendert.
– Sikkerhet er vår høyeste prioritet og vi er i ferd med å gjennomføre grundige undersøkelser av situasjonen. Air Baltic har flere kontrollmekanismer for å sikre sikkerheten til alle våre opererte flygninger, skrev talsmann Janis Vanags i en epost.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder