APs OSLO-PROFILER: Raymond Johansen håper å vinne makten i Oslo for Ap. Han får med seg Geir Lippestad, Birgitte Skarstein, Frode Kyvåg, Ulrik Imtiaz Rolfsen, Turid Birkeland og Thorvald Stoltenberg. Alle kan bli kumulert inn fra Aps bystyreliste. Foto: VG, MONTASJE GISLE ODDSTAD Foto: ,

Vil vinne Oslo-makten med kjendiser

Høyres svar: Trenger ikke kjendiser, for vi har Fabian!

Ap vil bruke profiler som Geir Lippestad, Frode Kyvåg og Thorvald Stoltenberg til å vinne makten i Oslo. Men Høyre er ikke skremt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Advokat Geir Lippestad, rikskjent etter 22. juli-rettssaken, ble lansert som en mulig ordførerkandidat for Oslo Arbeiderparti i kommunevalget 2015.

Men i vår gikk Lippestad ut og avviste at han var aktuell som ordfører.

Likevel skal han i de nærmeste ukene sette seg ned med partisekretær i Ap, Raymond Johansen, for å spikre et opplegg for valgkampen.

– Vil bidra

– Ordførerkandidat var ikke et verv som passet for meg, men jeg ønsker like fullt å bidra til at Ap vinner tilbake makten i Oslo, sier Lippestad til VG, om at han stiller på listen over mulig bystyrekandidater.

– Derfor har jeg sagt ja til Raymond på å være med for fullt i valgkampen, fortsetter han.

Raymond Johansen, som blir Aps frontfigur i Oslo-valget som byrådslederkandidat, legger ikke skjul på at han mener Lippestad kan dra velgere.

– Jeg er veldig glad for at Geir står på listen, og for at han vil delta aktivt i valgkampen. Han har vist at han stor evne til å ta opp verdirelaterte spørsmål, og er en veldig bra mann for oss, sier Raymond Johansen til VG.

– Oslopolitikken skriker etter mer synlighet for å løfte de viktige politiske sakene frem.

Bredt spekter

Johansen trekker dessuten fram flere andre kjente profiler som ønsker å delta i valgkampen:

Både mangeårig Norway Cup-generalen Frode Kyvåg, Birgitte Skarstein fra «Ingen grenser», filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, tidligere kulturminister Turid Birkeland og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg er med på kandidatlisten.

– Disse profilerte sosialdemokratene har med seg bred erfaring og vil engasjere på mange ulike felt. Thorvald var jo med også i 2013, og han var en av de mest etterspurte den gang, sier Johansen.

– Jeg er også veldig glad for å ha med to så erfarne Oslo-politikerne som Rina Mariann Hansen og Tone Tellevik Dahl på laget, legger han til om 2. og 3.-kandidatene på listen.

KJENT NOK: For Oslo Høyre gir ordfører Fabian Stang nok stjernestøv. Foto: KRISTER SØRBØ/VG Foto:Krister Sørbø,VG

Å vinne Oslo-valget i 2015 vil kunne legge grunnlaget for regjeringscomeback i 2017, tror Johansen.

– Det er ingen tvil om at Høyres lokalvalg i 2011 var starten på å vinne regjeringsmakt. De urbane velgerne kommer bare til å bli viktigere fremover, sier Johansen.

Høyre ikke bekymret

Men Høyre, som har sikret seg makten i Oslo i hvert valg siden 1995, er ikke nevneverdig skremt av Aps kjente profiler.

– Fint for dem, men vi i Høyre har ikke noen kjendisstrategi. Vi har vist at vi er styringsdyktige gjennom mange år, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til VG.

– Dessuten har vi landets mest kjente lokalpolitiker i ordfører Fabian Stang, fortsetter han.

– Hva med kritikken mot regjeringen på riksplan, frykter du at den skal koste dere Oslo-makten?

– Jeg er ikke veldig bekymret for det. Regjeringen er i en tøff politisk situasjon i arbeidet med budsjettet nå, men det er lenge igjen til kommunevalget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder