RØMTE OVER FJORDEN: 23-åringen stjal et surfebrett som tilhørte fengselet, og tok en lekespade ment for barnebesøk, og padlet over fjorden til Horten.

RØMTE OVER FJORDEN: 23-åringen stjal et surfebrett som tilhørte fengselet, og tok en lekespade ment for barnebesøk, og padlet over fjorden til Horten. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Fange rømte fra Bastøy på surfebrett

Brukte lekespade som åre

Den narko- og voldtektsdømte fangen snek seg ut et vindu,
stjal et gammelt surfebrett, utstyrte seg med en lekespade som åre – og rømte fra Bastøy Fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Rømningen ble oppdaget i dag tidlig, da vi så et vindu som var åpent, og som ikke skulle være det. Vi har portforbud om natten, opplyser fengselsleder Tom Eberhardt til VG.

LES OGSÅ: Narkodømte fanger på grillfest

Bastøy fengsel er landets største lavsikkerhetsfengsel, og ligger på Bastøy like utenfor Horten. Her soner fanger som godkjennes for denne typen soning, og ofte bare den siste delen av soningstiden.

LES OGSÅ: Meldte seg etter to måneder på rømmen

Unnvikelse – ikke rømning

Fengselet bruker ikke rømning om hendelse – det sier at en innsatt har «unnveket». Dette uttrykket brukes både om fanger som ikke kommer tilbake i rett tid fra permisjoner, og om fanger som en sjelden gang rømmer.

LES OGSÅ: Norsk fengsel sjokkerer utlandet - slik soner de på Bastøy

– Det er ikke svært vanskelig å komme seg bort fra Bastøy, og det skjer heldigvis svært sjelden. Men vi er opptatt av sikkerheten blant annet fordi vi er på en øy og vil forhindre at folk omkommer i forsøk på å stikke av, sier Eberhardt.

Gammelt reklamebrett

Fengselet kontaktet politiet, og det ble satt i gang en jakt på rømlingen:

– Vi har hatt et gammelt surfebrett stående i et skjul, det er så gammelt at det nærmest er et klenodium, noe Aftenposten i sin tid brukte i sin markedsføring. Det kaltes A-brett, og er trolig fra 80-tallet. Det er dette han har stjålet, og tatt en lekespade som åre.

Etterlyst

Først ved 12-tiden i formiddag ble brettet funnet:

– Det lå da på land på Horten-sida, og han må da ha lykkes i å padle de om lag tre kilometerne over fjorden. Han etterlyses nå på vanlig måte gjennom politiet. Han vil ikke komme tilbake til soning på Bastøy etter et slikt tillitsbrudd, sier Eberhardt.

Ifølge NRK Vestfold er mannen 23 år, og surfebrettet ble funnet like ved Havarivernskolen i Horten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder