SPRØYTESTOPP? Diabetes type 1 behandles ofte med flere spøyter med insulin daglig. Foto:Espen Sjølingstad Hoen,VG

Diabetes kan skyldes virusNorske forskere har påvist en kronisk virusinfeksjon hos pasienter med diabetes type 1. Det gir håp om at en forebyggende vaksine mot sykdommen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er forskere ved Universitetet i Oslo som har gjort funnet, melder NRK.

– I lang tid har vi lurt på om det kan være et virus som utløser type 1-diabetes. Nå har vi kunnet påvise en kronisk virusinfeksjon i de cellene som produserer insulin i bukspyttkjertelen, sier professor Knut Dahl-Jørgensen ved Universitetet i Oslo.

Han har ledet forskningsprosjektet sammen med stipendiat og lege Lars Krogvold ved Oslo universitetssykehus.

Det er et virus av typen enterovirus som forskerne har funnet i bukspyttkjertelen hos diabetikerne. Viruset er vanlig, også hos folk som ikke har diabetes, men hører ikke hjemme der insulinet produseres.

Forskernes hypotese er at enteroviruset utløser en reaksjon som ødelegger insulinproduksjonen hos personer som har genetisk anlegg for diabetes.

– Ved nyoppdaget diabetes kan vi kanskje stoppe den ødeleggende prosessen, slik at pasienten får en betydelig mildere sykdom, sier Dahl-Jørgensen.

I tillegg kan det være håp om å finne en effektiv vaksine mot viruset, mener forskeren. Utvikling av en vaksine er allerede i gang i samarbeid med laboratorier i Sverige og Finland.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder