ETTERFORSKER: Sjef Ingrid Wirum ved Politiets utlendingsenhet (PU) ble i sommer anmeldt av egne ansatte for grov uforstand i tjenesten. Foto: ROBERT S. EIK/VG

Polititopp ville omskrive eget avhør hjemme

PU-sjefen kraftig kritisert i politirapport: Mangler kompetanse om eget fagfelt

Da politimester Ingrid Wirum (54) ble etterforsket av Spesialenheten, tilbød hun seg å dra hjem for å skrive om sitt eget avhør.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Etter det VG får opplyst, ble det høyst uvanlige tilbudet blankt avslått av etterforskningsledelsen.

Dette skjedde under et avhør hos Spesialenheten hvor politimesteren - som er øverste leder i Politiets utlendingsenhet (PU) - var innkalt for å lese gjennom og godkjenne et tidligere avhør.

Les mer i dagens papirutgave av VG og VG+ .

PU-sjefen: Det er ikke riktig

Ifølge VGs opplysninger, ønsket ikke Wirum å signere dokumentet siden hun mente det ikke var dekkende nok for hennes forklaring, samt at hun mente at hun ikke hadde fått tilstrekkelig med tid til å lese.

PU-sjefen hadde da brukt tre timer på å gjennomgå resymeet som var tatt opp på bånd.

- Det er ikke riktig at Ingrid Wirum ønsket å skrive om det hun hadde sagt i samtalen sin med Spesialenheten. Ingrid Wirum fikk tilsendt et resymé av samtalen. Hun mente at gjengivelsen av det hun hadde sagt var unøyaktig og hun ga derfor en tilbakemelding til spesialenheten om det, sier kommunikasjonssjef Cecilie Johansen i PU til VG.

PU-sjefen ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, men henviser til tidligere uttalelser.

Eks-polititopp: Dette er ikke særlig bra

KRITISK: Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt. Foto: FRODE HANSEN/VG

- Jeg syntes dette høres pussig ut. Hun, med sin bakgrunn, burde vite at det ikke er slik det fungerer. Dette er ikke særlig bra, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt til VG.

BI-professor i ledelse, Petter Gottschalk, sier følgende:

- At en politimester på det nivået kommer med noe sånt vitner enten om grov uforstand eller forsøk på manipulering.

Spesialenheten henla saken

PU-sjefen ble før sommeren anmeldt av sine egne ansatte for grov uforstand i tjenesten etter å ha stoppet en uttransport av en ulovlig innvandrer (25) fra Aserbajdsjan. Wirum hadde et personlig kjennskap til 25-åringens huseier og støttespiller.

I midten av august henla sjef Jan Egil Presthus i Spesialenheten saken «som intet straffbart forhold anses bevist».

Avgjørelsen er stikk i strid med etterforskningsledelsens innstilling på straff. De retter også kraftig skyts mot PU-sjefen som de blant annet mener mangler kompetanse om eget fagfelt, handlet i strid med regelverket og ble påvirket av en privat relasjon i den aktuelle saken, ifølge VGs opplysninger.

Anmeldt av egne ansatte - saken anket til Riksadvokaten

Riksadvokaten mottok anken 3. oktober og forventer at saken er ferdig behandlet innen én måned.

- Vi kan ikke kommentere innholdet i saken før det foreligger en avgjørelse, sier konstituert statsadvokat Anders Blix Gundersen til VG.

Advokat Bjørn Skuggevik representerer de tillitsvalgte og hovedvernombudet i Politiets utlendingsenhet (PU) som anmeldte sin egen sjef.

- Det er åpenbart at hun har løyet og forsøkte å skyve ansvaret over på sine ansatte. Det var ingen tvil om at det var endelig vedtatt at den ulovlige innvandreren skulle transporteres ut av Norge, sier advokat Bjørn Skuggevik til VG.

Advokaten - som selv har vært ansattt i PU - mener det er bekymringsfullt for politietaten at Spesialenheten avslører en politimester som mangler kompetanse på området hun er øverst leder for.

KOMMENTAR: Verdiene som ikke fant hverandre

Elden: Viktigst å få frem det riktige

ADVOKAT: John Christian Elden.

Advokat John Christian Elden mener det er helt ubetenkelig at en politimester får ta med seg avhøret hjem og sørge for at hun går god for sine egne formuleringer.

- Det viktigste er å få frem det som er riktig, ikke hvor det skjer. Spesialenheten tar opp avhør på bånd, og hvis endringene strider med det opprinnelige, kan man skrive en egenrapport om forholdet som legges ved saken, sier han.

Ifølge VGs opplysninger, ble det skrevet en egenrapport etter avhøret av Wirum hvor hun ba om å få endre eget avhør hjemme.

Elden påpeker at det følger en viss fare ved å la personer ta med seg avhør for å gjøre endringer siden man da kan rådføre seg med andre om formuleringer - uten at avhørerne har kontroll.

- Avhørene blir uansett bedre ved en grundig gjennomgang. Hvert ord blir veid på gullvekt i retten. Det er derfor usedvanlig lurt å gå god for egne formuleringer, sier Elden.

Avventer etterforskningen

Leder Marit W. Storeng av etterforskningen av Wirum, ønsker ikke å kommentere saken.

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener kritikken er særdeles alvorlige beskyldninger mot en toppsjef.

- Jeg kan konstatere at saken er anket, og da vil ikke jeg ikke gå inn og kommentere noe mer. Så får vi se utfallet av ankebehandlingen og vente i spenning, sier Johannessen.

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere en pågående og ikke avsluttet sak.

- Vi ønsker vi ikke å kommentere saken så lenge den er under behandling hos Riksadvokaten, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik i Politidirektoratet (POD).

LES OGSÅ: Spesialenheten-sjef avviser tette bånd med PU-sjefen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder