VARSLER OFFERET: Jonas Gahr Støre foreslår å endre loven om psykisk helsevern etter flere VG-oppslag om ofrene som har levet med uvissheten. Foto: TERJE BRINGEDAL

Endrer loven etter VG-oppslag

Psykiatri-ofrene skal varsles om hvor gjerningspersonen er

(VG Nett) Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil gi voldsofrene full informasjon om hvor de psykotiske gjerningsmennene til enhver tid er.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Det er helt fantastisk at loven endres. Det er akkurat det vi har håpet på, sier Mona Lisa Lilleøen, som mistet moren sin i 2005. Hun ble drept av en psykisk syk ung mann.

- Vi tetter et hull i lovgivningen. Det er åpenbart behov for at fornærmede og etterlatte blir behørig varslet om både sykehusopphold, flytting ut av sykehus og om de rømmer, sier Støre til VG.

Fengselsvesenet har lenge hatt plikt til å informere ofre for grov kriminalitet om både permisjoner, rømninger og løslatelser.

VG 2.april

Men der hvor voldsmannen blir dømt til tvungent psykisk helsevern, har helsevesenets taushetsplikt gjort det umulig for ofre og etterlatte å få vite noe om hvor den dømte befinner seg.

Etter drapet har Lilleøen og de andre etterlatte fulgt saken så tett de har kunnet. I et VG-intervju i vår fortalte hun om hvordan ofre og etterlatte må leve i uvitenhet om gjerningsmannens videre skjebne.

- Å møte opp når dommen skulle forlenges, var den eneste sjansen vår til å få informasjon om hva som skjedde med han som drepte moren vår. Kanskje vi nå kan slippe å møte opp i retten og se ham, sier Mona Lisa.

Foto: VG 3. april

For henne og familien betyr det å vite en trygghet i hverdagen.

- Det er alltid bedre å vite hvor en person er og hva man kan forvente fremover. Det blir lettere å forholde seg til det, rett og slett, sier Mona Lisa Lilleøen.

Forslaget blir også møtt med jubel hos May Britt Grue fra Geilo, som i seks år har vært helt uvitende om hvor mannen som mishandlet henne grovt i 2006, befinner seg.

Gjerningsmannen i hennes sak var på rømmen fra psykiatrien og ble senere dømt til tvungent psykisk helsevern.

VG intervjuet henne i vår i en serie om tvungent psykisk helsevern. Da viste det seg at gjerningsmannen bodde i sin egen leilighet på en institusjon på Østlandet.

- Jeg er kjempeglad for at det nå vil være mulig å få informasjon slik at man slipper å være engstelig for å møte gjerningsmannen igjen, sier hun til VG.

Jonas Gahr Støre sier at hensikten med lovforslaget nettopp er å legge til rette for at ofre og etterlatte ikke skal kunne treffe på den domfelte.

- Det er åpenbart like gode grunner til å informere, også der hvor gjerningsmannen blir dømt til behandling, sier Støre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder