Avvises av Norwegian

STREIK: I morgen blir 35 000 passasjerer rammet når Norwegian innstiller alle innenlandsflyvninger. Bildet viser en Boeing 787 Dreamliner på Gardermoen. Foto:Jan Ovind,VG

Fagforening: Streikende Norwegian-piloter ringes opp fra bemanningsbyrå

Tirsdag kveld skal flere norske Norwegian-piloter blitt tilbudt kontrakt med bemanningsselskapet OSM Aviation. Ifølge fagforeningen blir de truet med å takke ja, eller miste jobben. - Ren bløff, svarer Norwegian.

  • Cathrine Ekehaug

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi er kjent med at OSM har brukt kvelden på å ringe rundt til piloter i Norge og Danmark for å tilby OSM-kontrakter. Tilbakemeldingene renner inn fra våre medlemmer, de sier unisont nei til disse kontraktene, sier Halvor Vatnar i NPU (Norwegian pilot union).

– Dette betyr at selskapet prøver å splitte oss som gruppe. De er blitt truet med at om de ikke sier ja til kontrakt, mister de jobben, sier han.

– Samholdet i pilotkorpset sterkt, dette oppleves utelukkende som nok et forsøk på fagforeningsknusning, fortsetter Vatnar.

Tirsdag kom meldingen om at Norwegian innstiller alle innenriksflyvninger i Norge, Sverige og Danmark.

Norwegian avviser

Kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, avviser kontant at Norwegian har ringt til noen piloter.

- Vi har ikke ringt til noen. Dette er en ren bløff, og har ikke rot i virkeligheten. Når det gjelder OSM, så kan jeg ikke svare for dem, men jeg kan garantere at de ikke har ringt på vegne av Norwegian, sier Skånvik til VG.

Det er kronprinsesse Mette-Marits storebror Espen Høiby som er sjef for bemanningsselskapet OSM.
OSM Aviation ble opprettet i 2014 og er en såkalt spin-off fra OSM Maritime som lenge har tilbudt bemanningstjenester for shippingselskaper. De leier ut både piloter og kabinpersonell og fikk før jul en avtale med Finnair. Den gang sa Høiby til Dagens Næringsliv:

– Internasjonal luftfart vil gå samme vei som shipping. Vi snakker om et paradigmeskifte.

OSM Aviation har allerede et samarbeid med Norwegian i Spania og USA.

Dagbladet skriver at den spanske fagforeningen SEPLA mener OSM ikke respekterer trygdelovgivningen. Dette avviser Espen Høiby overfor avisen.

Norwegians kommunikasjonssjef i Spania, Alfons Claver, avviser tidspress og skriver at pilotene hadde nesten to måneder på seg for å skrive under kontraktene. Han etterlyser dokumentasjon på SEPLAs og pilotens påstander, skriver Dagbladet.

VG klarte ikke å komme i kontakt med Espen Høiby sent tirsdag kveld.

Konkurs-rykter

Mandag skrev Finansavisen at en sentralt plassert kilde har uttalt at Bjørn Kjos har ønsket en konflikt. Slik kan Norwegian slå datterselskapet Norwegian Air Norge (NAN) konkurs, ifølge kilden. Ved en konkurs kan selskapet kvitte seg med de nesten 700 pilotene i NAN, ifølge kilden.

– 500 av disse vil få tilbud om ny kontrakt i bemanningsselskapet OSM Aviation, de øvrige vil måtte finne seg noe nytt å gjøre, sier kilden til Finansavisen.

Styreleder i Norwegians holdingselskap Bjørn H. Kise avviste i etterkant av styremøte mandag ettermiddag at selskapet har diskutert å slå NAN konkurs.

Espen Høiby ville mandag hverken bekrefte eller avkrefte påstanden fra Finansavisen kilde, skriver NTB.

SVT: Svenske piloter får ultimatum

Ifølge leder i Svensk Pilotforening Martin Lindgren får svenske piloter servert et ultimatum i kveld:

– Norwegian har gjennom hele kvelden ringt rundt til flere piloter med et individuelt tilbud om at de bør akseptere en ansettelse i selskapets bemanningsbyrå OSM Aviation. Sier de nei mister de jobben, sier han til SVT.

– At man under en pågående konflikt helt bryter med praksis og tilbyr individuelle avtaler strider mot praksis og er helt uakseptabelt for svensk arbeidsmarked, sier han.

Norwegians svenske pressesjef, Charlotte Holmbergh Jacobsson, skriver i en SMS til SVT at Norwegian ikke kan bekrefte opplysningene.

(VG/NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder