POLITIADVOKAT: Anne Karoline Bakken Staff er påtaleansvarlig i den ikke ferdig etterforskede terrorsaken. Foto:Thomas Andersen,NTB scanpix

Kan bli ny IS-rettssak før sommeren

23-åring fra Fredrikstad pågrepet i desember

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tar sikte på å føre en ny IS-sak for retten i løpet av tre måneder.

Publisert:

PST mener 23-åringen fra Fredrikstad i september 2013 dro til Syria.

Der mener de at han skal ha sluttet seg til Jabhat al-Nusra, som er al-Qaida i Syria, og til den såkalte Islamske staten (IS), før han returnerte til Norge igjen i 7. februar februar 2014 med skadet bein.

Dette var bare noen dager etter at en norsksomalisk 30-åring og en norskalbansk 28-åring 29. januar også kom hjem fra Syria. I disse dager går rettssaken for Oslo tingrett der de to er tiltalt for å ha å kjempet med våpen for IS.

– Etterforsker ferdig i mars

En tilsvarende rettssak, etter den nye terrorparagrafen 147 d, kan nå komme før sommeren igjen – om 23-åringen blir tiltalt.

På fredag ble 23-åringen fengslet på nytt i Oslo tingrett. I fengslingskjennelsen står det at PST forventer å sende saken videre til Det nasjonale statsadvokatembete denne måneden.

– Vi må ferdigstille etterforskningen, men vi tar sikte på en hovedforhandling før sommeren, sier politiadvokat Anne Caroline Bakken Staff i PST til VG.

Etter at mannen kom hjem til Norge i februar i fjor, ble han pågrepet og senere løslatt. Mange måneder senere i desember ble han pågrepet på nytt og denne gangen varetektsfengslet.

– Denne saken har pågått en god stund, og vi har nye opplysninger i saken siden sist han ble pågrepet, uttalte Staff til VG i forbindelse med pågripelsen.

I oktober, før den siste pågripelsen i desember, meldte VG at 23-åringen hadde fått passet tilbake, men PST fastholdt at siktelsen var den samme.

Må ikke bevise terrorhandlinger

Dette er § 147 d: «Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.»

Paragrafen åpner altså for at påtalemyndigheten ikke trenger å bevise at det er begått terrorhandlinger, men kun at man har vært tilsluttet en terrorgruppe eller på ulike måter støttet den.

– Han nekter straffskyld og har et ønske om saken blir iretteført så snart som mulig, sier Svein Holden, 23-åringens forsvarer, til VG.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder