POLITIADVOKAT: Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt har besluttet å åpne etterforskningen.

POLITIADVOKAT: Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt har besluttet å åpne etterforskningen. Foto:Fredrik Varfjell,NTB scanpix

Åpner etterforskning mot Lovisenberg sykeshus og overlege

Politiet: Omfattende sikkerhetssvikt

Politiet har opprettet en straffesak mot Lovisenberg sykehus og en overlege etter at en dømt psykiatrisk pasient rømte tidligere i mars – for tredje gang.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var fredag 13. mars at mannen i 30-årene fikk tak i et brekkjern. Etter det VG kjenner til bommet pasienten på sykepleierens hode, men traff med slag nummer to mot overkroppen.

Etterpå rømte den irakiske borgeren.

Fire dager senere ble han pågrepet i en væpnet politiaksjon på Årnes. Aksjonen beskrives som en av de mest omfattende på flere år i Romerike politidistrikt.

– Jeg kan bekrefte at politiet har åpnet etterforskning av Lovisenberg sykehus og en overlege ved sykehuset for overtredelse av helsepersonelloven og arbeidsmiljøloven, sier Sturla Henriksbø, politiadvokat ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistriktet, til VG.

Seksjonen har ansvaret for oppfølgingen av personer som er dømt til tvungent psykisk helsevern.

Rømte for tredje gang

– Overtredelsene gjelder manglende forsvarlig behandling av en svært farlig psykiatrisk pasient med svært høy rømningsfare, og svikt i organiseringen av rundt pasienten, sier Henriksbø.

Dette var tredje gangen den straffedømte pasienten rømte fra sykehuset. I romjulen rømte han fra en pleier på en luftetur, mens han i januar rømte ved å hoppe ut av et vindu. Det gikk bare fire dager fra han da ble pågrepet 9. mars til han altså rømte på ny 13. mars.

– Politiets foreløpige undersøkelser har avdekket omfattende svikt ved sikkerheten i dagene før den tredje rømningen, sier Henriksbø.

Politiet: Svikt medførte vold

Etter det VG kjenner til skal noen av de sentrale momentene politiet vil etterforske være at pasienten skal ha blitt plassert på et rom i første etasje med vindu som delvis kunne åpnes, at han ikke skal ha blitt medisinert for sine psykotiske symptomer, at bemanningen ikke skal ha blitt økt, og at han skal ha fått ha tilgang på kommunikasjonsmidler.

Henriksbø vil ikke kommentere disse opplysningene.

– Men vi mener at svikten muliggjorde voldsepisoden mot en sykepleieren og at pasienten ble til fare andre ansatte og medpasienter inne på sykehuset, og for befolkningen for øvrig etter at han hadde lyktes i å rømme, sier Henriksbø.

Kan ikke kommentere

Saken vil bli etterforsket ved seksjon for finans- og miljøkriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Lovisenberg sykehus sier til VG at de ikke kan kommentere saken politiet har åpnet.

– Politiet har varslet oss om at de har bedt Fylkeslegen åpne tilsynssak knyttet til den aktuelle pasienten. Vi ser at dette er hensiktsmessig, og ønsker også å få klarlagt forholdene i denne saken best mulig, sier kommunikasjonssjef Tone Hærem ved sykehuset til VG.

Tok fengselsbetjenter som gisler

I april i fjor ble irakeren dømt i Glåmdal tingrett for trusler og frihetsberøvelse til tvungent psykisk helsevern.

I desember 2010 hadde han brukt en jernstang til å true to fengselsbetjenter til å sette på seg selv håndjern – og ved hjelp av en gaffel fikk han truet med seg de sammenlenkede fengselsbetjentene ut av et sykehus.

Ifølge dommen forklarte han i retten at onkelen hadde vært en høytstående offiser i Irak som hadde tvunget han som ung gutt til å henrette mennesker. Ifølge forklaringen hører han fortsatt stemmen til denne onkelen, og denne stemmen ber han drepe tilfeldige mennesker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder