TALTE MOT MOBBING: I dag ble Villemo Hatlands engasjement mot mobbing trukket frem i Kong Haralds nyttårstale. Begge foto: NTB Foto:,

Mobbeoffer Villemo ble hyllet av Kongen: – Vi er så takknemlige

Villemo Hatland (14) arrangerte demonstrasjon
mot mobbing i november. Nå jubler hun over at Kongen nevnte mobbesaken i sin nyttårstale.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Nå tror jeg folk begynner å skjønne alvoret i dette, sier 14-åringen til TV2 etter talen. Hun mener at når selv kong Harald tok opp mobbing har kampen mot mobbing begynt å gi resultater.

– Vi må få bukt med problemet og det at en viktig person tar opp dette et veldig viktig, sier en glad Villemo, som personlig ble trukket frem i talen.

Bakgrunnen var at Villemo i november arrangerte fakkeltog mot mobbing - etter at hun og moren hadde lest om Odin-saken i VG.

«I november tok 14 år gamle Villemo Hatland initiativ til en demonstrasjon mot mobbing , etter at mange historier om barns lidelser hadde blitt kjent. Tusenvis møtte opp og gikk i tog i flere norske byer» sa kong Harald.

Kongen vektla at 2015 må bli et år hvor vi bør gi hverandre tid til den gode samtalen: «Å ha oppmerksomhet rettet mot hverandre, å si snille ord til hverandre. Vi trenger hverandres lyttende tilstedeværelse».

Les hele Kongens tale her!

– Jeg er ydmyk, stolt, takknemlig og utrolig glad for at mobbing - og engasjementet mot mobbing - ble tatt opp i Kongens tale, sier mammaen til Villemo, Elisabeth Hatland til VG.

- Her hjemme var vi alle i kveld benket foran TV'en fordi vi hadde fått hint om at mobbing kunne bli et tema i Kongens tale. Men at det ble tatt så grundig opp, og at Villemos engasjement ble trukket frem blant mange andre gode saker, det var egentlig litt surrealistisk. Det har egentlig ikke sunket helt inn ennå, fortsetter hun.

– Vis vei

Hun mener at det er veldig viktig for kampen mot mobbing at selv Kongen trekker temaet frem i sin nyttårstale.

– Dette betyr veldig mye for mange som lider eller har lidd under mobbing. Nå har det nådd helt til topps i samfunnet og da må det være mulig å få gjort noe med det. Vi kan ikke lenger skyve disse problemene foran oss. Vi voksne må tørre å ta tak i mobbeproblemer og vise vei for barna våre, sier Elisabeth Hatland - som forteller at datteren Villemo ble veldig overrasket og glad da kongen sa navnet hennes.

– Hun ble et eneste stort smil. Tidligere i år følte hun seg ensom og alene, men det har nå snudd og vi har en veldig fin avslutning på året. Vi håper kongens tale kan være et godt startskudd for mange av de som har lidd under mobbing, sier Elisabeth Hatland til VG på nyttårskvelden.

Villemo Hatland ble i etterkant av fakkeltoget utsatt for hets. På nettet leste hun vonde kommentarer om seg selv. Men hun har også fått mange positive kommentarer for sin kamp mot mobbing.

Ifølge Medietilsynets undersøkelse «Barn og Medier 2014» blir 13 prosent av norske elever mobbet på nett. Det utgjør omtrent 65.000 barn og unge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder