IKKE ALENE: Helseminister Bent Høie (H) tilbringer påsken på fjellet sammen med ektemannen. Her under påskerenn i hytteforeningen på Stavtjørn påskeaften. Foto:,Privat

Bent Høie hyller «Ensom (24)»: – Hun setter ord på det mange opplever

For helseminister Bent Høie (H) ble det en sterk opplevelse å lese om kvinnen som hvert år gruer seg til påsken.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I en kronikk i VG Nett lørdag, skriver «Ensom (24)» at hun alltid gruer seg i flere uker før påskeferien starter.

Kronikken ble sendt til VG etter at helseminister Bent Høie beskrev ensomhet som Norges ukjente folkehelseproblem tidligere denne påsken.

Lørdag morgen leste Høie kvinnens kronikk, og forteller til VG at det var en sterk opplevelse. Spesielt truffet ble han av å lese at hun er ensom, til tross for å ha familie og venner.

– Det er tydelig at hun setter ord på det som dessverre mange opplever. Hun har tydeligvis barn og familie, men opplever likevel ensomhet i påsken. Det forteller oss at det å være ensom ikke nødvendigvis betyr at man er alene. Det handler om ikke å ha noen å dele gleder og være fortrolig med. Det viser også at ensomhet ikke kun rammer eldre og de som ikke har familie eller venner.

– Tabu å si at man er ensom

For få dager siden, la regjeringen frem Folkehelsemeldingen. Denne har som hovedintensjon å forebygge ensomhet.

Høyre/Frp-regjeringen vil samarbeide med frivillige organisasjoner som Røde Kors, Turistforeningen, Frivillighet Norge og LNU Barne- og ungdomsorganisasjonene for å få til dette.

– Det er for mange tabu å si at man er ensom, og derfor er det viktig å inkludere frivilligheten. Jeg er spesielt opptatt av «Tjukkasgjengen», hvor man er flere som møtes hver uke for å gå tur. Det er et fantastisk tiltak mot ensomhet, koster ikke noe, samtidig som man ikke trenger en begrunnelse, annet enn at man vil gå en tur med noen andre.

LES OGSÅ: Slik kan du unngå ensomhet

Ifølge Røde Kors og Kirkens SOS oppleves påsken av mange som enda mer ensom enn julen, og stadig flere sliter.

Høie er ikke overrasket.

– I påsken reiser flere bort, og det er rettet mye oppmerksomhet mot det å være på tur i fjellet, og gjøre kjekke ting. Julen på sin side er mer forbundet med tradisjoner, familie og felles møtesteder. Og hittil har samfunnet i større grad vært oppmerksom på de ensomme i julen enn i påsken.

Ikke behov for å være alene

VG har også snakket med sosialpsykolog Arnulf Kolstad, som mener man kan snu ensomheten til noe positivt, og advarer mot å bli for avhengige av å være sammen med andre.

Helseministeren er delvis enig med Kolstad, men poengterer at det forutsetter at man har mennesker som man kan glede seg med når man har lyst.

– Eventuell frivillig ensomhet må da være basert på en trygg grunn. Samtidig vet vi at det er ensomhet over tid som er problematisk og som er knyttet til en rekke helseproblemer, sier Høie.

– Liker du selv å være helt alene?

– Jeg har ikke så mye tid til å være alene, og har heller ikke så stort behov for det. De gangene jeg er det, så går jeg tur eller leser en bok. Nå i påsken nyter mannen min og jeg tid med hverandre på fjellet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder