ERKJENTE LOVBRUDD: I februar i fjor innrømmet stortingsrepresentant Erik Skutle (H) at han hadde røyket cannabis. Foto:Roger Neumann,VG

Riksadvokaten: Erik Skutle (H) gjorde ikke noe ulovlig i Amsterdam: Elden: – Politiet henger ham ut
fordi han er stortingsmann

Riksadvokaten har talt: Høyres stortingsrepresentant Erik Skutle (25) gjorde ikke noe straffbart i Amsterdam.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Skutle har allerede vedtatt en bot på 10 000 kroner for hasjrøyking i Nederland og Bergen, uten å ha erkjent straffskyld.

Nå sier Riksadvokaten at forholdet som omhandler Amsterdam-turen ikke er straffbart, og derfor henlegges. Boten reduseres til 8.000 kroner.

Riksadvokaten har også omgjort påtaleunnlatelsen andre fra Unge Høyre, som var med på helgeturen til Nederland, ble ilagt. Deres sak henlegges nå som intet straffbart forhold.

Det var Skutles advokat John Christian Elden som klaget saken inn for Riksadvokaten, og som nå har fått medhold.

Han er svært kritisk til Hordaland politidistrikt, som har etterforsket saken.

Symboleffekt

– Riksadvokaten slår fast at den lokale påtalemyndigheten og politiet i Bergen forskjellsbehandlet Skutle og tre Unge Høyre-politikere, da de straffet dem for bruk av hasj på en tur til Amsterdam. Ingen andre ville fått et forelegg for å ha ervervet hasj til eget bruk i Nederland, sier Elden.

Les også:«Skal blaze med en på Stortinget»

FIKK MEDHOLD: Advokat John Christian Elden klaget Erik Skutles straff inn for Riksadvokaten. Foto:Helge Mikalsen,VG

Advokaten mener forskjellsbehandlingen har sin bakgrunn i at Skutle er politiker.

– Det er litt irriterende at politiet sendte forelegget til BT, slik at de kunne lage et oppslag om det. Politiet bruker ham, for å henge ham ut fordi han er stortingsmann. Politiet skal ikke gjøre det.

Skutle er statsminister Erna Solbergs vara på Stortinget. Elden mener Hordaland politidistrikt var ute etter «symboleffekten» ved å ta en stortingsrepresentant for narkotikabruk.

– Etter min oppfatning er det helt åpenbart, de ville bruke avisen til å ta en stortingsmann.

Les også:Slik har hjembyen blitt Ernas mareritt

Statsadvokaten i Hordaland skal, ifølge Elden, ha bedt Spesialenheten for politisaker etterforske om bergenspolitiet brøt taushetsplikten da forelegget ble lekket til media mens klagesaken lå til behandling hos Riksadvokaten.

– Skutt spurv med kanoner

Elden mener politiet ikke skulle startet denne saken i det hele tatt og reagerer på etatens «kreative» lovanvendelse, metoder og ressursbruk.

– Politiet har skutt spurv med kanoner i denne saken. Først ved tvilsom bruk av telefonavlytting i bagatellsaker, for deretter å ilegge straff for noe som er lovlig. Det er dårlig bruk av ressurser og et overvåkningssamfunn vi burde vært foruten, sier John Christian Elden.

I januar i fjor ble en 21-åring på vei fra Bergen til Oslo i bil stoppet av politiet, som fant over ni kilo marihuana og tre kilo hasj i kjøretøyet. Måneden etter pågrep politiet 26 elever i den mest omfattende narkotikaaksjonen mot skoler i Bergen noensinne. Skutle ble trukket inn i saken, siktet og erkjente å ha brukt hasj. I mars ble også turen til Amsterdam knyttet opp mot narkotikasaken.

Hordaland politidistrikt opplyste tirsdag kveld at de ikke hadde anledning til å kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder