SKOLEBYRÅD: I november uttalte Anniken Hauglie til VG at Utdanningsetaten skulle gjennomføre et tilsyn «i denne konkrete saken» for å se på hvordan rutinene hadde blitt fulgt. Foto:Helge Mikalsen,VG

Oslos skolebyråd holdt ikke løfte om Odin-gransking

Skolebyråd Anniken Hauglie varslet at kommunen ville granske hvordan Odin Andersgård Olsen ble fulgt opp på Lambertseter skole i Oslo. Det ble aldri gjennomført.

 • Synnøve Åsebø
 • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over fem år gammel

I stedet gjorde Utdanningsetaten i Oslo kommune et generelt tilsyn ved skolen.

Det var i november i fjor at skolebyråd Anniken Hauglie varslet at Oslo kommune skulle granske hvordan Lambertseter skole hadde håndtert Odin-saken.

– Når det kommer opp enkelteksempler på alvorlige hendelser, er det naturlig at man går inn i den aktuelle saken og den aktuelle skolen, sa Hauglie til VG i november.

Lot skolen undersøke selv

Videre påpekte hun at Utdanningsetaten skulle gjennomføre et tilsyn «i denne konkrete saken» for å se på hvordan rutinene hadde blitt fulgt.

Men Oslo kommune gikk aldri inn i Odin-saken. De gjennomførte i stedet et såkalt systemtilsyn ved skolen, for å undersøke hvilke rutiner skolen hadde for oppfølging av mobbesaker. Slike tilsyn gjennomføres med jevne mellomrom i Oslo-skolen. Det var Lambertseter skole selv som gjennomgikk Odin-saken.

– Lambertseter skole undersøkte sine rutiner, og avdekket da mangler i oppfølging av rutinene, blant annet ved at vedtak ikke ble fattet, skriver Anniken Hauglie i en epost til VG.

Fant avvik

Dette ble imidlertid gjort allerede i september, får VG opplyst av Utdanningsetaten. Altså to måneder før Hauglie varlset en full gjennomgang av saken.

FØRSTE SKOLEDAG: Odin Olsen Andersgård var elev ved Lambertseter skole i Oslo. Foto: privat Foto: ,

– Deretter gjennomførte Utdanningsetaten en internrevisjon av skolens rutiner. Det ble det funnet avvik som skolen ble bedt om å rette opp og har rettet opp, skriver, Hauglie videre.

Les også: Odins mamma støtter mektig mobbeombud

Anniken Hauglie gir ikke noe konkret svar på hvorfor etaten ikke har gått inn i Odin-saken. Hun har ikke ønsket å la seg intervju av VG, og vil kun svare på spørsmål per epost.

– Mener du at et systemtilsyn er tilstrekkelig for å avdekke eventuell svikt i en så konkret og alvorlig sak som Odin-saken?

– Skolenes internkontroll og Utdanningsetatens revisjoner er viktige for å avdekke eventuelle mangler i skolenes håndtering av mobbesaker og iverksette tiltak, skriver Hauglie.

Odins familie er skuffet

Det var 8. november i fjor at VG fortalte historien om 13 år gamle Odin Olsen Andersgård som ble mobbet både på Lambertseter skole i Oslo, og på Aursmoen skole i Aurskog-Høland kommune. 19. mars i fjor tok Odin sitt eget liv.

– I alvorlige enkeltsaker eller om det er avvik eller annet, er det naturlig å gå inn særskilt, skrev Hauglie i en tekstmelding til NRK etter at VG først hadde omtalt saken.

Til VG skriver Hauglie nå at: «Gjennom denne saken ble det avdekket mangler i oppfølging av rutiner. Det har vi også vært åpne på».

Odins familie har imidlertid ikke hørt noe om tilsynet fra hverken Lambertseter skole, Utdanningsetaten eller Anniken Hauglie selv, og er svært skuffet over håndteringen av saken.

SKUFFET: Odins mamma, Katrine Olsen Gillerdalen, sier at hun hadde forventet at Oslo kommune ville gå inn i saken. Foto:Therese Alice Sanne,VG

– Det er vel en grunn til at vi ikke har hørt noe fra dem. Men jeg må si at det er hårreisende overfor oss som familie. De vet at vi har ventet på dette tilsynet, sier Odins mamma, Katrine Olsen Gillerdalen til VG.

Aursmoen skole brøt opplæringsloven

Gillerdalen sier videre at de har avventet å klage saken inn til Fylkesmannen, ettersom de forventet at Oslo kommune ville gå inn i saken.

– Dette er en sak som både skoler og kommuner kan lære mye av, og det er merkverdig at man ikke benytter seg av den anledningen, sier hun.

Tidligere denne måneden kom Fylkesmannens endelige rapport etter tilsynet som ble gjort ved Aursmoen skole, der Odin var elev da han døde.

Fylkesmannen konkluderte med at skolen burde ha fattet et enkeltvedtak da de ble varslet om at Odin ble utsatt for mobbing.

De mener imidlertid at skolen fulgte opp varslingen og at de iverksatte tiltak.

«Dette innebærer at Aurskog-Høland kommune – Aursmoen skole ikke oppfylte sine lovpålagte plikter etter opplæringsloven §9a-3 ledd», heter det i rapporten

Les også: VGs saker om mobbing

Mer om

 1. Mobbing

Flere artikler

 1. Pluss content

  Brøt løfte om Odin-gransking

 2. Odins mor om MC-parade mot mobbing i dag: – Nå har jeg grått i en time

 3. Djupedal vil ha omkamp om mobbing - fikk ikke nytt klageorgan

 4. Barneombudet vil bli mobbepoliti

 5. Budsjettlekkasje: Regjeringen dobler million-satsing mot mobbing

Fra andre aviser

 1. Vern for de vergeløse

  Bergens Tidende
 2. Disse skolene får også kritikk av Fylkesmannen

  Bergens Tidende
 3. Tiltak som virker

  Bergens Tidende
 4. Skolehverdag full av vold og trusler

  Aftenposten
 5. 12 skoler i Oslo overvåket elever i skoletiden

  Aftenposten
 6. På denne skolen manglet 11 av 16 assistenter politiattest

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no