HUMORISTISK SANS: George Deek, Israels viseambassadør til Norge. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Israels ambassaderåd hylles i sosiale medier etter overvåkningsfleip

Dagsavisen ville ha Israels ambassade til å kommentere
spekulasjoner om at landet kan stå bak overvåkningen Aftenposten har avslørt. Svaret ambassaderåden ga var  muligens litt utenfor diplomatisk kutyme.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Spekulasjonene har gått i alle riksmedier om hvem som kan ha utplassert de falske basestasjonene som Aftenposten avslørte i helgen.

Dagsavisen har kontaktet alle ambassadene til de mistenkte landene: Russland, USA, Kina og Israel. Men ifølge avisen var det kun Israel som svarte på henvendelsen om å gi en kommentar. Og det svaret var ikke helt diplomatisk, slik man vanligvis kjenner ordet. Slik svarer ambassaderåd George Deek på mistankene om at det er Israel som står bak overvåkningen:

Selvsagt, etter at vi har tatt over det internasjonale bankvesenet, etter at vi nå dominerer mediene i verden, etter at vi kontrollerer internasjonal politikk og har forårsaket global oppvarming, så var det siste steg på veien mot verdensherredømme å overvåke Norge. Jeg håper vi vil gjøre en bedre jobb her, enn vi har gjort på de andre områdene.

Foto: ,

Svaret har fått flere til å hylle ambassadøren for sin humoristiske sans på sosiale medier.

SV-representant Snorre Valen omtaler svaret som «århundrets svar fra en diplomat» på sin Facebook-side.

«Ambassadør for Israel om dagen, komiker om kvelden», skriver Didrik Søderlind, rådgiver for Human-Etisk Forbund.

«Svaret fra Israels ambassade er morsomt, da», skriver forfatter John Erik Riley

«Haha! Israel:», skriver forfatter Aage Borchgrevink

SKIKK OG BRUK-EKSPERT: Reidar Helliesen. Foto:Støtvig Alf Øystein,VG

Reidar Helliesen, ekspert på skikk og bruk, mener Deeks kommentarer bryter med vanlig diplomatisk ordbruk.

– Han mener det selvsagt ikke på alvor, og det er en uvanlig måte å angripe det på. Samtidig er det jo velkjent at den israelske ambassade har fått mange slike påstander rettet mot seg og blitt beskyldt for tingene de tar opp i svaret, sier han.

– Det er jo gamle, klassiske antisemittiske myter han refererer til. Det er definitivt friskt av han å gjøre det, men tiden vil vise om det slår riktig eller feil ut. Det har aldri vært forsøkt før i det man kan kalle vestlig diplomati. Ironi er vanskelig, for det kan tolkes i ulike retninger. Derfor bør han være forsiktig. Men han har definitivt satt en ny diplomatisk standard hvis dette blir gjengs, sier Helliesen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder