TRE DREPT: Tre personer ble drept på Valdresekspressen 4. november i fjor. En 30 år gammel utvist asylsøker fra Sør-Sudan er siktet for drapene. Foto: Frode Hansen

Skulle pågripes tre dager før bussdrapene

Politirapport: Flyselskapet ville bare ha én utvist asylsøker om bord i flyet av gangen

Den drapssiktede 30-åringen fra Sør-Sudan skulle etter planen ha blitt pågrepet og satt på et fly til Oslo tre dager før drapene på Valdresekspressen. Men uttransporten ble utsatt to ganger.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det kommer frem i politiets rapport om trippeldrapet på Valdresekspressen 4. november i fjor.

22. oktober bestemte Politiets Utlendingsenhet (PU) at 30-åringen skulle pågripes om morgenen 1. november - tre dager før drapene på bussen.

- (...) siktede skulle pågripes tidlig om morgenen 1. november og settes på fly som går fra Sogndal til Oslo kl 07.30, står det i rapporten.

TRIPPELDRAPSSIKTET: Den 30 år gamle mannen fra Sør-Sudan er fortsatt ikke avhørt etter drapene 4. november. Foto: Privat

Sogn og Fjordane politidistrikt sendte til svar at de visste hvor i Årdal 30-åringen oppholdt seg.

Det ble også sendt en kopi til polititjenestemennene som skulle utføre pågripelsen.

HER FINNER DU HELE RAPPORTEN FRA POLITIET.

Utsatt to ganger

23. oktober kom kontrabeskjeden fra PU: Transporten var flyttet til tidlig om morgenen 4. november - samme dag som drapene på bussen.

Men uttransporten ble utsatt nok en gang.

- Fordi det samme dag var planlagt ytterligere en transport, og Widerøe ikke vil ta mer enn én utvist på flyet av gangen, ble transporten utsatt ytterligere en gang. I e-post fra PU 1. november ble det avklart at uttransport av siktede skulle gjennomføres 5. november, står det i rapporten.

- I reglene våre ligger det en begrensning på én booking per flyvning dersom det er snakk om en utvist asylsøker uten ledsager. Men hvis det er en familie eller hvis det følger med en ledsager, kan vi ta flere, sier informasjonssjef Silje Brandvoll i Widerøe til VG.

Tidligere er det kommet frem at kameraten til den siktede 30-åringen ble pågrepet og uttransportert om morgenen 4. november.

Fortsatt ikke avhørt

Det er blitt spekulert i om 30-åringen visste om at han skulle pågripes og transportert ut av landet.

- Spørsmål om siktede i forkant av handlingen på et eller annet vis var blitt kjent med at han skulle uttransporteres inngår som en del av etterforskningen. Av hensyn til denne er vi på det nåværende tidspunkt forhindret fra å berøre dette spørsmål nærmere, står det i rapporten.

30-åringen er fortsatt ikke avhørt.

- Vi vet ikke om det er fordi han ikke ønsker å la seg avhøre, eller om det er andre ting, sier regionlensmann Åge Løseth i Sogndal til VG.

30-åringen ble i november overfrøt fra Sandviken sykehus til Bergen fengsel. Torsdag ble han fengslet for nye fire uker av Bergen tingrett.

VG har vært i kontakt med de tre bistandsadvokatene til de etterlatte i saken, som opplyser at de ønsker å gjennomgå rapporten med sine klienter før de eventuelt uttaler seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder