NEKTER Å GI OPP TALERSTOLEN; Den somaliske forfatteren og samfunnsdebattanten Amal Aden - her på et møte om kvinneundertrykking i innvandrermiljøene i 2011. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Tydelig beskjed fra regjeringen: Politiet må sikre Amal Aden's ytringsfrihet

Politisk ledelse i Justisdepartementet slår nå klart fast at Amal Aden og andre som blir truet og trakassert for sine ytringer, har krav på tilstrekkelig sikkerhet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I helgen fortalte samfunnsdebattanten Amal Aden i et VG-intervju at politiet har bedt henne dempe seg og ikke provosere i det offentlige rom, og at hun ikke får tilstrekkelig vern fra politiets side til å delta i debatter og besøke skoler.

Andre høyprofilerte kvinner med minoritetsbakgrunn har opplevd det samme, har VG dokumentert i helgen.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet slår nå fast overfor VG at dette ikke er akseptabelt:

– Noe vi ikke kan godta

– Det er helt uakseptabelt at politiet skal be noen dempe sine ytringer i det offentlige rom. I den grad det har skjedd, er det noe vi ikke kan godta. Det skal selvsagt ikke skje. Det er ikke opp til politiet å be folk ligge lavt og unngå å komme med frie ytringer, sier han.

Han gir også en tydelig beskjed til politiet at de må prioritere sikkerheten for Amal Aden og andre frie stemmer som opplever trusler og trakassering:

– Politiet må sørge for tilstrekkelig sikkerhet rundt henne og andre for at de skal kunne fortsette å delta i samfunnsdebatten. Politiet har både til oppgave å etterforske hatkriminalitet, og å sørge for rimelig sikkerhet for de som blir utsatt for trusler. Det skal aldri lønne seg å true noen til taushet. De som truer, skal ikke få følelsen av at slike trusler har effekt på den eller de som blir truet, sier Vidar Brein-Karlsen.

Politiet har nok ressurser

– Er dette et nytt styringssignal til politiet?

– Dette er i tråd med det vi har sagt tidligere. Politiet har ressurser nok til å gi den beskyttelsen som trengs. Men det er en presisering av at politisk ledelse i Justisdepartementet vil at disse sakene skal prioriteres, både forebyggende og i forhold til etterforskning. De må sikres adgang til det offentlige rom, sier han.

Statsminister Erna Solberg (H) er på regjeringens budsjettkonferanse i Hurdal, og var ikke tilgjengelig for kommentar mandag.

Lørdag sa hun til VG at «frykt og trusler aldri må få vinne over ytringsfriheten. Det er veldig viktig at vi verner om de stemmene som står i kampen om ytringsfriheten, slik Amal Aden gjør».

Under et 8.mars-arrangement i Drammen, nevnte statsministeren på nytt VG-intervjuet med Amal Aden:

- Jeg vet ikke hva som ligger bak, men jeg vet følgende: Så lenge kvinner er redd for å bruke sin egen ytringsfrihet av hensyn til egen sikkerhet - så har vi ikke likestilling i Norge, sa Erna Solberg på Kvinnedagen.

VG er kjent med at Erna Solberg selv har møtt Amal Aden og andre høyprofilerte kvinner med minoritetsbakgrunn, ved flere anledninger, og fått høre direkte fra dem det angår, at flere kvinner ikke lenger orker å ytre seg offentlig fordi de føler at sikkerheten rundt dem ikke er god nok.

Provoserende ytringer trenger vern

I en tale til Høyres topptillitsmenn i januar var hun i alle fall krystallklar om at ytringsfriheten står på spill dersom disse stemmene ikke lenger tør å delta i debatt:

«Praten med naboen over hagegjerdet, eller med kollegaen ved kaffemaskinen, trenger ikke noe vern. Det er provoserende ytringer som trenger et vern. Hvis vi ikke forstår det nå, så blir begrepet ytringsfrihet uten innhold», sa statsministeren.

Les hele talen her.

Amal Aden sier til VG mandag ettermiddag at hun har hatt nye samtaler med sine kontaktpersoner i politiet der siste dagene, også etter at VG-intervjuet ble publisert:

– Jeg hører hva de nå sier til VG, men det gjenstår å se om det forbedrer seg. Jeg har levd i denne situasjonen i mange år, og har en god dialog med politiet, men forstår det slik at de mangler ressurser til å møte mitt behov fullt ut, sier hun.

Tilbudt skjult identitet

– Politiet har tilbudt meg både skjult adresse og ny identitet. Jeg har bodd på skjult adresse, men har selv valgt å ikke leve skjult. Jeg vil ikke ha slike restriksjoner. De er uforenlige med måten jeg ønsker å leve på. Det viktigste for meg at at jeg skal få ytre meg fritt og slippe å avlyse arrangementer på grunn av manglende sikkerhet, sier Amal Aden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder