SER INGEN ELEFANT: Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, ser ikke elefanten i rommet som Ap-lederen mener alkoholkulturen er i norsk offentlighet. Foto:Simen Grytøyr,VG

Frp om Støres refs av norsk drikkekultur: – Nok engang er Støre ute med
pekefingeren

Jonas Gahr Støres nådeløse oppgjør med den norske drikkekulturen møter null forståelse hos Fremskrittspartiet. De oppfatter det som en innblanding i folks liv og mer av Støres pekefingermentalitet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Nok en gang er Støre ute med pekefingeren og vil fortelle folk hvordan de skal leve livene sine. Det synes jeg lite om, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

Overfor VG fortalte Støre at det snakkes om både overvekt og livsstilssykdommer men at vi vegrer oss for å snakke om alkohol.

– Er ingen elefant i rommet

– Alkoholforbruket er elefanten i rommet, det nesten ingen snakker om. Men forbruket vårt har økt med 40 prosent de siste 20 årene, og ifølge WHO er alkohol er den nest vanligste dødsårsaken globalt, sier Støre til VG.

LANDSMØTETID: Aps partileder Jonas Gahr Støre viste onsdag frem alle forslagene som skal behandles på årets landsmøte som skal behandles der. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Fremskrittspartiet er ikke enige i at det er en elefant i rommet. Norge har et lavt alkoholforbruk sammenlignet med våre naboland, nesten lavest alkoholforbruk i hele Europa, sier Nesvik til VG.

LES OGSÅ:Ny drikkekultur bekymrer Folkehelseinstituttet.

Han mener at det ikke er riktig at det ikke snakkes om alkohol.

– De fleste koser seg med et glass vin til maten og drikker med vett og forstand. At Arbeiderpartiet og Støre nok en gang er ute og moraliserer over hvordan vanlige folk lever livene sine, synes jeg lite om, sier Frps parlamentariske leder.

Sp skeptisk til særnorsk alkoholkultur

Støre får imidlertid langt på vei følge av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, selv om Sp-lederen er noe mer skeptisk til om dette er noe særnorsk alkoholkultur.

ROSER STØRE: Trygve Magnus Slagsvold Vedum fra Senterpartiet. Foto:Terje Bringedal,VG

– Problemer med rus og da det mest utbredte, alkohol, tror jeg ikke er noe særnorsk drikkekultur. Dette finner du i andre kulturer og det har vel eksistert i alle tider. De norske drikkevanene, med mer vin, er vel også blitt mer som i Sør-Europa. Problemene er med andre ord mange av de samme, sier Sp-lederen.

Les også: Drikker oftere men blir ikke fullere

Han er enig i om at debatten om alkohol lett kan bli vanskelig.

– Det er lettere å diskutere tobakk da det er færre som røyker. Mange av oss drikker jo vin og øl og det er lite problemer forbundet med det. Det skjer i ordnede former. Da kan det kanskje bli litt sårt å høre om de mange som enten sliter med alkohol eller får ubehag i sammenheng med alkohol, sier Slagsvold Vedum.

Fikk aha-opplevelse i selskap

Jonas Gahr Støre er selv ikke avholdsmann. Han fikk imidlertid en aha opplevelse da en kvinnelig kollega som ikke drakk alkohol ble spurt om hun kjedet seg i et selskap.

– En kvinnelig kollega rørte ikke alkohol i ett år på grunn av medisiner, og erfarte hvordan hun alltid måtte forsvarte å ikke drikke alkohol. Ikke var hun gravid heller. Det var en aha-opplevelse å alltid måtte svare for om hun kjedet seg, om hun ikke var fornøyd med selskapet, eller om det var andre grunner, sier han og utdyper at alkohol i Norge er sterkt knyttet til en nytelseskultur.

– Jeg synes det er bra at han løfter blikket og tenker høyt rundt hvilke kostnader alkohol har for enkeltpersoner og en del familier. Det er en høy pris den enkelte og samfunnet betaler for alkoholproblemer, sier Slagsvold Vedum til VG.

VIL IKKE MORALISERE: Stortingsrepresentant Kjetil Kjenseth i Venstre. Foto: SCANPIX Foto: ,

Les også: Press på jobb har ikke skylda for fylla

Venstre: De voksne som drikker mer

Venstres representant i Helse og omsorgskomiteen på Stortinget,

Kjetil Kjenseth, ønsker ikke å moralisere over nordmenns drikkevaner.

– Nordmenns drikkekultur er i endring. Fra særnorsk til kontinental. Norske ungdommer drikker dessuten stadig mindre, ikke mer. Det er de voksne som endrer drikkekultur, til å drikke flere dager i uka. Dette har gått ganske i takt med økt chartertrafikk, billigere flyreiser og lengre opphold utenlands, både i sydlige strøk og i Asia, sier Kjenseth til VG.

Han mener at vi er bedre stilt på rusfeltet enn i andre land.

– Rus og avhengighet er en utfordring for oss i Norge, men heldigvis mindre enn i andre land. Der vi skiller oss mest ut i Europa, er heller overdosestatistikken. Det er på tide med en mer human rusomsorg og ikke mer pekefinger overfor de som sliter.

Han viser også til at dagens flertall på Stortinget har satt inn ressurser for å styrke pårørende og særlig barn som er pårørende.

Helseminister Bent Høie (H) ønsker ikke å kommentere saken og viser til Stortinget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder