TILBAKESKRITT: Hadde det vært valg i dag, ville Frp-leder Siv Jensens parti gått ut med tre prosentpoeng mindre enn ved stortingsvalget 9. september. Her med Høyre-leder Erna Solberg i regjeringsforhandlinger på Sundvolden hotell utenfor Oslo. Foto: HARALD HENDEN/VG

Frp kraftig tilbake på meningsmåling

Frp kommer dårligst ut i fersk meningsmåling.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Frp går tilbake tre prosent, til 13,3 prosent - og er med det den største taperen etter valget.

Det viser en fersk måling TNS gallup har gjort for TV 2.

Arbeiderpartiet går mest frem fra stortingsvalget 9. september med 2,6 prosentpoeng til 33,4 prosent.

Bare en gang i valgkampen hadde partiet like høy oppslutning.

Fem færre mandater

Et valg i dag ville gitt de to partiene som er i ferd med å danne regjering fem færre mandater enn de fikk i september, mens de rødgrønne ville fått fire ekstra.

Det er imidlertid fortsatt et klart borgerlig flertall.

- Jeg tror ikke nødvendigvis de snur ryggen til oss, nå får vi først la det gå ei viss tid, sier Harald Tom Nesvik, fungerende parlamentarisk leder i Frp, til TV 2.

- Det er mange som er spent nå, mange er usikre og det eneste som har vært sikkert etter valget er at det har vært lite politisk diskusjon, legger han til.

Nesvik tror det vil gå veien for Frp når velgerne får se hva de planlegger å gjøre når de kommer i regjering.

Mener ansvaret har en pris

VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, er ikke overrasket over Frps tilbakegang:

- Det er forsmaken på det som venter Frp. Vi så det samme med SV også, for når et fløyparti går inn og tar regjeringsansvar - så har det ansvaret en pris. Frp har allerede før de går inn i regjering begynt å betale på denne prisen, sier Skartveit.

- Bare begynnelsen

Hun legger til at Siv Jensen har jobbet hardt for å forberede sine folk på dette, noe som innebærer at meningsmålingen ikke bør komme som et sjokk på partiorganisasjonen.

- Likevel er det tøft å erfare det, og dette er bare begynnelsen, sier Skartveit.

- Hele grunnlaget for Frp er protest mot det etablerte. Da sier det seg selv at når partiet går inn og blir en del av det etablerte, så vil noen velgere forlate partiet. Siv Jensen har en stor pedagogisk oppgave på å forberede partiet på flere nedturer, sier Skartveit.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder